Vekrakos
Spartorama | Είναι υποχρεωτικός ο Εμβολιασμός στην χώρα μας; Δείτε τον Νόμο 4675/11-3-2020

Είναι υποχρεωτικός ο Εμβολιασμός στην χώρα μας; Δείτε τον Νόμο 4675/11-3-2020

Spartorama 27/04/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική Υγεία
Είναι υποχρεωτικός ο Εμβολιασμός στην χώρα μας; Δείτε τον Νόμο 4675/11-3-2020
«Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και άλλες διατάξεις»
Οδός Εμπόρων

Ήταν 10 Μαρτίου 2020, (και λίγο πριν γίνει γνωστή και η είδηση του πρώτου θανάτου από τον κορονοϊό στη χώρα μας), όταν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι κλείνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια σε όλη τη χώρα.


Την επόμενη μέρα 11 Μαρτίου 2020, με τις υπογραφές του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας και δεκατεσσάρων Υπουργών της Κυβέρνησης, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 54/11-3-2020) και γίνεται επίσημα νόμος του Κράτους, ο ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4675: «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και άλλες διατάξεις».

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», στο Άρθρο 4 Πρωτογενής, Δευτερογενής και Τριτογενής και στο τομέα Πρόληψη αναφέρεται:

Το Εθνικό Πρόγραμμα «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» αποτελείται από τα ακόλουθα επιμέρους προγράμματα δημόσιας υγείας προς όφελος της υγείας των πολιτών: 

Α) Σε επίπεδο πρωτογενούς πρόληψης τα προγράμματα αυτά είναι:

i) Το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Σωματικής Άσκησης και της Υγιεινής Διατροφής (ΕΠΠΣΑΥΔ) για τον έλεγχο και τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου, που σχετίζονται με την κακή διατροφή και την έλλειψη της σωματικής άσκησης.

α) Βασικοί άξονες εφαρμογής...... 

ii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης της Επιβλαβούς Κατανάλωσης του Αλκοόλ (ΜΕΚΑ) για τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου από την αλόγιστη έκθεση στο αλκοόλ.

α) Οι βασικοί άξονες.....

……

3)…..

iii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ), το οποίο απευθύνεται σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παιδιά, ανηλίκους και ενηλίκους, μετακινούμενους πληθυσμούς και πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, και περιλαμβάνει τα προγράμματα εμβολιασμών όλων των ανωτέρω. 

α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας προσδιορίζεται η κάθε επιμέρους αναλαμβανόμενη δράση διεύρυνσης ή επικαιροποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών υπέρ της υγείας των πολιτών με την καθιέρωση των ενδεδειγμένων επιστημονικά εμβολίων, όπως εξειδικεύονται ανά νόσημα, ηλικία και φύλο, ορίζονται οι διαδικαστικές προϋποθέσεις συμμετοχής των πολιτών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο τρόπος εγγραφής και η διαδικασία συμμετοχής τους, υποδεικνύονται οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, που συμπράττουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης και ορίζεται η διαδικασία επικαιροποίησης του προγράμματος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

β) Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.


Με άλλα λόγια με απόφαση του Υπουργού Υγείας «σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», ο εμβολιασμός μπορεί να είναι υποχρεωτικός «με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου».


Να διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με κάποιο «εμβόλιο του κορονοϊού», είναι αρκετά πιθανός;


Δείτε τον Νόμο εδώ


Οδός Εμπόρων