Vekrakos
Spartorama | Συμφωνική Ορχήστρα Φρανκφούρτης: Μια σημαντική στιγμή για την Ελληνική κλασσική μουσική

Συμφωνική Ορχήστρα Φρανκφούρτης: Μια σημαντική στιγμή για την Ελληνική κλασσική μουσική - video

Spartorama 08/02/2021 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Κοινωνία Μουσική Πολιτισμός
Συμφωνική Ορχήστρα Φρανκφούρτης: Μια σημαντική στιγμή για την Ελληνική κλασσική μουσική
«Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», του συνθέτη Περικλή Κούκου, υπό την διεύθυνση του παγκοσμίου φήμης μαέστρου, Κωνσταντίνου Καρύδη
Οδός Εμπόρων

«Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Ωδείου και συνθέτη Περικλή Κούκου, που διευθύνει ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Κωνσταντίνος Καρύδης έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε παρακάτω και να απολαύσουμε έτσι δυο σημαντικούς Έλληνες σε συνεργασία με μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου!

Ακόμη και αν δεν ασχολείστε με την κλασσική μουσική, αξίζει να αφιερώσετε είκοσι λεπτά για να απολαύσετε την εμπνευσμένη αυτή στιγμή της Ελληνικής συμφωνικής μουσικής. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, σε μια παραδειγματική εκτέλεση από εξαίρετους μουσικούς υπό την άψογη καθοδήγηση ενός διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου.

Εγώ πάντως, αφού ταξίδεψα και ονειρεύτηκα σε καλοκαιρινούς, νυχτερινούς, μυστηριακούς και ξάστερους ουρανούς, σηκώθηκα από την θέση μου πέντε πόντους ψηλότερος, αναλογιζόμενος ότι δικοί μας άνθρωποι μας χαρίζουν τόσο ξεχωριστές μουσικές εμπειρίες. Σας προτρέπω από καρδιάς, να απολαύσετε την συναυλία.

Ν.Μ.


Βιογραφικά


Περικλής Κούκος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο με τον Τώνη Γεωργίου (πιάνο) και τον Δημήτρη Δραγατάκη (ανώτερα θεωρητικά: πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης, ενορχήστρωσης και φούγκας –άριστα με διάκριση).

Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη Βιέννη με τον Βάλτερ Πάνχοφερ ενώ παράλληλα μελέτησε σύνθεση με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου. Με υποτροφία της R.A.M. και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία στο Λονδίνο, απ’ όπου αποφοίτησε με α΄ βραβείο, λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό δίπλωμα σύνθεσης και το ανώτατο δίπλωμα της Βασιλικής Ακαδημίας (Dip. R.A.M.).

Έχει γράψει πέντε όπερες, δύο σκηνικές καντάτες, έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, έργα για φωνή ή σόλο όργανα καθώς και σκηνική μουσική.

Έχει συνθέσει πολλά έργα κατόπιν ανάθεσης από σημαντικούς φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, Ινστιτούτο Γκαίτε, Βρετανικό Συμβούλιο κλπ) και από ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής κ.ά.).

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φημισμένες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο (Κάρνεγκι Χολ, Κοντσέρτγκεμπαου, Ρόαγιαλ Φέστιβαλ Χολ, Ουίγκμορ Χολ, Μουζίκφεραϊν κ.ά.), καθώς και σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από σημαντικές ορχήστρες όπως: ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα της ΕΛΣ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας, Φιλαρμονική του Στρασβούργου, Φιλαρμονική του Ισραήλ, Φιλαρμονική της Βαρσοβίας, Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, Φιλαρμονική του Κίεβου,  Φιλαρμονική του Ντούισμπουργκ, Φιλαρμονική της Κόνσταντς.

Επίσης από τη Συμφωνική του Λονδίνου (LSO), Συμφωνική της Οξφόρδης, Συμφωνική του Σαν Ρέμο, Συμφωνική της Κόρντομπα, Συμφωνική του Κάρλσμπαντ,   Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Πράγας, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Βορειοδυτικής Γερμανίας (NDR), Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Φλαμανδίας, Συμφωνική NHK του Τόκιο, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Σόφιας, Ορχήστρα της Όπερας της Βουδαπέστης, Συμφωνική της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου, Alea III της Βοστώνης , Καμεράτα Όρφεους της Ν.Υόρκης, Καμεράτα  του Μονάχου και της Στουτγκάρδης, Φιλαρμονική Καμεράτα της Κεντρικής Γερμανίας, Βιρτουόζοι της Πράγας, Συμφωνιέττα της Σόφιας, κ.ά.

