Vekrakos
Spartorama | «Πικρές αλήθειες» από τον Θάνο Μιχελόγγονα στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Πικρές αλήθειες» από τον Θάνο Μιχελόγγονα στο Δημοτικό Συμβούλιο - video

Ν.Μ. 19/01/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
«Πικρές αλήθειες» από τον Θάνο Μιχελόγγονα στο Δημοτικό Συμβούλιο
Μια χούφτα ανθρώπων, με μεθοδεύσεις και με διάφορους τρόπους, αποφασίζει κάθε φορά τι θα γίνει με την πόλη
Οδός Εμπόρων

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 18/1/2021, συζητήθηκε το θέμα: Έγκριση μελέτης του έργου «Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων Έναντι Άλσους Γουδέ». Το θέμα είχε ξαναπεράσει από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020, και μάλιστα εσπευσμένα αφού υπήρχε τότε ασφυκτική προθεσμία υποβολής της πρότασης τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. Στη συζήτηση αποκαλύφτηκε ότι απλώς πήρε παράταση το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αυτή τη φορά, η τότε εγκεκριμένη μελέτη -αφού είχε υποστεί εκτεταμένες τροποποιήσεις- έπρεπε να υποβληθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου2021, δηλαδή τρείς ημέρες μετά την νέα έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επί πλέον αποκαλύφτηκε ότι ήδη είχαν παρθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το Αρχαιολογικό Συμβούλιο -απολύτως παρανόμως- αφού απαιτείται να υπάρχει η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία και ζητούσαν εκ των υστέρων, χωρίς να μπορεί να αλλάξει πια τίποτε στην μελέτη (αφού είχε περάσει ήδη από την προαναφερόμενες εγκρίσεις των άλλων φορέων). 

Αυτό το αλλοπρόσαλλο σκηνικό προχειρότητας και παράκαμψης της διαδικασίας «παρά τω νόμω», που αποκαλύφτηκε σταδιακά στη διάρκεια της συζήτησης, έφτασε τον Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης στα όριά του, ο οποίος όταν πήρε τον λόγο, δεν μάσησε τα λόγια του. Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε την έκρηξή του στο παρακάτω βίντεο.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τις θέσεις που διατυπώθηκαν στην διάρκεια αυτής της συζήτησης, τις οποίες μπορείτε να επαληθεύσετε, διάσπαρτες στη διάρκεια του βίντεο. Έχουν παραληφθεί τοποθετήσεις που αναφέρονται αποκλειστικά σε τεχνικά θέματα, ειδάλλως το βίντεο θα ξεπερνούσε την μία ώρα διάρκεια.

  • Επιγραμματικά οι θέσεις του κ. Μιχελόγγονα:
    • Εμείς τι είμαστε εδώ, είμαστε διακοσμητικοί τελείως;
    • Δεν είμαστε παρέα εδώ. Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι νορμάλ διαδικασίες
    • Καθρεπτίζει και την συνολική πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει
    • Μια χούφτα ανθρώπων, με μεθοδεύσεις με διάφορους τρόπους, αποφασίζει κάθε φορά τι θα γίνει με την πόλη.
    • Εμείς δεν συμμετέχουμε πουθενά, είμαστε διακοσμητικοί
    • Δυστυχώς, ναρκοθετείται έτσι και το μέλλον της πόλης
    • Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την ανούσια διαδικασία. Μπορώ από εδώ και πέρα να βάζω στην θέση μου μια γλάστρα…. και θα επιτελεί τον ίδιο ρόλο 

  • Οι θέσεις του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σ. Μοιράγια
    • Η επιτροπή προγραμματισμού των έργων είναι αυτό στο οποίο αναφέρεσαι. Δυστυχώς, η επιτροπή ήδη από την δεύτερη συνεδρίαση σταμάτησε να λειτουργεί όπως λειτουργούσε με όλες τις παρατάξεις.
      • Η απάντηση του κ. Μιχελόγγονα ήταν ότι μια επιτροπή δεν μπορεί να άρει τη σημασία των θεσμοθετημένων συλλογικών αποφασιστικών οργάνων
    • Αν είχαμε μπει σε αυτή τη λογική δεν θα είχε φτιάξει το πάρκο Γουδέ η τότε Δημοτική Αρχή του κ. Αργειτάκου.
      • Η ρήση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Αργειτάκου ο οποίος  δήλωσε ότι όλα τότε έγιναν τηρώντας τις διαδικασίες και πολύ γρήγορα. 

