Vekrakos
Spartorama | Πρωτοβουλία για την Υγεία από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)»

Πρωτοβουλία για την Υγεία από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» - video

Spartorama 07/02/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Υγεία
Πρωτοβουλία για την Υγεία από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)»
Οι πρώτες ψηφιακές εικόνες για τα τρία Νοσοκομεία που κατασκευάζονται, σε Σπάρτη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη
Οδός Εμπόρων

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΣΝ, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η συζήτηση αφιερώθηκε στην Πρωτοβουλία για την Υγεία, με παρεμβάσεις από το κοινό αλλά και από συνεργάτες του ΙΣΝ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο πρώην Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, Renzo Piano

Η Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων. Των γενικών νοσοκομείων στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, καθώς και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ. Ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, ένας από τους βασικούς συνεργάτες της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, παρουσίασε σχέδια των τριών νοσοκομείων και από κοινού με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, ανέπτυξαν τη φιλοσοφία του ΙΣΝ για τον σχεδιασμό των νοσοκομείων. Με το φυσικό φως και την επαφή με τη φύση να αποτελούν σημαντικές παραμέτρους του σχεδιασμού, τα νοσοκομεία θα προσφέρουν σε ασθενείς κάθε ηλικίας, τις καλύτερες δυνατές και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας. Επίσης, σε λίγα χρόνια, οι γονείς που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές, δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν τόσο πολύ για να νοσηλευτούν τα παιδιά τους αφού λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται το πρώτο δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής. 

Τα τρία νοσοκομεία που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 αποτελούν, ωστόσο, ένα μόνο κομμάτι της Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Τα έργα υποδομών έρχεται να συμπληρώσει η προμήθεια τεσσάρων PET/CT τομογράφων σε τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαθεσιμότητα των τομογράφων σε όλη την Ελλάδα και μειώνοντας την αναμονή των ασθενών. Με νέα μηχανήματα θα εξοπλιστεί και το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα, βελτιώνοντας τη διάγνωση και θεραπεία για χιλιάδες ασθενείς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, εξέφρασε την πρόθεσή του, να συμμετάσχει το ΙΣΝ σε μια επιπλέον και συλλογική προσπάθεια μαζί με δύο άλλους δωρητές: την κα. Αλίκη Περρωτή και τους κυρίους Θανάση και Μαρίνα Μαρτίνου, για την υποστήριξη της αναμόρφωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του Τμήματος Επειγόντων του Ευαγγελισμού, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ οργανισμών, ιδιωτών και δημοσίου. 

Μέσω της Πρωτοβουλίας για την Υγεία θα ενισχυθεί επίσης και το ΕΚΑΒ, με δύο νέα ελικόπτερα και δύο νέα αεροπλάνα, καλύπτοντας τις ανάγκες αεροδιακομιδής ασθενών σε όλη την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. Εξασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς και τραυματίες θα μεταφέρονται άμεσα από απομακρυσμένες περιοχές, από αποκλεισμένα νησιά χωρίς βασικές υποδομές περίθαλψης, σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση φοιτητών νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Όπως επίσης, και στην εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής, διασωστών του ΕΚΑΒ, γιατρών και χειρουργών για την αντιμετώπιση του τραύματος. Και τέλος στην εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού για την πρόληψη των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων. Με την πεποίθηση ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, νέοι και πιο έμπειροι, θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό αλλά και την πιο ενημερωμένη γνώση. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη 17η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρωτοβουλία για την Υγεία, παρουσία κοινού, στο πνεύμα διαφάνειας που χαρακτηρίζει όλη την προσπάθεια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων Υπουργείων και των εμπλεκόμενων μερών. Η Επιτροπή συνεδριάζει σε μηνιαία βάση για τον συντονισμό και υλοποίηση των έργων. 

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε: «Από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη, και από τη Σπάρτη μέχρι την Ανάφη, οι δωρεές μας μέχρι σήμερα στον τομέα της υγείας, με επιστέγασμα την Πρωτοβουλία για την Υγεία, γίνονται για έναν μόνο λόγο: τον άνθρωπο, κάθε άνθρωπο. Είναι μια ολιστική προσπάθεια που έρχεται να συμπληρώσει το έργο του Υπουργείου Υγείας, «κυκλώνοντας» όλη τη χώρα, με σκοπό να καλύψει μια σειρά αναγκών σε πολλά και ξεχωριστά επίπεδα, διαφορετικές δράσεις που «χτίζουν» και συμπληρώνουν η μια την άλλη, διευρύνοντας τον συνολικό αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: να συνεισφέρουμε ώστε να διασφαλιστούν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, με σεβασμό στον άνθρωπο».







  



Οδός Εμπόρων