Vekrakos
Spartorama | «Αντί Ευχών…», από τον Αλέξη Μιχαηλίδη

«Αντί Ευχών…», από τον Αλέξη Μιχαηλίδη

Spartorama 30/12/2020 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Ιστορία
«Αντί Ευχών…», από τον Αλέξη Μιχαηλίδη
Άρθρο καταγγελία προς τον Δήμο Σπάρτης για την ανυπαρξία προτάσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Οδός Εμπόρων

Το 2021 φθάνει με το καλό σε λίγες ημέρες, γεμάτο υποσχέσεις, όπως κάθε νέο έτος! Από τη μεριά μου, ως ένας πολίτης με καταγωγή από την Σπάρτη (από το σόι της μητέρας μου), θεώρησα χρέος μου να γράψω και να δημοσιεύσω αυτό το μικρό και ελπίζω χρήσιμο κείμενο, αντί ευχών.

Δεν είμαι ούτε κάποιος ειδικός ή ούτε και «μπλεγμένος» με τα πολιτικά τεκταινόμενα της Σπάρτης, όντας πολίτης Αθηνών από γεννησιμιού μου, αλλά αγαπώ την Σπάρτη, την επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι και προσπαθώ να παρακολουθώ τι γίνεται στην πόλη μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και των συγγενών και των φίλων μου σε όλη την Λακωνία.

Σε μια φιλική συζήτηση, λοιπόν, πριν λίγες μέρες, συζητούσαμε για το 2021 και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο φίλος μου από το Γύθειο μου είπε ότι θα φτιάξουν Μουσείο στην Αρεόπολη με χρήματα από την Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 και ο άλλος φίλος μου από την Νεάπολη μου είπε ότι θα κάνουν κάποιες ψηφιακές εφαρμογές τουριστικού ενδιαφέροντος πάλι με χρηματοδότηση από την Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021. Χαρούμενος, λοιπόν, έψαξα να δω τι θα γίνει στην υπόλοιπη Λακωνία και μάλιστα στην Σπάρτη. Βρήκα στον Δήμο Ευρώτα, βρήκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ειδικά για την Λακωνία, αλλά δεν βρήκα ΤΙΠΟΤΑ για την Σπάρτη!

Ψέματα, βρήκα κάτι: το βίντεο της κυρίας Αγγελοπούλου που ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΠΑΡΤΗΣ μέσα στο… σπίτι του (στο Δημαρχείο Σπάρτης δηλαδή, όπου έγινε η εκδήλωση), λέγοντάς του ότι δεν κατέθεσε ΚΑΜΙΑ πρόταση και ότι είναι ο ΜΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ στην Λακωνία που δεν θα έχει εκδηλώσεις για το 1821!

Όπως είπα, δεν είμαι «όμοιος» Σπαρτιάτης, αλλά μόλις το είδα ήθελα να ανοίξει η γη και να με καταπιεί! Στο πρόσωπο του Δημάρχου ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΗΚΕ Η ΣΠΑΡΤΗ σε όλη την Ελλάδα και, κυρίως, στους προγόνους της!

ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ! ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ! ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ!

Έψαχνα για δύο εβδομάδες, μέχρι σήμερα το πρωί για την ακρίβεια, να βρω τι θα καταθέσει στην Επιτροπή ή γενικότερα τι θα κάνει για το 1821 ο Δήμος Σπάρτης. Πάλι ΤΙΠΟΤΑ!

Δεν έχει όμως ευθύνη μόνο ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή και θέλω να το τονίσω αυτό. Σε όλο τον κόσμο (τον δυτικό τουλάχιστον), τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι το πιο μάχιμο κομμάτι της δημοσιογραφίας. Βρίσκουν καταχρήσεις, σκάνδαλα κτλ. που μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψεως τοπικού ενδιαφέροντος, στο τέλος, όμως, αποκτούν πανελλαδική εμβέλεια.

Εδώ δεν διάβασα ΟΥΤΕ ΕΝΑ άρθρο (και συγγνώμη εκ των προτέρων αν κάνω λάθος) που να «πιάνει από τον γιακά» τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους και να τους ρωτάει γιατί να φέρει τέτοιο «άγος» η Σπάρτη! ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ!

Εκτός και αν δεν ενδιαφέρει τους σύγχρονους Σπαρτιάτες το 1821, οι Αγωνιστές μας, η Ιστορία μας… Ε, αυτό δεν το πιστεύω γιατί ξέρω ότι αν για ένα πράγμα είναι περήφανοι οι Σπαρτιάτες είναι η Ιστορία τους, η Ιστορία μας! Αρκεί οι πολιτικοί ΚΑΙ οι δημοσιογράφοι της πόλης να ασκήσουν με περισσότερη προσοχή και ενέργεια το λειτούργημά τους.

Το έτος-ορόσημο του 2021 θα δείξει! Δεν εορτάζονται κάθε χρόνο τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και ελπίζω οι εορτασμοί που θα λάβουν χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Νέα Υόρκη μέχρι την Μελβούρνη, να μην γίνουν «πλην Λακεδαιμονίων»!

Καλές Γιορτές σε όλους και σε όλες με Υγεία πάνω από όλα και, αναμένοντας το 2021


ΖΗΤΩ Η ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΔΟΞΗ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗ! 


Αλέξης Μιχαηλίδης


Οδός Εμπόρων