Πολλές συνθέσεις του έχουν ηχογραφηθεί και παρουσιαστεί από την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, καθώς και από Ραδιοφωνίες ξένων χωρών.

Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO στο Παρίσι το 1987. Τον ίδιο χρόνο εκπροσώπησε τους νέους Έλληνες συνθέτες στο 1ο Συνέδριο που διοργάνωσε το Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Το 1989 ανακηρύχθηκε Hermes Fellow της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου. Επίσης, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών ανταλλαγών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ραδιοφωνιών στη Βουλγαρία, με το έργο του Prooimion για μεγάλη ορχήστρα, ενώ έχει συμμετάσχει στην Κοπεγχάγη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1996. Έργα του έχουν εκπροσωπήσει της Ελλάδα στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των ανταλλαγών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (Βερολίνο, Δρέσδη, Λιψία), ενώ έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου «Μ. Καλομοίρης», αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος του Δ.Σ. και έφορος της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ (1997-1999) και καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ (2000-2003).

Είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ευθύνη της χορωδιακής επεξεργασίας του δρώμενου στην Ακρόπολη κατά τον επίσημο εορτασμό για την υποδοχή του 2000 (Millenium). Επεξεργάστηκε τον Ολυμπιακό Ύμνο για μεικτή χορωδία a capella στις επίσημες τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ύστερα από ανάθεση της Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004 και ανακηρύχθηκε “Artist in Residence” στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,

To 2003, του απονεμήθηκε το βραβείο Ξένιος Δίας για την προσφορά του στη διεθνή προβολή της χώρας μας.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης και έφορος ανώτερων θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου, όπως επίσης καθηγητής και έφορος ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών.


Κωνσταντίνος Καρύδης, Πιανίστας, Αρχιμουσικός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ανιψιός του αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών, πιάνο με την Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα (δίπλωμα με Άριστα, Α’ βραβείο παμψηφεί και βραβείο «Φίλιππος Νάκκας») και ανώτερα θεωρητικά με τον Περικλή Κούκο. Κατά την περίοδο 1995/98 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Μονάχου (τάξη Χέρμαν Μίχαελ). Ως πιανίστας έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ. Ξεκίνησε διεθνή σταδιοδρομία ως αρχιμουσικός στην Όπερα της Στουτγάρδης. Έχει διευθύνει, μεταξύ άλλων, στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου («Υπό τα Φιλύρας»),την Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας Αγίας Καικιλίας της Ρώμης, την Ορχήστρα του Μουσικού Μαΐου της Φλωρεντίας και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ. Είναι μόνιμος κάτοικος Μονάχου από το 1995, οπότε άρχισε να συνεργάζεται με την Όπερα στην Πλατεία Γκαίρτνερ. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως πιανίστας, καθώς και με το γερμανικό βραβείο Κάρλος Κλάιμπερ, το οποίο αφορά νέους αρχιμουσικούς και σολίστ με διακεκριμένη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του Μονάχου. Στην ΕΛΣ διηύθυνε τις όπερες Τα χειρόγραφα του Μανουέλ Σαλίνας (1999/2000), Μποέμ [La boheme] (2001/02) και Σταχτοπούτα [La cenerentola] (2002/03). Επίσης, έχει συνεργαστεί και με το Φεστιβάλ Αθηνών διευθύνοντας την Όπερα της Λυών στην όπερα του Μπρίττεν Ένα όνειρο καλοκαιρινής νύχτας [A midsummer΄s night dream] (2008). Το 2010 διηύθυνε την Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


-------


Periklis Koukos: Ein Sommernachtstraum – 2. Suite

 

I. Ouverture. Allegro cantabile – Poco piu mosso e marcato

II. Feen – Puck. Adagio misterioso – Vivace

III. Der Konflikt. Allegro molto

V. Das Lied vom Esel. Allegro ironico

VI. Wiegenlied. Allegro molto – Adagio

VII. Belustigung. Andante pomposo

VIII. Verloren im Traumland. Allegro moderato

IX. Gefangen im Wald. Presto

 

hr-Sinfonieorchester – Frankfurt Radio Symphony

Constantinos Carydis, Dirigent

 

Konzert ohne Publikum

hr-Sendesaal Frankfurt, 14. Januar 2021


Οδός Εμπόρων