Vekrakos
Spartorama | «Πανεπιστήμια: Η βάση του δέκα, μηχανισμός ταξικής επιλογής για τη νέα γενιά», από τον Βαγγέλη

«Πανεπιστήμια: Η βάση του δέκα, μηχανισμός ταξικής επιλογής για τη νέα γενιά», από τον Βαγγέλη

Ευάγγελος Μητράκος 06/02/2021 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Παιδεία Πολιτική
«Πανεπιστήμια: Η βάση του δέκα, μηχανισμός ταξικής επιλογής για τη νέα γενιά», από τον Βαγγέλη
Όποιος «δυστυχής» μαθητής τολμήσει να δώσει εξετάσεις με μόνο εφόδιο αυτά που έχει μάθει στο ελληνικό σχολείο ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ να γράψει όχι μηδέν αλλά ακόμα και «υπό το μηδέν»
Οδός Εμπόρων

Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και με την κοινωνία και τα σχολεία σε κατάσταση πλήρους διάλυσης, νομοθετεί (μεταξύ άλλων) κι επαναφέρει  την ελάχιστη βάση εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια.  Και η βάση αυτή δεν θα είναι το 10, αλλά θα καθορίζεται από δυο παράγοντες:

  • Από το Μέσο Όρο των επιδόσεων ΟΛΩΝ των υποψηφίων σε ΟΛΑ τα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου και
  • Από συντελεστή που θα ορίζει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

Έτσι, με έναν Μέσο Όρο 12 (π.χ.) η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κυμανθεί από 9,6 έως 14,4. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την «Τράπεζα Θεμάτων» για τις εξετάσεις του Λυκείου και τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας των  θεμάτων των Πανελληνίων, θα λειτουργήσει σαν «ψιλή κρησάρα»  για τα παιδιά των λαϊκών τάξεων  και θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όμως: Γιατί κάποιοι απόφοιτοι Λυκείου μπαίνουν σε σχολές με γραπτά κάτω από 10; Είναι «βλάκες» όπως τους θέλει το υπουργείο ή, απλώς, προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες που δεν είχαν  χρήματα  για να πληρώσουν τα πολυετή, εντατικά φροντιστήρια και  τα πανάκριβα ιδιαίτερα; Γιατί  ΟΛΟΙ ξέρουν πως για να φτάσει ένας μαθητής στο επίπεδο των «εξωγήινων» θεμάτων που βάζει κάθε χρόνο η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, δηλαδή το υπουργείο παιδείας, πρέπει να «λιώσει» στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα και να ξοδέψουν οι γονείς του μιαν ολόκληρη περιουσία. Όποιος «δυστυχής» μαθητής  τολμήσει να δώσει εξετάσεις με μόνο εφόδιο αυτά που έχει μάθει στο ελληνικό σχολείο ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ να γράψει όχι μηδέν αλλά ακόμα και «υπό το μηδέν». Και γι’ αυτό, βέβαια, δεν φταίνε οι εκπαιδευτικοί που «ματώνουν» καθημερινά για να αναχαιτίζουν (όσο μπορούν) τις εκάστοτε ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ των κυβερνώντων, αλλά οι πολιτικές που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν συνεχώς τη δημόσια εκπαίδευση, προς όφελος της αγοράς και της ιδιωτικοποίησης.

Όλοι ξέρουν, επίσης, πως οι υποψήφιοι που γράφουν κάτω από 10 στις πανελλήνιες περνούν σε περιφερειακές σχολές που δεν έχουν ζήτηση. Όμως (παρά τις λοιδορίες της Κεραμέως, των κυβερνητικών και των παπαγάλων τους) οι περισσότεροι απ’ αυτούς  όχι μόνο τελειώνουν τις σχολές τους (πολλοί με καλό βαθμό στο πτυχίο), αλλά διακρίνονται στη συνέχεια με μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ, και σταδιοδρομούν επαγγελματικά, αποδεικνύοντας ότι ο βαθμός εισαγωγής τους  ήταν ξεκάθαρα πλασματικός  και οφειλόταν σε αιτίες  που το ίδιο το  ταξικό κράτος δημιουργεί.

Νομοθετώντας, λοιπόν, η κυβέρνηση την ελάχιστη βάση εισαγωγής θα αποκλείσει την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα παιδιά των λαϊκών τάξεων (υπολογίζεται ότι από την πρώτη κιόλας χρονιά θα μείνουν 15-20.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ), θα πλήξει τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και θα κλείσει τμήματα που θα μείνουν χωρίς φοιτητές, θα μετατρέψει το Λύκειο σε καθολικό εξεταστικό κέντρο (βλέπε και Τράπεζα θεμάτων), θα ενισχύσει παραπέρα την παραπαιδεία, θα προωθήσει την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και θα δημιουργήσει στρατιές «πελατών» για τα ιδιωτικά κολλέγια και τα ΙΕΚ κάθε είδους (αυτό άλλωστε είναι το επιδιωκόμενο).

Ο Λαός οφείλει να βγει από την κατάσταση «μέθης» στην οποία τον έχουν βυθίσει με τη διαχείριση του φόβου του κορονοϊού, να δει το πρόβλημα με ματιά πολιτική, να συνειδητοποιήσει πώς κατακτήσεις χρόνων και χρόνων θυσιάζονται ομαδικά στον βωμό του καπιταλισμού και να αντιδράσει.

Η διέξοδος από τη σημερινή άκρως επικίνδυνη κατάσταση  και η ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών βρίσκονται μόνο στους αγώνες  του λαού, των εργαζομένων και της νέας γενιάς.

 

6-2-2021
Βαγγέλης Μητράκος

 

Φωτο άρθρου: thrakisports.gr


Οδός Εμπόρων