Vekrakos
Spartorama | Πανδημία Κορονοϊού: Προβληματισμός και ανασυγκρότηση στη θέση του πανικού, από τον Βαγγέλη Μητράκο

Πανδημία Κορονοϊού: Προβληματισμός και ανασυγκρότηση στη θέση του πανικού, από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 23/03/2020 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Υγεία
Πανδημία Κορονοϊού: Προβληματισμός και ανασυγκρότηση στη θέση του πανικού, από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Όσο περισσότερο προχωράμε μέσα στην πρωτοφανή αυτή υγειονομική – ανθρωπιστική κρίση του 21ου αιώνα..., τόσο περισσότερο θα ξεπηδούν και θα προβάλλουν, αυθόρμητα, προβληματισμοί, ερωτήματα, και αμφισβητήσεις...»
Οδός Εμπόρων

Η τεράστια και πρωτοφανής κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, που αποσυντόνισε όλα τα βάθρα του σύγχρονου πολιτισμού και του τρόπου ζωής μας, πρέπει, εκτός του τρόμου και του πανικού που προκαλεί, να γίνει και αιτία για σκέψεις και προβληματισμούς:

  1. Αν ένας νέος ιός, έτσι ξαφνικά και απροσδόκητα, κατάφερε από ένα ζώο (;) να περάσει στον άνθρωπο, μήπως αιτία είναι οι κλιματικές αλλαγές που έχει προκαλέσει το σύστημα στον πλανήτη; Διότι είναι γνωστό ότι οι κλιματικές αλλαγές  που έχουν συντελεστεί κατά τις τελευταίες 10ετίες έχουν μετατρέψει συγκεκριμένα περιβάλλοντα, που παλαιότερα ήταν πιο εχθρικά σε μικροοργανισμούς, σε κατάλληλα και φιλικά γι’ αυτούς.
  2. Επί μακρύ χρονικό διάστημα, εμείς οι άνθρωποι, συμπεριφερθήκαμε στη φύση σαν «κορονοϊοί», καταστρέφοντας συστηματικά το περιβάλλον στο βωμό της «ανάπτυξης» και του κέρδους. Τώρα που η πανδημία ανέστειλε τις καταστροφικές μας δράσεις για τον πλανήτη, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, το περιβάλλον αναρρώνει και ανακάμπτει (καθάρισαν θάλασσες, ποτάμια και λίμνες, μειώθηκε δραστικά η ατμοσφαιρική ρύπανση, ανέκαμψε η ιχθυοπανίδα, η πανίδα και η χλωρίδα κ.α) κι αυτό μπορεί να σώσει τις ζωές εκατομμύριων ανθρώπων στο άμεσο μέλλον. Με λίγα λόγια, το περιβάλλον, μέσα στη δοκιμασία που περνάμε, μας στέλνει ένα σοβαρό και ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν χρειάζεται να πεθαίνει το περιβάλλον για να «ζουν» οι άνθρωποι, ούτε να πεθαίνουν οι άνθρωποι για να ζει το περιβάλλον. Μπορούμε να βρούμε τρόπους ώστε να συμβιώσουμε αρμονικά». Όπως έγραψε ο Καθηγητής- Ακαδημαϊκός Κ. Δεσποτόπουλος: «Το φυσικό περιβάλλον είναι ο ζείδωρος χώρος του ανθρώπου και αξίζει την προστασία μας για να διατηρήσει την υπέρ της ζωής του ανθρώπου λειτουργία του».
  3. Αν, πάλι, (όπως λέγεται) ο κορονοϊός ξέφυγε από κάποιο κινέζικο εργοστάσιο όπου ο στρατός κάνει πειράματα για όπλα βιολογικού πολέμου ή, αλλιώς, ξεκίνησε ως «βιολογικός-οικονομικός  πόλεμος των ΗΠΑ κατά της Κίνας» ή, τέλος, δημιουργήθηκε από το περίφημο «διεθνές πείραμα» του 2015 (ΗΠΑ, Ελβετία, Κίνα) ως υβριδικός ιός από συνδυασμό  ιού των νυχτερίδων με τον φονικό ιό του SARS (επιθεώρηση Nature Medicine), τότε, μας σκοτώνει το ίδιο το σύστημα, το οποίο υποτίθεται πως προσπαθεί να μας προστατεύσει.
  4. Ο «Πόλεμος» Γερμανίας – ΗΠΑ για το εμβόλιο και το φάρμακο αλλά και η κούρσα των παγκόσμιων φαρμακευτικών κολοσσών για το ίδιο θέμα με τη μορφή που έχει πάρει δείχνει ότι τα οικονομικά στοιχεία-κέρδος ιεραρχούνται πάνω από τον Άνθρωπο.
