Vekrakos
Spartorama | Η ομιλία στη Βουλή, του βουλευτή Λακωνίας, Νεοκλή Κρητικού, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς συνεταιρισμούς

Η ομιλία στη Βουλή, του βουλευτή Λακωνίας, Νεοκλή Κρητικού, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς συνεταιρισμούς

Spartorama 07/03/2020 Εκτύπωση Λακωνία Πολιτική Προσφυγικό
Η ομιλία στη Βουλή, του βουλευτή Λακωνίας, Νεοκλή Κρητικού, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς συνεταιρισμούς
«Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είμαστε όλοι μια γροθιά, ενωμένοι, με το μυαλό και την καρδιά μας στους νέους μας, που φυλάνε Θερμοπύλες»
Οδός Εμπόρων

Ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός σημείωσε ότι: «Με το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνεται το πλαίσιο, το οποίο θα δώσει λύσεις και θα προσφέρει ευκαιρίες στους συνεταιρισμούς να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να εξορθολογίσουν ομαλά τη λειτουργία τους.»

Συγκεκριμένα τόνισε  ότι το κράτος δεν ξέρει καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στους συνεταιρισμούς, απ’ ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι καλλιεργητές και συνεταιριζόμενοι και για αυτό δίνει την ευκαιρία να καθορίζουν μόνοι τους οι άμεσα εμπλεκόμενοι όλες τις διαδικασίες για την καλύτερη οργάνωση των συνεταιρισμών, τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας.

Ανέδειξε δε τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, η εφαρμογή του οποίου δεν είχε θετικά αποτελέσματα για τους συνεταιρισμούς. Συγκεκριμένα ανέφερε για τα έτη 2017 και 2018 την πορεία και την κατάσταση των συνεταιρισμών, καταδεικνύοντας ότι ανάμεσα σε αυτά τα δύο έτη υπήρξε μείωση κατά 50 στη δημιουργία νέων συνεταιρισμών, μείωση κάτα 25 στους ενεργούς συνεταιρισμούς, μείωση κατά 24,5 στα ενεργά μέλη των συνεταιρισμών.

Απευθυνόμενος προς την μείζονα αντιπολίτευση τους παρότρυνε να έχουν υπομονή για να δοκιμαστεί στην πράξη η νομοθετική προσπάθεια της Κυβέρνησης και να κριθεί με νούμερα το αποτέλεσμα αυτής.

Για την είσοδο επενδυτών στους συνεταιρισμούς σημείωσε: «Είναι σίγουρο ότι σε μία ανοιχτή παγκοσμιοποιημένη αγορά, τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε φέτος και στο ελαιόλαδο, η οποία προμηθεύεται το προϊόν από εκεί που βρίσκει καλύτερη απόδοση, η είσοδος κεφαλαίων δημιουργεί μόνο αισιόδοξο μήνυμα, καθώς θα δοθούν στους συνεταιρισμούς τα απαραίτητα εργαλεία για ποιοτικότερη, αποδοτικότερη και πιο ελκυστική στις αγορές παραγωγή.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Κρητικός στην αρχή τη ομιλίας του για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νέους και τις νέες των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, οι οποίοι φυλάνε Θερμοπύλες απέναντι σε ένα κράτος, το οποίο χρησιμοποιεί ανθρώπινα και πραγματικά όπλα, για να προωθήσει την στρατηγική του ατζέντα. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Επειδή η Ιστορία δείχνει το σωστό και το λάθος, και διαχωρίζει τη λογική από τις φανφάρες, η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει το παιχνίδι της στα σύνορα της χώρας μας. Απέναντι λοιπόν, στην τουρκική προκλητικότητα είμαστε όλοι μια γροθιά, ενωμένοι, με το μυαλό και την καρδιά μας στους νέους μας, που φυλάνε Θερμοπύλες.»


