Vekrakos
Spartorama | Δήμος Σπάρτης: Συνεχίζεται και εντείνεται ο τρόπος διοίκησης μέσω προσωπικών επαφών

Δήμος Σπάρτης: Συνεχίζεται και εντείνεται ο τρόπος διοίκησης μέσω προσωπικών επαφών - video

Ν.Μ. 31/10/2020 Εκτύπωση Άνθρωποι! Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
Δήμος Σπάρτης: Συνεχίζεται και εντείνεται ο τρόπος διοίκησης μέσω προσωπικών επαφών
Σας διαβεβαιώνω, τέτοιος τρόπος διοίκησης, δεν υπάρχει πουθενά στα βιβλία
Οδός Εμπόρων

Νέα καθήκοντα ανέλαβε πρόσφατα ο κ. Θεμιστοκλής Πατσιλίβας, αυτά του Αντιδημάρχου Διοικητικών Θεμάτων, και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της, εγκαινίασε, μια άτυπη ενημέρωση - απάντηση προς το Σώμα σχετικά με ερωτήσεις που τέθηκαν από Συμβούλους στην/ις προηγούμενη/ες συνεδριάσεις. 

Από την παρέμβαση - ενημέρωση του κ. Παστσιλίβα, απομονώσαμε το σημεία που αναφέρονται στην κινητικότητα αλλά και στο πολύ άσχημο εργασιακό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων του Δήμου, θέματα που είχε θέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σ. Αργειτάκος (βλέπε και άρθρο εδώ). 

Στις απαντήσεις του, ο κ. Πατσιλίβας τόνισε: 

  • Για το θέμα της κινητικότητας, ότι ο κ. Δήμαρχος ήρθε σε επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών και του επέστησε την προσοχή στο θέμα, ώστε να ταχτοποιήσει αυτή την νομοθετική εκκρεμότητα. 
  • Για το πρόβλημα των σχέσεων και το διάχυτο κλίμα δυσαρέσκειας που φέρεται ότι ο επικρατεί στον Δήμο Σπάρτης, δήλωσε πλήρη άγνοια και κάλεσε την αντιπολίτευση, αν γνωρίζει κάτι για κάποια καταγγελία, να ενημερώσει και την Δημοτική αρχή.

Φάνηκε ότι ο κ. Πατσιλίβας είχε πλήρη άγνοια για την εγκύκλιο περί κινητικότητας, που εξέδωσε το Υπουργείο στις 19 Οκτωβρίου (βλέπε και άρθρο εδώ), με σαφή καταληκτική προθεσμία ενεργειών την 2α Νοεμβρίου 2020, φάνηκε δε ότι αιφνιδιάστηκε με τον όρο «περίγραμμα εργασίας». 

Εντυπωσιακή ήταν η παρέμβαση του κ. Δημάρχου ο οποίος «ευφυέστατα» δήλωσε ότι «υπάρχουν τα περιγράμματα που μας παραδώσατε!». 

Θα πρέπει να σημειωθεί και η αντίδραση του στην ειρωνική παρατήρηση του κ. Αργειτάκου «θέλω να συγχαρώ τον κ. Δήμαρχο που έλεγξε και είδε τις προτάσεις των άλλων δήμων (σ.σ. για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21)  σε όλη την Ελλάδα και έβγαλε το συμπέρασμα ότι εμείς έχουμε καλύτερες προτάσεις, ενώ δεν έχουμε υποβάλει καμμία». 

Κι εδώ η απάντηση του κ. Δούκα ήταν αφοπλιστική δηλώνοντας ότι «έχουμε κάνει πολλές συνεδριάσεις με την επιτροπή ’21 και ξέρουμε τι κάνουν οι δήμοι…. Και ξέρουμε και το βίντεο που παρουσίασε η επιτροπή ‘21 στο Παναθηναϊκό στάδιο». 

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η νοοτροπία του κ. Δημάρχου περί προσωπικών επαφών, προσφωνήσεων με το μικρό όνομα και φιλικά χτυπήματα στη πλάτη, παρά το μεγάλο φιάσκο του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την πόλη διεθνώς, μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκάλεσε στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και η οποία, απολογιστικά, μόνο αρνητικά αποτελέσματα απέδωσε, συνεχίζεται και ενδυναμώνεται.

Είναι εντυπωσιακό να παραδέχεται κάποιος ότι το μόνο που έκανε ο Δήμος Σπάρτης για την κινητικότητα ήταν να επιστήσει την προσοχή του Υπουργού στο πρόβλημα, παρακάμπτοντας και αγνοώντας όλες τις διαδικασίες που οι άλλοι Δήμοι ορθώς ακολούθησαν. 

Είναι αλαζονικό να σχολιάζονται αρνητικά οι προτάσεις άλλων Δήμων, ενώ η Σπάρτη δεν έχει κάνει καμμία πρόταση, επειδή υπάρχει προσωπική επαφή με την πρόεδρο της επιτροπής ’21, απαιτώντας ιδιαίτερη μεταχείριση. 

Προφανώς πρόκειται για έναν απολύτως προσωπικό τρόπο άσκησης διοίκησης του κ. Δημάρχου -σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει πουθενά στα βιβλία-, ο οποίος, ναι μεν βοηθάει στην προσωπική του προβολή, αφήνει όμως ξεκρέμαστη την πόλη να παραπαίει χωρίς οδηγό και ηγέτη, να πορεύεται προς στόχους που δεν υπάρχουν και με τρόπο που εξαρτάται, απολύτως, από την κατά περίπτωση διάθεση και γοητευτική δεινότητα του κ. Δημάρχου. 

Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο θητείας της Δημοτικής αρχής και παρά τον «μερικό ανασχηματσμό» που επιχειρήθηκε, πολύ φοβάμαι ότι και αυτός ο δεύτερος χρόνος δεν θα διαφέρει πολύ από τον πρώτο (ελπίζω να μην είναι χειρότερος). 

Δεν μπορώ να μην θυμηθώ και τον στίχο του Σαββόπουλου «είν’ η αρρώστια που μας σώζει», σχετικά με την ατυχή (για την πόλη) συγκυρία της πανδημίας του Covid-19.    

 

Ν. Μ.


Οδός Εμπόρων