Vekrakos
Spartorama | Με αφορμή την ψήφιση πρότασης του Δ.Σ. Ευρώτα για «Παμβαλκανικό Φεστιβάλ Ρακής», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Με αφορμή την ψήφιση πρότασης του Δ.Σ. Ευρώτα για «Παμβαλκανικό Φεστιβάλ Ρακής», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

Ηλίας Παναγιωτακάκος 24/04/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία
Με αφορμή την ψήφιση πρότασης του Δ.Σ. Ευρώτα για «Παμβαλκανικό Φεστιβάλ Ρακής», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Ρακή vs Τσίπουρου στον Ευρώτα, στην Λακωνία
Οδός Εμπόρων

Είναι απορίας άξιο η λογική και η συλλογιστική της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου να συμμετέχει στην υποβολή πρότασης ως αιτών φορέας σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στην πρόσκληση «Δυτικά Βαλκάνια», με στόχο εκτός του καλλιτεχνικού προγράμματος «…της συμβολικής αναφοράς στο πολιτιστικό προϊόν της ρακής…» ενώ το Παμβαλκανικό Φεστιβάλ Ρακής και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια από της κύριες δράσεις τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Ευρώτα (στοιχεία της εισήγησης – απόφασης του Δ.Σ. Ευρώτα).

Επί πλέον η Υποβολή της πρότασης «Παμβαλκανικό Φεστιβάλ Ρακής» στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Δημιουργική Ευρώπη» στην πρόσκληση «Δυτικά Βαλκάνια» έχει συνολικό προϋπολογισμό 387.960 ευρώ με 10 συμμετέχοντες φορείς (χωρίς να φαίνεται στην εισήγηση κανένας άλλος Δήμος της Λακωνίας!), όπου σε περίπτωση έγκρισης ο Δήμος Ευρώτα θα διαχειριστεί 72.335 ευρώ.

Αυτό σημαίνει:

1) Στην χωρική ενότητα του Δήμου Ευρώτα θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις με φορείς των Δυτικών Βαλκανίων με κέντρο αναφοράς την ΡΑΚΗ ένα προϊόν χωρίς παραγωγική δραστηριότητα όχι μόνο στον Ευρώτα αλλά συνολικά στην Λακωνία.

Δηλαδή με πρωτοβουλία του Δήμου Ευρώτα θα προβληθεί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ένα προϊόν που δεν παράγεται στον τόπο μας, υποβαθμίζοντας παραγωγή και παραγωγούς του τσίπουρου.

2) Αλήθεια πως συνδέεται η ανάδειξη και η προβολή των τοπικών προϊόντων και του αγροτοδιατροφικού μοντέλου και την διασύνδεση του τοπικού μας πολιτισμού / τουρισμού;

3) Θα πει κάποιος ότι είναι Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ο Δήμος όχι δεν θα δαπανήσει χρήματα, αλλά θα εισπράξει και θα τονώσει για ένα τριήμερο την τοπική οικονομία.

Απάντηση: Σε βάρος όμως της παραγωγής και των παραγωγών του ποιοτικού τσίπουρου και οι Βαλκανικές χώρες θα εντυπώσουν στα «λευκά ποτά» την ρακή.

Είναι Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αυστηρά συνδεδεμένο με βάση υποβολής και αναφορά στην ρακή και δεν υπάρχει «πίσω πόρτα» για προβολή άλλων τοπικών προϊόντων (λάδι, επιτραπέζια ελιά, εσπεριδοειδή, μέλι, ζυμαρικά, κρασί, τσίπουρο κλπ) τουλάχιστον επίσημα.

4) Υπάρχουν ολοκληρωμένες εισηγήσεις για την προβολή , ανάδειξη και διαφήμιση των τοπικών μας προϊόντων, την πιστοποίηση, την ταυτότητα τους και της διασύνδεσης του αγροτοδιατροφικού μοντέλου με την πολιτιστική - περιβαλλοντική - ιστορική - τουριστική ταυτότητα της περιοχής μας. Πάντως η Ρακή δεν είναι η ταυτότητα μας… Είναι όμως μια από τις καθοριστικές ταυτότητες της Λεβεντογέννας Κρήτης και μάλιστα ποτό υψηλής ποιότητας!

5) Με καλοπροαίρετη διάθεση στην προβολή της τεκμηρίωσης της άποψης ότι αυτό το «πρόγραμμα έτρεχε» και το υποβάλαμε, γιατί ο Δήμος Ευρώτα είναι ο αιτών της υποβολής του προγράμματος υπάρχει άλλη απάντηση.

Μια προσεκτική ματιά έστω στο GOOGLE ή στο FB στο πρόγραμμα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 2014-2020 θα παρατηρήσει για την:

Πρόσκληση υποβολής... Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 1,46 δισεκατομμύρια € οι δράσεις του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των οργανισμών του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα στις διεθνείς αγορές και στη δημιουργία νέων ακροατηρίων.

Η πρόταση για συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υποβάλλεται στο υποπρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ άρα θα μπορούσε να διαμορφωθεί άλλη πρόταση συνολικής ανάδειξης ή τουλάχιστον μερικής ανάδειξης τοπικών μας προϊόντων. Η πρόταση υποβολής της ΡΑΚΗΣ είναι πρωτοβουλία του Δήμου Ευρώτα. Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ πρόγραμμα για την Ρακή, γιατί τότε θα συμμετείχαν οι Κρήτες και δικαιωματικά θα το έπαιρναν. (Προς ενημέρωση στο πρόγραμμα φαίνεται να συμμετέχει(;) και η Βόρεια Μακεδονία ως χώρα των Δυτικών Βαλκανίων).

Με καλή προαίρεση καλό είναι να μην υποβληθεί μια τέτοια πρόταση που ίσως δημιουργήσει προβλήματα και παραμορφωτική εικόνα για τα είδη των παραγόμενων προϊόντων στους Βαλκάνιους επισκέπτες, όπου το τριήμερο των εκδηλώσεων από το πρόγραμμα που θα υποβληθεί (ημερομηνία λήξης 28/4/2020) θα είναι ένα άλλο / προϊόν ποτό εκτός τοπικής παραγωγής.

Υ.Γ. (1) Με την θέση μου δεν σημαίνει ότι η καλλίγευστη ρακή είναι «στο εδώλιο», αντίθετα ό κάθε τόπος προβάλλει και προασπίζει τα τοπικά του προϊόντα με διαπεριφερειακές συνεργασίες εντός του Εθνικού Πλαισίου αναφοράς των Ελληνικών προϊόντων.

Υ.Γ. (2) Αυτή είναι η γνώμη μου κάθε κριτική καλοδεχούμενη αλλά σε πλαίσιο τεκμηριωμένων θέσεων.

Υ.Γ. (3) Ας προετοιμαστεί ο Δήμος Ευρώτα για το νέο Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» 2021 – 2027 και θα βρει ενδιαφέροντες άξονες για την διατροφική και υγειονομική κρίση..

Υ.Γ. (4) Εδώ δεν χωρούν τα Like αλλά σκέψεις και προβληματισμοί.


Ηλίας Παναγιωτακάκος


Οδός Εμπόρων