Vekrakos
Spartorama | «Εθνικά Θέματα, Οικονομική Ύφεση και Κυβερνητική Ανειλικρίνεια», από τον Γιάννη Μητράκο

«Εθνικά Θέματα, Οικονομική Ύφεση και Κυβερνητική Ανειλικρίνεια», από τον Γιάννη Μητράκο

Γιάννης Μητράκος 06/09/2020 Εκτύπωση Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία
«Εθνικά Θέματα, Οικονομική Ύφεση και Κυβερνητική Ανειλικρίνεια», από τον Γιάννη Μητράκο
«Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση ενέδωσε στο αίτημα του Δημάρχου Σπάρτης επιτρέποντας αυτές τις άσκοπες πτήσεις που είχαν καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα...»
Οδός Εμπόρων

Είναι τυχαίο άραγε που ο μωροφιλόδοξος σουλτάνος της γειτονικής χώρας άρχισε τον χειρότερο κύκλο προκλήσεων και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αμέσως μόλις ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Μάλλον όχι όπως αποδεικνύει περίτρανα η μελέτη των όσων ειπώθηκαν, συνέβησαν ή παραλείφθηκαν στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από μία παράταξη που ως αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποίησε ως πολιορκητικό κριό, εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα, τα λεγόμενα εθνικά θέματα και δη το θέμα του «Μακεδονικού», για το οποίο κατέβαζε στους δρόμους και τις πλατείες τους οπαδούς της, αλλά και τους αιωνίως εθελοτυφλούντες ρομαντικούς από διάφορους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι διαδήλωναν με οργή κατά των αριστερών «εθνικών μειοδοτών» (!!!) που «ξεπουλούσαν» (!!!) το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας!   Κι όλα αυτά για να πάρουν την ψήφο του ελληνικού λαού και να ανέλθουν στην πολυπόθητη εξουσία, που την θεωρούσαν ανέκαθεν δική τους κι εμφανίζονταν πάντοτε ως οι μόνοι νόμιμοι διαχειριστές  της!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο διάδοχός του Γιώργος Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίστηκαν σθεναρά και με επιμονή την επιλογή τους να διαπραγματευτούν, ακολουθώντας τη συμφωνημένη εθνική γραμμή,  με την κυβέρνηση Ζάεφ των Σκοπίων και να επιλύσουν ένα πρόβλημα που κακοφόρμιζε στα βόρεια σύνορά μας, οδηγώντας στη Συμφωνία των Πρεσπών που μόνο θετικά έχει να προσκομίσει για την Ελλάδα, αφού αποκτήσαμε μέχρι και τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, που εποφθαλμιούσαν οι Τούρκοι. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι Υπουργοί του επεσήμαναν τότε  σε όλους τους τόνους ότι ο αληθινός υπαρκτός κίνδυνος δεν προέρχεται από το μικρό κρατίδιο των Σκοπίων, αλλά από τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Κι επαληθεύτηκαν στο ακέραιο!

Από τη στιγμή που οι «Μακεδονομάχοι» έγιναν κυβέρνηση ξέχασαν τι έλεγαν και τι έκαναν την εποχή εκείνη κι εμφανίστηκαν στη σκληρή σκακιέρα των διεθνών, ευρωπαϊκών κι εθνικών θεμάτων απροετοίμαστοι, αμήχανοι, χωρίς μια συγκροτημένη και σφαιρική στρατηγική για την αντιμετώπιση του κυρίως του εξ Ανατολών κινδύνου και δυστυχώς όπως αποκαλύπτουν έγκυρες πολιτικές και δημοσιογραφικές πηγές είναι και ανειλικρινείς, αφού άλλα πρεσβεύουν για τις ανάγκες του επικοινωνιακού παιχνιδιού τους, όπου έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των συστημικών μέσων επικοινωνίας, κι άλλα κάνουν στο παρασκήνιο της μυστικής διπλωματίας.

Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει αστειότητες όλες αυτές τις επιεικώς ατυχείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών  με τις οποίες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις κατάφωρες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη (λ.χ. το πήρε ο αέρας, δεν μπόρεσε να κάνει έρευνες εξαιτίας του θορύβου των μηχανών κ.α.), όπως και την πρωτοφανή και μοναδική για τα μεταπολιτευτικά χρόνια δήλωση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στον πλανητάρχη Τραμπ  ότι «είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι» για τις ΗΠΑ, αν δεν αφορούσαν όλα αυτά το παρόν και το μέλλον  του τόπου μας!

Κι επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα θα οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα πρέπει, έστω και στο παρά πέντε,  η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στις σχέσεις μας με τους άπληστους γείτονές μας και να συμφωνηθεί μια ενιαία ολοκληρωμένη εθνική γραμμή που θα βάζει και τις κόκκινες γραμμές από τις οποίες η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει σε καμία περίπτωση, ενδεχομένως να εξεταστεί και η χρησιμότητα ή μη της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ. Ειδάλλως, αν αφεθούμε στην ακολουθούμενη κυβερνητική τακτική του «βλέποντας και κάνοντας», θα φτάσουμε πιθανόν σε τραγικά αδιέξοδα με πολύ υψηλό εθνικό κόστος!

Η επικοινωνιακή αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας κατά του τέως Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με το πόσο ειλικρινής ήταν (θυμηθείτε: ψεύτη τον ανέβαζαν, ψεύτη τον κατέβαζαν) έχει μεταβληθεί σήμερα σε μπούμερανγκ εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού η σκληρή πραγματικότητα της άσκησης κυβερνητικής εξουσίας την έχει απογυμνώσει  από κάθε φύλλο συκής!

Ένα παράδειγμα από τον πολύπαθο χώρο της; Οικονομίας, η οποία είχε εισέλθει σε ύφεση πριν από την εκδήλωση της πανδημίας  λόγω λαθών και παραλείψεων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων για τη αντιμετώπιση της πανδημίας και ιδίως η τρίμηνη καραντίνα, που αποδείχθηκε η ταφόπετρα για την ελληνική οικονομία, άρχισε ο χορός των εκτιμήσεων για τις οικονομικές συνέπειες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ύφεση 9,7 για την Ελλάδα, πρόβλεψη που συμμερίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ο ηγέτης της Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την Ελλάδα «πρωταθλήτρια στην ύφεση και τις απολύσεις». Ο  Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  στην αρχή μίλησε στη Βουλή για ύφεση 4 για το 2020 (Απρίλιος 2020) και τον Ιούλιο εκτίμησε ότι η ύφεση θα φτάσει έως 8 για φέτος. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ο κεντρικός τραπεζίτης!) κ. Γιάννης Στουρνάρας τον Ιούνιο δημοσιοποίησε την πρόβλεψή του για ύφεση από 4 έως 9,4 (πρόβλεψη που η Εφημερίδα των Συντακτών τη χαρακτήρισε εύστοχα ως «πρόβλεψη λάστιχο»). Όλες αυτές οι κυβερνητικές ή φιλοκυβερνητικές προβλέψεις διαψεύστηκαν πρόσφατα από την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία), η οποία ανακοίνωσε με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία ότι η ύφεση για το 2ο Τρίμηνο του 2020 έφτασε στο ύψος ρεκόρ 15,2!!! Και κανείς από τους λαλίστατους ειλικρινείς κυβερνητικούς παράγοντες δεν ψέλλισε ένα «συγνώμη κάναμε λάθος» και να παραιτηθεί! Τουναντίον προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα!

Και κάτι τελευταίο που έχει σχέση με το Δήμο Σπάρτης. Προ ημερών στα πλαίσια των κιτς εορταστικών εκδηλώσεων, που διοργανώθηκαν στην πόλη μας για να «τιμηθούν» τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών, έκαναν δύο πτήσεις σε χαμηλό ύψος  πάνω από τη Σπάρτη και τη Λακεδαίμονα ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο βρήκα ένα δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ που έφερε τον τίτλο: Πόσο κοστίζει ο «πόλεμος» στο Αιγαίο (31/08/2008) στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: 1) Κάθε 1 ώρα πτήσης πολεμικού αεροσκάφους κοστίζει στον ελληνικό λαό 7.100-11.100 € ανάλογα με τον τύπο του μαχητικού. 2) Για κάθε λεπτό στον αέρα δαπανώνται 116-183 €.

Αναρωτιέμαι λοιπόν: Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση ενέδωσε στο αίτημα του Δημάρχου Σπάρτης επιτρέποντας αυτές τις άσκοπες πτήσεις  που είχαν καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, σπαταλώντας καύσιμα που είναι πολύτιμα στον ακήρυχτο πόλεμο του Αιγαίου, όπου οι πιλότοι μας καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας;

Να σημειωθεί πως το δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ αναφέρει πως τα καύσιμα είναι τα «ψιλά» σε ό,τι αφορά το κόστος πτήσης των μαχητικών μας, αφού τα «χοντρά» αφορούν τη φθορά, τη συντήρηση, την εκπαίδευση και την απώλεια αεροσκαφών και πιλότων.

Οι παροιμιώδεις ρήσεις: «Κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν» και «Τοιούτος έπρεπεν ημίν αρχιερεύς», καθώς  και ο στίχος του Διονυσίου Σολωμού «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε», μας λένε κάτι; 

 

Γιάννης Μητράκος


Οδός Εμπόρων