Vekrakos
Spartorama | Έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Δούκα και Αργειτάκου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Νοεμβρίου 2020

Έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Δούκα και Αργειτάκου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Νοεμβρίου 2020 - video

Spartorama 07/11/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
Έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Δούκα και Αργειτάκου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Νοεμβρίου 2020
Αργειτάκος: «Προσπαθείτε να καθιερώσετε το ανεύθυνο του Δημάρχου»
Οδός Εμπόρων

Σοβαρή αντιπαράθεση έλαβε χώρα  μεταξύ του Δημάρχου κ. Δούκα και του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αργειτάκου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2020. 

Το επεισόδιο αφορούσε στο πρώτο θέμα της προς συζήτηση ατζέντας που ήταν η έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας της «Επιτροπής Προγραμματισμού και Παρακολούθησης των τεχνικών έργων του Δήμου Σπάρτης». 

Πρόκειται για επιτροπή που εμπνεύστηκε και υλοποίησε πρόσφατα ο κ. Δήμαρχος, στην οποία όχι μόνο η Δημοτική αρχή δεν έχει την πλειοψηφία αλλά προεδρεύει και ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Β. Βαλιώτης. Μία ακόμη προσπάθεια του κ. Δούκα να μοιραστεί την εξουσία με την αντιπολίτευση, έχοντας στην επταμελή επιτροπή  μόνο τρία μέλη (Μοιράγιας (αντιπρόεδρος), Δεδεδήμου, Καπονικολός), δύο να έχει η μείζων αντιπολίτευση (Καλομοίρης, Τσεκούρας) και δύο η ελάσσων αντιπολίτευση (Βαλιώτης (πρόεδρος), Αργυρόπουλος). Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» αρνήθηκε να συμμετάσχει. 

Φυσικά τέτοια επιτροπή, με τέτοια σύνθεση και αρμοδιότητες, δεν προβλέπεται από τον νόμο, άρα έπρεπε να εγκριθεί από το Σώμα, το οποίο έγινε στο προηγούμενο συμβούλιο της 21ης Οκτωβρίου 2020, αλλά σύμφωνα με την δημοτική αρχή έπρεπε να εγκριθεί και ο κανονισμός λειτουργίας από το Δημοτικό Συμβούλιο «για να έχει το απαιτούμενο κύρος». 

Τέτοιος ήταν ο ενθουσιασμός του κ Δημάρχου μάλιστα, ώστε παραδέχτηκε ότι συνέταξε ο ίδιος προσωπικά τον κανονισμό λειτουργίας, δήλωσε δε υπερήφανα ότι η πρωτοβουλία του είναι τόσο επιτυχημένη ώστε δέχεται τηλέφωνα από άλλους Δημάρχους, οι οποίοι ζητούν να μάθουν πως το κάνει η Σπάρτη για να το κάνουν και αυτοί στους δικούς τους Δήμους. 

Η ένσταση του κ. Αργειτάκου ήταν ότι ο ρόλος της συγκεκριμένης επιτροπής, σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι εκτελεστικός, όπως υποδηλώνει ο προς έγκριση κανονισμός λειτουργίας της, αλλά μόνο συμβουλευτικός. Και σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να ψηφίσει κάτι το οποίο είναι παράνομο. 

Φυσικά η άποψη του κ. Δημάρχου ήταν αντίθετη, με το επιχείρημα ότι κανείς δεν σκοπεύει να παρανομήσει μέσω αυτής της επιτροπής, και θα άξιζε τον κόπο να το δοκιμάσουμε για μερικούς μήνες για να δούμε αν προκύπτει τίποτε παράνομο. 

Παρά την διαδικαστική φύση της διαφοράς η αντιπαράθεση ήταν έντονη και από τις δυο πλευρές, πράγμα που υποδηλώνει ότι αρχίζει να ενοχλεί πια σοβαρά και να προκαλεί ποικίλες παρενέργειες η μέχρι τώρα αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να παρουσιάσει στιβαρό έργο και η σταθερή εμμονή της να κρύβεται πίσω από διακηρύξεις για επιτροπές και «συνεργασίες», όλα φυσικά «για το καλό της Σπάρτης». 

Όπως πολύ εύστοχα δήλωσε κ. Αργειτάκος απευθυνόμενος στον κ. Δούκα: «Προσπαθείτε να καθιερώσετε το ανεύθυνο του Δημάρχου».


Ν. Μ.


Οδός Εμπόρων