Δείτε αναλυτικά την ομιλία:


«Κύριε πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκπροσωπώντας τους πολίτες της Λακωνίας, εκφράζω ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ στα νέα παιδιά και στα έμπειρα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίοι φυλάνε Θερμοπύλες και οι οποίοι κρατούν απρόσβλητα τα σύνορά μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Πρωθυπουργός μας ως πρώτος μεταξύ ίσων δημιουργεί τις συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για τους Έλληνες πολίτες.

Από σήμερα η Ελλάδα, σύμφωνα με τη δήλωση τη Προέδρρυ της Κομισιόν κας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης.

Και αν στην μακραίωνη Ιστορία της η Ελλάδα υπήρξε Φως πολιτισμού, Πηγή Γραμμάτων και Δημιουργός Τεχνών, σήμερα αποτελεί και το τελευταίο της σύνορο.

Το σύνορο που προστατεύει, αγρυπνά και αντιστέκεται απέναντι σε μία στοχευμένη επίθεση της γείτονος χώρας, με ανθρώπινα και πραγματικά όπλα.

Είμαστε αποφασισμένοι στο πλευρό του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη και δε θα αφήσουμε κανέναν Ερντογάν να εργαλειοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση και να προχωρήσει ανενόχλητος τον υβριδικό πόλεμο απέναντι στην χώρα μας και την Ευρώπη.

Πρώτη μας μέριμνα είναι η ασφάλεια και η ευημερία των Ελλήνων πολιτών.

Η αλληλεγγύη μας προς τους άλλους λαούς σταματά στην ανασφάλεια του δικού μας λαού.

Η συμπόνοια μας και η ανοιχτή αγκαλιά σταματά στην απειλή της κοινωνικής μας συνοχής.

Ο δικός σας, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είχε ως πρόταγμά του το «Πατρίδα ή Θάνατος». Ήταν και αυτός εθνικιστής, κυρίες και κύριοι της αριστερής πτέρυγας; Δε νομίζω...

Εμείς δε θα φωνάξουμε «Πατρίδα ή Θάνατος» απέναντι στους ερντογανικούς τσαρλατανισμούς, αλλά το διαχρονικό κάλεσμα του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα: «Μολών Λαβέ!».

Και επειδή η Ιστορία δείχνει το σωστό και το λάθος, και διαχωρίζει τη λογική από τις φανφάρες, η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει το παιχνίδι της στα σύνορα της χώρας μας.

Απέναντι λοιπόν, στην τουρκική προκλητικότητα είμαστε όλοι μια γροθιά , ενωμένοι, με το μυαλό και την καρδιά μας στους νέους μας, που φυλάνε Θερμοπύλες.


Σχετικά με το παρόν νομοσχέδιο και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των συνεταιρισμών, είναι δεδομένο ότι ο πυρήνας της νομοθετικής μας παρέμβασης σχετίζεται με την ενίσχυση της ελευθερίας και της ευελιξίας στη λειτουργία τους.

Δεν πιστεύουμε ότι το κράτος ξέρει καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στους συνεταιρισμούς, παρά οι άμεσα εμπλεκόμενοι καλλιεργητές και συνεταιριζόμενοι.

Άκουσα να αναφέρει η αντιπολίτευση ότι αυτό το νομοσχέδιο μεταφέρει την περιουσία σε λίγους ιδιώτες, ότι εξυπηρετεί την οικογενειοκρατία, ότι εξυπηρετεί ημετέρουςρους, ότι αποκλείει καλλιεργητές, ότι δημιουργεί αδιέξοδα.

Κυρίες και κύριοι, φαντάζομαι ότι ο δικός σας νόμος, ο 4384 ήταν εξαιρετικός, ήταν αποτελεσματκός, δημιούργησε ευημερία και εξωστρέφεια στους συνεταιρισμούς. Για αυτό και φωνάζετε.

