Vekrakos
Spartorama | «Κλιματική Αλλαγή - Κρίση και Αντιπλημμυρική Προστασία στον Ευρώτα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Κλιματική Αλλαγή - Κρίση και Αντιπλημμυρική Προστασία στον Ευρώτα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Spartorama 12/08/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
«Κλιματική Αλλαγή - Κρίση και Αντιπλημμυρική Προστασία στον Ευρώτα», από τον  Ηλία Παναγιωτακάκο
Η επένδυση στον φόβο για «μια χούφτα ψήφους» είναι κακός σύμβουλος. Γι αυτό # Ή ΘΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ Ή ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ
Οδός Εμπόρων

Έχει αποδειχθεί ότι η επένδυση σε πολιτικές «καμένης γης» είναι πλέον ξεπερασμένες γιατί τα διλήμματα και τα ερωτήματα που βάζει πλέον πραγματικότητα απαιτούν άλλους τρόπους σκέψης και μια διαφορετική εφαρμογή πολιτικών δράσεων με την συνδρομή της επιστήμης - τεχνολογίας.

Σίγουρα η αντιπλημμυρική προστασία και ιδιαίτερα την δελταϊκή περιοχή του Ευρώτα είναι η αναγκαία προϋπόθεση , είναι όμως ικανή να δώσει από μόνη της ,οριστική λύση στο πρόβλημα που κατά περιόδους πλήττουν με ένταση τους παρόχθιους οικισμούς του Ευρώτα;

Το τελευταίο πλημμυρικό φαινόμενο της 7ης Σεπτεμβρίου, 2016,όπως και ο υδροστρόβιλος της 21ης Σεπτεμβρίου 2015 πρέπει να προβληματίσουν και οι πραγματοποιηθείσες μελέτες εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον δραστικό περιορισμό αυτών των αιφνιδιαστικών φαινομένων που με κάποιο τρόπο θα επανέλθουν.. Έτσι απέναντι στον εφησυχασμό και την ΄΄άκαπνη - φασαριόζικη΄΄ αντιπολίτευση χρειάζεται προετοιμασία σε όλες τις δομές των επιπτώσεων (πρόληψη με έργα/εργασίες, προετοιμασία του πληθυσμού με την σοβαρότερη επικινδυνότητα ,διάταξη δυνάμεων κατά την εξέλιξη και υποστηρικτικοί μηχανισμοί παροχής βοήθειας μετά την λήξη των όποιων ακραίων καιρικών φαινομένων)


Λέγοντας αντιπλημμυρική προστασία δεν είναι μόνο οι τόνοι μπετόν ,που ίσως κάποιοι φαντάζονται (φυσικά και αυτό είναι απαραίτητο) μαζί με τα συνοδά έργα στα προχώματα.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ένα τέτοιο έργο εκτελέσθηκε την περίοδο 2014 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 2.500.000 € από Εθνικούς πόρους και με τον τίτλο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ (ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ,  ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣ ΚΛΠ) ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΗΜΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, με τα όποια προβλήματα και διαμαρτυρίες δημιουργήθηκαν στην απόληξη του έργου αποτελεί όμως μέρος της θωράκισης των οικισμών και λειτούργησε θετικά στο πλημμυρικό φαινόμενο της 7ης Σεπτεμβρίου, 2016.

Το νέο έργο – εργασία που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αφορά τον καθαρισμός ποταμού Ευρώτα και παραποτάμων που συμβάλλουν σε αυτόν, προϋπολογισμού 1.000.000 € βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση.

Ενδεικτικά για καθαρισμούς και ανάλογες παρεμβάσεις έχουν δαπανηθεί στην περιοχή τα προηγούμενα εννέα χρόνια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου:

  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ (ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣ ΚΛΠ) ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΙΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ, ΣΤΗΘΑΙΑ, ΓΕΦΥΡΙΑ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΛΠ.) ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 850.000€ ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ.
  •  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ (ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣ ΚΛΠ) ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 300,000.00 € ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ.
  •  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ (ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣ ΚΛΠ) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΦΡΩΝ ΚΑΙ ΑΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΕΒ ΤΡΙΝΑΣΣΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 100,000.00 € ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ.


Η αναφορά γίνεται όχι για δικαιολογία, αλλά γιατί ως φαίνεται αυτά τα έργα δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εδραιωμένη κλιματική κρίση.

