Vekrakos
Spartorama | «5η Ιουνίου 2020 - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«5η Ιουνίου 2020 - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Spartorama 06/06/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία
«5η Ιουνίου 2020 - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
«Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια γιατί απαιτείται μετακύλιση πόρων στην αποκαλούμενη πράσινη οικονομία»
Οδός Εμπόρων

Αν ξεπεράσουμε τις αυταπάτες και την αντιφατικότητα μας υπάρχει ελπίδα!

Εκατοντάδες μηνύματα, χιλιάδες ευχολόγια, διαμαρτυρίες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις για το περιβάλλον και την προστασία του.

Έτσι συμβαίνει στις Επετείους χωρίς όμως να αναγνωρίζουμε τους υπαιτίους που στην περίπτωση μας συμπεριλαμβάνεται και ο εαυτός μας. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και «κραυγάζουμε» με δύναμη και ένταση ίσως και για να καλύψουμε την συνειδησιακή μας φωνή που ενοχοποιεί τις πρακτικές μας.

Κάθε έτος ειδικά αυτή την μέρα κοινός είναι ο παρανομαστής όλων των πολιτικο-οικονομικών συστημάτων και των κοινωνιών με την διατύπωση «Φτάνει ως εδώ, δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»!

Και όμως η ίδια κατάσταση συνεχίζεται με πιο επιταχυντικούς ρυθμούς παρά τα πρωτόκολλα και τις συμφωνίες των Κρατών στους Διεθνείς Οργανισμούς για την μείωση των εκπομπών του Διοξειδίου του Άνθρακα και την αλλαγή των παραγωγικού μοντέλου.

Τα φαινόμενα και οι επιπτώσεις είναι πλέον ορατά και επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις και τις μελέτες προηγούμενων δεκαετιών.

Ο κορονοϊός έδειξε και απέδειξε παγκόσμια πόσο γρήγορα μπορεί να ανατρέψει στρατηγικές χρηματο-οικονομικών και παραγωγικών συστημάτων και να αφήσει συντρίμμια σε οικονομίες και κοινωνίες.

Η απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας τα πλημμυρικά φαινόμενα και η παρατεταμένη ξηρασία με συχνή της παρουσία τους, αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στην δίνη της κλιματικής κρίσης.

Το συνεχιζόμενο γραμμικό καταναλωτικό μοντέλο διαμόρφωσε τους όρους της οικονομικής μεγέθυνσης δίχως όρια, σε έναν κόσμο με πεπερασμένα φυσικά αποθέματα, έφτασε σε αδιέξοδο, συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε τις αναπόφευκτες καταστροφικές συνέπειες.

Φυσικά αυτός οι οικονομικός Φονταμενταλισμός συνέπεια της Παγκοσμιοποίησης πρέπει να αλλάξει τώρα.

Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια γιατί απαιτείται μετακύλιση πόρων στην αποκαλούμενη πράσινη οικονομία.

Η Τεχνολογία σήμερα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ζητούμενη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες που δεν θα αναγκάζουν τις κοινωνίες σε συνθήκες ακραίας φτώχειας να προσφεύγουν σε δανεισμό για την απόκτηση «άχρηστων» καταναλωτικών αγαθών για το επίπεδο διαβίωσης τους.

  • Είναι αναγκαίο η γνώση και καινοτομία να προσφέρει υπηρεσίες για παραγωγή λιπασμάτων και ζιζανιοκτόκων συμβατών με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την υγιεινή διατροφή, ενώ η διατήρηση παραδοσιακών σπόρων και η παραγωγή υβριδικών να αποτρέπει τα κάθε μορφή μεταλλαγμένα.
  • Είναι αναγκαίο η τεχνολογία και η πράσινη ενέργεια να συμβάλουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων με ποιοτικό πόσιμο νερό , αλλά και φτηνού κόστους αρδεύσιμο νερό.
  • Είναι αναγκαίο η τεχνολογία με την εφαρμογή ψηφιακών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.) και Μητρώα Ιδιωτών Πιστοποιημένων Ελεγκτών Περιβάλλοντος να βρει λύσεις στα γεωπεριβαλλοντικά προβλήματα ( ρύπανση ποταμών, κλείσιμο ρεμάτων, πρόληψη πυρκαγιών).
  • Είναι αναγκαίο η γνώση και καινοτομία να προσφέρει υπηρεσίες στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση, κομποστοποίηση και εκμετάλλευση του υπολείμματος.

Αν πέρα από τα ευχολόγια δεν μεταβούμε στην αειφόρο ανάπτυξη με όρους κυκλικής οικονομίας στο μέλλον μας δεν θα είναι εύκολο και ο COVID 19 έδειξε τον δρόμο.

Για να μην ακυρώσουμε τα πάντα τόσο σε επίπεδο της Ε.Ε, όσο και στην χώρα μας έχουν γίνει θετικά βήματα, που όμως δεν αρκούν γιατί υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τα συσσωρευμένα και εμφανιζόμενα προβλήματα.

Φυσικά η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης προϋποθέτει συμφωνίες ευρύτερου βεληνεκούς, αλλά και οι κοινωνίες δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχες και μόνο καταγγελτικές ενάντια στο μέλλον και την ζωή τους/μας.

Απαιτείται προτασιακός λόγος με ιεράρχηση στόχων στην βάση μέλλοντος και όχι στο δόγμα στο ΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ, αλλά πως αλλάζουμε την καθημερινότητα μας για την επιβίωση μας με όρους αναγεννησιακού ανθρωπισμού.

Ψυχικά αποθέματα υπάρχουν για να σωθούν τα φυσικά αποθέματα;

Γι ‘ αυτό # Ή ΘΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ Ή ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ

 

Ηλίας Παναγιωτακάκος


Οδός Εμπόρων