Vekrakos
Spartorama | Η ομιλία του Γ. Βαρουφάκη στο «Sparta Οικονομικό Forum»

Η ομιλία του Γ. Βαρουφάκη στο «Sparta Οικονομικό Forum» - video

Spartorama 26/01/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Οικονομία
Η ομιλία του Γ. Βαρουφάκη στο «Sparta Οικονομικό Forum»
Αυτό που βιώνουμε τώρα, οι ξένοι το λένε κυνικά "Dead cat΄s last bounce" - (το τελευταίο τίναγμα της ψόφιας γάτας).
Οδός Εμπόρων

Στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης, μίλησε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ο κ Βαρουφάκης επέλεξε να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση απαντώντας στο ερώτημα στο ερώτημα που τέθηκε:

«Κοιτώντας μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4 σε ρυθμούς ανάπτυξης;»

Μίλησε για βιώσιμη ανάπτυξη και υπενθύμισε ότι και τα χρόνια πριν την κρίση είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης η οποία οδήγησε στο σπάσιμο της φούσκας και την αναπόφευκτη τετραπλή χρεωκοπία της χώρας.

Η μεγέθυνση της φούσκας δεν σημαίνει ανάπτυξη, ειδικά όταν έχουμε αρνητικούς δείκτες επενδύσεων. Αυτό που βιώνουμε τώρα, οι ξένοι το λένε κυνικά "Dead cat΄s last bounce" - (το τελευταίο τίναγμα της ψόφιας γάτας).

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΑΕΠ που παρατηρείται σήμερα οφείλεται σε αύξηση των προσόδων. Μια τέτοια μεγέθυνση οδηγεί σε χαμηλούς πολλαπλασιαστές την περίοδο της ανάκαμψης και σε πολύ υψηλούς πολλαπλασιαστές την περίοδο της ύφεσης.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δανείζεται με μεσοσταθμικό επιτόκιο μεγαλύτερο από την μέση αύξηση του ΑΕΠ.

Όσο το πρωτογενές πλεόνασμα απαιτείται να είναι σταθερό (και δεν χρησιμοποιείται ως μηχανισμός απόσβεσης κραδασμών), χάνεται εκ των πραγμάτων το μοναδικό θετικό που έχουμε πετύχει έως τώρα, την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.  

Η συσχέτιση που έχει η αναβάθμιση της χώρας από διεθνείς οργανισμού και προσέλκυσης νέων επενδύσεων είναι μηδενική, Οι επενδυτές απαιτούν υποδομές και υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό. 

Πρέπει να επενδύσουμε πρώτα εμείς για να έρθουν οι ξένοι επενδυτές. χρειαζόμαστε επενδυτικά προγράμματα του 21ου αιώνα

  • Επενδύσεις σε Έξυπνα Δίκτυα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Επενδύσεις στο πεδίο των Μπαταριών
  • Ενίσχυση των start ups
  • Κλιμακωτή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά εισοδήματα 
  • Golden Visa για παραγωγικές επενδύσεις, όχι για αγορά ακινήτων


-------


Στα πλαίσια των επαφών του με τους φορείς του νομού αλλά και τα στελέχη και μέλη του ΜέΡΑ25 το Σάββατο είχε συναντήσεις με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Εργατικό Κέντρο της Σπάρτης καθώς επίσης και με τον Δήμαρχο Ευρώτα κ.Δήμο Βέρδο - αλλά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου  - καθώς και με αντιπροσωπεία της επιτροπής αγώνα των κατοίκων του Ευρώτα στη Σκάλα.

Την Κυριακή στις 12:30 μ.μ. ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κ.Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα και στη συνέχεια με εκπροσώπους των συλλόγων για την προστασία του ποταμού Ευρώτα αλλά και των Φίλων του Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης». Ακολούθως ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε συνεργασία με κομματικά στελέχη των νομών Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.


Οδός Εμπόρων