  • Οι θέσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων κ. Καπονικολού
    • Την μελέτη δεν την συνέταξαν οι αιρετοί του Δήμου, την συνέταξαν μηχανικοί. Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τις εγκρίσεις πριν τις φέρουμε εδώ. Δεν το απαγορεύει κανένας
      • Στην απάντηση του κ. Μιχελόγγονα ότι το απαγορεύει ο νόμος του ζήτησε να του πει ποιος νόμος, για να τον ξέρει και ο ίδιος.
      • Ο κ. Βαρζακάκος τοποθετήθηκε και είπε ότι αυτό συμβαίνει ατύπως, στις περισσότερες των περιπτώσεων αφού κυνηγώντας τις προθεσμίες η Τεχνική Υπηρεσία δεν προλαβαίνει να ακολουθήσει ακριβώς το γράμμα του νόμου.
      • Εύστοχη η παρατήρηση του κ. Τσούκλερη ότι όπως και στα ιδιωτικά έργα, αν θέλουμε να κάνουμε κάποια τροποποίηση, πρέπει να ζητήσουμε την έγκριση του ιδιοκτήτη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. 

  • Οι θέσεις του κ. Δημάρχου
    • Αναρωτήθηκε κατά πόσο «πλάκες του Μωυσή», είναι μια μελέτη που έχει εγκριθεί από τις δημόσιες επιτροπές. Αν δηλαδή μπορεί  να τροποποιηθεί στο στάδιο της εφαρμογής
    • Η απάντηση του κ. Βαρζακάκου είναι ότι δεν θα πρότεινε απόπειρα τροποποίησης μιας εγκεκριμένης μελέτης. 


Από όλη αυτή τη συζήτηση φάνηκε περίτρανα η πραγματική αδυναμία, εδώ και δεκαετίες είναι η αλήθεια, του Δήμου Σπάρτης να συλλάβει και να καταγράψει ένα όραμα για το πoια πόλη θέλουμε να φτιάξουμε στα επόμενα χρόνια.

Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει ένα διαρκώς ανανεωνόμενο master plan τεχνικών έργων (αναπόσπαστο μέρος του πενταετούς business plan της πόλης), όπου να έχουν καταγραφεί όλα τα έργα που θα έπρεπε να γίνουν, ώστε σε πέντε χρόνια η πόλη να έχει τη μορφή που οραματίστηκαν οι Σπαρτιάτες πολίτες μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα έπρεπε να ασχολείται συστηματικά με την εκπόνηση μελετών που να πληρούν τις προδιαγραφές του master plan. Το μόνο που θα έπρεπε να γίνεται κάθε φορά που εμφανίζεται ένα χρηματοδοτικό κονδύλι, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει ποια από τις ήδη εγκεκριμένες μελέτες θα προκριθεί για να διεκδικήσει την νέα χρηματοδότηση.

Αντ΄ αυτού, το μόνο που κάνουμε είναι να τρέχουμε ασθμαίνοντας πίσω από τις εκάστοτε προθεσμίες που καθορίζουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα, προωθώντας μελέτες μη επαρκώς θεμελιωμένες και κυρίως ατάκτως ερριμμένες, χωρίς να υπάρχει καμμία επιτελική σύνδεση μεταξύ τους και χωρίς αυτές να υπηρετούν ένα κεντρικά ελεγχόμενο σχεδιασμό.

Αυτή είναι η «κατάρα» της πόλης και φυσικά ούτε με την παρούσα Δημοτική Αρχή διαφαίνεται η πραγματική προσπάθεια (με επιτροπές δεν γίνεται η δουλειά) μιας επιτελικής οργάνωσης προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και για όποιον σπεύσει να αντιτάξει, ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα, ας μελετήσει την οργάνωση του Δήμου Τρικκαίων στην Θεσσαλία, ή οποιουδήποτε άλλου Δήμου στην Ευρώπη.


Ν. Μ.

 

Υ.Γ. Αλλά μεταξύ μας, Σπαρτιάτες, όταν ανεχτήκαμε κάποτε την μετονομασία του «Δήμου Σπαρτιατών», με όλο το μεγαλείο που η έννοια «Σπαρτιάτης» κουβαλάει πάνω της, στο κακόηχο και γραμματικά λανθασμένο «Δήμο Σπάρτης», ελέω απλοποιημένης Δημοτικής γλώσσας, προφανώς είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε πολλά και διάφορα.


Οδός Εμπόρων