Δυστυχώς όμως για σας, άλλα λένε οι αριθμοί.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Τα μέλη των συνεταιρισμών το 2017 ήταν 130,000, ενώ το 2018 περίπου 99000. Είχαμε μια μείωση 30,000 μελών. ΑΠΟΤΥΧΙΑ
  • Ο αριθμός των νέων συνεταιρισμών το 2017, ανήλθε σε 70, ενώ το 2018 σε 30. Είχαμε μείωση στη δημιουργία νέων συνεταιρισμών. ΑΠΟΤΥΧΙΑ
  • Ο αριθμός των ενήμερων συνεταιρισμών το 2017, ήταν 819, ενώ το 2018, 621. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της εφαρμογής του εξαιρετικού δικού σας νομοσχεδίου μετέπεσαν σε ανενεργή κατάσταση περίπου 200 συνεταιρισμοί. Μέγιστη ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Είναι πασιφανές ότι με τη δικη σας νομοθέτηση και με συγκεκριμένα αριθμητικά αποτελέσματα, όπως πολύ εμπεριστατωμένα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτύχατε να δημιουργήσετε συνθήκες ανάπτυξης στους συνεταιρισμούς.

Εμείς, λοιπόν, με την παρούσα νομοθέτηση ξεπερνάμε αγκυλώσεις. Και μία αγκύλωση, η οποία ξεπερνάμε είναι αυτή της μη συμμετοχής στα όργανα διοίκησης των δυνητικών επενδυτών.

Ξέρετε κανένα επενδυτή που θα έβαζε τα χρήματά του σε εταιρεία ή συνεταιρισμό χωρίς να έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση; Αυτό προέβλεπε ο 4384 και για αυτό πιστεύουμε ότι απέτυχε στην πράξη.

Το παρόν νομοσχέδιο εμπεριέχει το 90 περίπου των ζητημάτων που τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση.

Και αυτό καταδεικνύει εμφαντικά ότι είμαστε μία κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί τα σωστά επιχειρήματα των πολιτών, ακολουθεί τη λογική και τη βασική μας αρχή, την ελευθερία και την ευελιξία, πυρήνες της δικής μας ιδεολογίας.

Εμείς είμαστε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους οργανωμένους φορείς, αυτούς πoυ πραγματικά ξέρουν τις ανάγκες των συνεταιρισμών. Οι δύο οργανωμένοι φορείς η ΣΑΣΟΕ και η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ δέχονται τους ιδιώτες με ορισμένες προϋποθέσεις.

Είναι σίγουρο ότι σε μία ανοιχτή παγκοσμιοποιημένη αγορά, τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε φέτος και στο ελαιόλαδο, η οποία προμηθεύεται το προϊόν από εκεί που βρίσκει καλύτερη απόδοση, η είσοδος κεφαλαίων δημιουργεί μόνο αισιόδοξο μήνυμα, καθώς θα δοθούν στους συνεταιρισμούς τα απαραίτητα εργαλεία για ποιοτικότερη, αποδοτικότερη και πιο ελκυστική στις αγορές παραγωγή.

Θα είναι δυνατή η δυναμική προώθηση των προϊόντων μέσω της στοχευμένης διαφήμισης και του αποτελεσματικού management.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είχαμε την ευκαιρία και τον χρόνο να δοκιμάσουμε τα αποτελέσματα της δικής σας νομοθετικής προσπάθειας, έτσι να έχετε και εσείς την υπομονή να δείτε τα αποτελέσματα της δικής μας νομοθέτησης,

η οποία δηλώνουμε και πάλι ότι αποτελεί αποτέλεσμα του πυρήνα της ιδεολογικής μας ταυτότητας, της ελευθερίας και της ανοιχτής αγοράς, των επεδύσεων και των οικονομιών κλίμακας.

Είμαστε σίγουροι ότι το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνουμε θα δώσει λύσεις και θα προσφέρει ευκαιρίες στους συνεταιρισμούς να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να εξορθολογίσουν ομαλά τη λειτουργία τους.

Σας ευχαριστώ.»


Οδός Εμπόρων