  5. Ποιος μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η λαίλαπα κατά της ανθρώπινης κοινότητας δεν οφείλεται στο κυρίαρχο πρότυπο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που χωρίζει τον κόσμο σε ανεπτυγμένο και υπανάπτυκτο, που εντατικοποιεί την εργασία, μετατρέπει την παραγόμενη ποσότητα σε υπεραξία, επιδιώκει το μέγιστο κέρδος με κάθε τίμημα, δημιουργεί αστυφιλία και γιγαντουπόλεις και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον; Η τεράστια και ραγδαία διασπορά του ιού στις ανεπτυγμένες χώρες καταδεικνύει την εκλεκτική σχέση του με τα  σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά πρότυπα.
  6. Πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι η όψιμη αγωνία των πολιτικών εκφραστών του συστήματος για την ενδεχόμενη κατάρρευση των συστημάτων υγείας των κρατών τους, όταν αυτοί οι ίδιοι, μέχρι χθες, μείωναν τις δαπάνες για την υγεία, υποβάθμιζαν και απαξίωναν συνεχώς το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ την ίδια στιγμή απογείωναν τις στρατιωτικές δαπάνες και τους εξοπλισμούς και πρόσφεραν «Γη και Ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο; Πόσοι άνθρωποι θα σώζονταν από την πανδημία αν οι επιλογές τους ήταν προς στην αντίθετη κατεύθυνση;
  7. Το σύστημα των ισχυρών της γης «ευαισθητοποιείται» (δυστυχώς) μόνο όταν το «κακό» αγγίξει την πόρτα του και τεθεί σε κίνδυνο η «αυτοκρατορία» του. Όταν το «κακό» (πόλεμοι, φτώχεια, πείνα, δίψα, επιδημίες, αναλφαβητισμός, παιδική θνησιμότητα, λιμοί, λοιμοί κλπ, κλπ) αφορούν τους φτωχούς κι εκμεταλλευόμενους του λεγόμενου 3ου κόσμου, τότε ως Πόντιοι Πιλάτοι «νίπτουν τα χείρας των» αποποιούμενοι τις εγκληματικές τους ευθύνες.
  8. Προς το παρόν, τα μέτρα και οι ποινές με αφορμή την πανδημία δείχνουν έναν χαρακτήρα ταξικό. Οι εργαζόμενοι ωθούνται μαζικά στην ανεργία και στη φτώχεια και πολλοί μικρομεσαίοι στο οριστικό λουκέτο των επιχειρήσεών τους αφού δεν ανακοινώνονται θεσμικά μέτρα προστασίας και ανάκαμψης μετά την πανδημία. Μένει να δούμε αν αυτήν την κρίση, το σύστημα θα την μετατρέψει και σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ποθούμενη 4η «βιομηχανική επανάσταση», με εργαζόμενους χωρίς διασφαλίσεις, πλήρως απαξιωμένους και απομονωμένους, με μια κοινωνία απόλυτα ελεγχόμενη από την κεντρική εξουσία και σε διαρκή καταστολή, με εταιρείες που θα ξοδεύουν λιγότερα και θα εισπράττουν περισσότερα.
  9. Όσο περισσότερο προχωράμε μέσα στην πρωτοφανή αυτή υγειονομική – ανθρωπιστική κρίση του 21ου αιώνα κι όσο αρχίζουμε να ξεπερνάμε τον πανικό και τον τρόμο, ανασυγκροτώντας τη σκέψη και τον προβληματισμό μας, τόσο περισσότερο θα ξεπηδούν και θα προβάλλουν, αυθόρμητα, προβληματισμοί, ερωτήματα, και αμφισβητήσεις, που θα αναζητούν τις βαθύτερες και πραγματικές προεκτάσεις και αιτίες της κρίσης αυτής, η οποία, όταν θα ξεπεραστεί ως  πανδημία, θα παραμείνει, για πολλά – πολλά χρόνια, ως βαθιά οικονομική, ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση για όσους βρίσκονται στο από κάτω μέρος του τροχού.

 

  • ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
  • ΒΑΖΟΥΜΕ ΩΣ ΣΤΟΧΟ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ - ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ
αλλά …
  • ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.


22-3-2020
Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων