Vekrakos
Spartorama | Δεύτερη «Πνευματική Διαδικτυακή Συζήτηση» με τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας την προσεχή Κυριακή

Δεύτερη «Πνευματική Διαδικτυακή Συζήτηση» με τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας την προσεχή Κυριακή

Spartorama 08/01/2021 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Εκκλησία Κοινωνία
Δεύτερη «Πνευματική Διαδικτυακή Συζήτηση» με τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας την προσεχή Κυριακή
«Να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας. Είδατε και οι αρχαίοι σε μία προμετωπίδα στο μαντείο των Δελφών έγραφαν «Γνώθι σ’ αυτόν». Κι εμείς, που είμαστε στην αρχή αυτής της χρονιάς, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας γιατί έχει πολλά ελαττώματα, αλλά και αρετές.»
Οδός Εμπόρων

Μετά τις δύο πρώτες διερευνητικές διαδικτυακές συναντήσεις εντός του 2020, το απόγευμα της Κυριακής 3 Ιανουαρίου 2021 έγινε η επίσημη έναρξη των «Πνευματικών Διαδικτυακών Συζητήσεων» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι οποίες αποτελούν άλλη μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου κι έναν ακόμα τρόπο επικοινωνίας με το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.

Ομιλητής στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του νέου έτους ήταν ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος απηύθυνε προς τους συμμετέχοντες λόγο πνευματικής οικοδομής με γενικό τίτλο: «Τα πάντα και εν πάσι Χριστός».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας υπήρχε η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτήσεων προς τον Σεβασμιώτατο, οι οποίες απαντήθηκαν στην πλειοψηφία τους. Για να απαντηθούν στο σύνολό τους, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής και την προσεχή Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 στις 7.00 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι τις ομιλίες μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος ζωντανά μέσω διαδικτύου στην πλατφόρμα ZOOM. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο email: kyklosimspartis@outlook.com, ή στο τηλ. 6947965170.


Πρώτη τηλεσυνάντηση για το 2021 με τον Σεβασμιώτατο

Πρώτος ομιλητής για το νέος έτος ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, ο οποίος αρχικά εξέφρασε τις ευχές του αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εύχομαι να γνωρίσουμε πολύ καλά τον εαυτό μας. Είναι μεγάλο λάθος πολλών ανθρώπων, για να μην πω των περισσοτέρων της κοινωνίας μας, που έχουν μία εσφαλμένη εντύπωση για τον εαυτό τους. Νομίζουμε πως είμαστε τέλειοι, νομίζουμε πως είμαστε οι καλύτεροι κι όμως οι άλλοι γελάνε εις βάρος μας. Να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας. Είδατε και οι αρχαίοι σε μία προμετωπίδα στο μαντείο των Δελφών έγραφαν «Γνώθι σ’ αυτόν». Κι εμείς, που είμαστε στην αρχή αυτής της χρονιάς, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας γιατί έχει πολλά ελαττώματα, αλλά και αρετές. Τα μεν ελαττώματα κατά την διάρκεια του χρόνου να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε, τις δε αρετές μας να τις μεγιστοποιήσουμε. Αυτός είναι ο προορισμός μας επί της Γης. Εύχομαι επίσης να γνωρίσουμε τον συνάνθρωπό μας. Δεν είναι ξένος, είναι ο άλλος μας εαυτός, το alter ego που έλεγαν και οι Λατίνοι, γιατί, όπως λένε οι Πατέρες τις Εκκλησίας μας, «είδες τον αδελφό σου, είδες τον Θεό σου… ».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έδωσε απαντήσεις σε μερικές από το πλήθος των ερωτήσεων, που υπέβαλλαν οι συμμετέχοντες, όπως τι είναι η Χριστοκεντρική ζωή και αν αντικρούεται στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που διαμορφώνεται στην κοινωνία σήμερα, αν γίνονται θαύματα στις ημέρες μας, αν μπορεί η σχέση ενός πιστού Χριστιανού με τον Κύριο να μην περνά κατ” ανάγκη από τη συμμετοχή του στα Ιερά Μυστήρια και αν μπορεί να δεχθεί τη Θεία Χάρη μόνο με την πίστη του και τον προσωπικό του αγώνα. Απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για την εορτή των Θεοφανείων και για Μυστήρια της Εκκλησίας μας, όπως αυτό της Εξομολογήσεως κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην σωστή σχέση του πιστού με τον Ιερέα εξομολόγο. Παράλληλα μίλησε εμπεριστατωμένα για το Μυστήριο της Ιερωσύνης και την αξία της στον κόσμο απάντησε ακόμη για το πώς πήρε την απόφαση να γίνει και αυτός κληρικός. Ο Σεβασμιώτατος ερωτήθηκε και για τις σχέσεις Εκκλησίας και Επιστήμης  και για τον αν δημιουργείται ρήγμα ανάμεσα στις δύο λόγω της συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων στο διάστημα της πανδημίας.

Προ της κατακλείδας, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ερωτήθηκε ποιον από τους ήρωες της Επαναστάσεως του 1821 θα ήθελε να γνωρίσει αν  ζούσε εκείνα τα χρόνια, απαντώντας με συγκίνηση τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Μάλιστα ανέφερε αρκετά περιστατικά από την ζωή του μεγάλου αυτού Έλληνα.

Η ευχάριστη αυτή συνάντηση διήρκησε μιάμιση ώρα και ανανεώθηκε για την προσεχή Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021.


Οδός Εμπόρων