Απαιτούνται συνδυαστικά επεξεργασμένες επιστημονικές – περιβαλλοντικές οικολογικού χαρακτήρα, απαντήσεις, κυρίως όμως πολιτική βούληση που να απαντάει χωρίς εκπτώσεις και παλαιοκομματικά ρουσφέτια όπως:

  1. Αντιπλημμυρική προστασία σημαίνει διευθέτηση της κοίτης του Ευρώτα με άμεση επανάκτηση της προτεραίας κατάστασης .Επιβολή κυρώσεων στις όποιες καταπατήσεις και η χρήση της τεχνολογίας βοηθάει για την μετεξέλιξη και καταπάτηση τμημάτων του ποταμού .Είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει αυτή την διακηρυγμένη θέση ή θα σταματήσει στους «χρυσόβουλους νέο - μπέηδες της κάθε περιοχής».
  2. Αντιπλημμυρική προστασία σημαίνει διευθέτηση και άνοιγμα των χειμάρρων που στρεβλώνουν την ροή των υδάτων με γνωστά τα προβλήματα των υπερχειλίσεων και στην πλημμυρίδα δημιουργούν τις καταστροφές στις υποδομές και στις περιουσίες των πολιτών.
  3. Αντιπλημμυρική προστασία σημαίνει άρρηκτος συνδυασμός με την αντιπυρική προστασία και δημιουργία μικρών φραγμάτων – ταμιευτήρων που λειτουργούν και ανασταλτικά σε φάσεις έντονων βροχοπτώσεων. Επίσης με την συλλογή των καμένων κορμών κλπ, την δημιουργία τεχνητών ανασταλτικών αναβαθμίδων της ροής του νερού από τους ημιορεινούς όγκους προς τα ρέματα και τους παραποτάμους.
  4. Αντιπλημμυρική προστασία σημαίνει ότι μετά την αποδοχή – παραδοχή των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου η δημόσια και δημοτική περιουσία είναι πλέον αδιαπραγμάτευτη και αξιοποιήσιμη υπέρ του κοινωνικού συνόλου, κυρίως σε ότι αφορά καταπατήσεις ποταμών, παραποτάμων και ρεμάτων. Π.Χ Το Βιβάρι είναι και πρέπει να παραμείνει λίμνη με ότι σημαίνει αυτό.
  5. Αντιπλημμυρική προστασία σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη υπεράντληση του ποταμού και για τη μόνιμη σταθεροποίηση - ανασύσταση των όχθεων, και με δενδροφύτευση Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι λύνει την ετήσια διαταραχή του οικοσυστήματος και αυξάνει την αισθητική αξία του τοπίου Για να διευκρινισουμε όμως σχετικά με το NATURA ως περιοχή δεν σημαίνει άβατο και χωρίς παρεμβάσεις (βλέπε σχετική νομοθεσία).
  6. Αντιπλημμυρική προστασία για την δελταϊκή περιοχή είναι ως προτεραιότητα η ΛΑΚΚΑ της Τ.Κ. Βλαχιώτη. Έστω κι αν χάθηκε η πρώτη ευκαιρία με τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ (δεν υπάρχει απαλλαγή ευθυνών), πρέπει άμεσα να τεθεί ως θέμα προς λύση και είναι κατανοητό γιατί.

Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι αναγκαία η συνεύρεση των πολιτικών, αυτοδιοικητικών δυνάμεων με την επιστημονική κοινότητα, ώστε να χαραχθούν αποφασιστικά οι κόκκινες γραμμές αποτροπής των όποιων καταπατήσεων, η ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την διευθέτηση της κοίτης του Ευρώτα, των παραποτάμων του και των μπαζωμένων ρεμάτων με το όποιο πολιτικό κόστος.


Πολιτική βούληση με αποδεκτές τεχνοκρατικές και οικολογικές λύσεις, από την παρέμβαση της υφιστάμενης γέφυρας και τοποθέτηση δεύτερης (περιοχή Σκάλας) μέχρι τις εκβολές της δελταϊκής περιοχής .Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο Ευρώτας είναι ενιαίο σύνολο μήκους 90 χλμ περίπου που εκτείνεται από το Αρκαδικό οροπέδιο διέρχεται από 90 παρόχθιους οικισμούς και με απόληξη εντός του παραποτάμων, ρεμάτων και χειμάρρων έως τις εκβολές του, στον Λακωνικό κόλπο.

Δεν αρκεί να δηλώνουμε και να προβάλουμε την θετική ιστορική καικοινωνικοοικονομική προσφορά και να καυτηριάζουμε με τις απαραίτητες φωτογραφίες τις πηγές ρύπανσης που «πληγώνουν» πολυεπίπεδα τους παρόχθιους οικισμούς του Ευρώτα.

Η πολιτική και οι πολιτικοί του όποιου θεσμικού επιπέδου δεν μπορεί να αυταρέσκονται σε εκθέσεις ιδεών και σε ανέξοδες και αδιέξοδες καταγγελτικές περιγραφές.

Είναι πλέον απαιτητό να δώσουν λύσεις με ιεραρχημένες προτεραιότητες. Το να γνωρίζουν τι αναμένεται και να έχουν έτοιμη την απάντηση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να είναι πειστική απάντηση σε τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα που θα χαθούν περιουσίες και ίσως ανθρώπινες ζωές.

Γι αυτό # Ή ΘΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ Ή ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ

Ηλίας Παναγιωτακάκος

 


Οδός Εμπόρων