Vekrakos
Spartorama | «Η Μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς Σπάρτης», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Η Μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς Σπάρτης», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Spartorama 16/01/2020 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία
«Η Μετακίνηση της Λαϊκής  Αγοράς Σπάρτης», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Οφειλόμενη απάντηση
Οδός Εμπόρων

Στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου κι ως άτυπος εκπρόσωπος της Επιτροπής των κατοίκων Ν. Κόσμου – Ψυχικού έχω να παρατηρήσω τα εξής, σχετικά με το πρόσφατο άρθρο του έγκριτου Δικηγόρου κι εκλεκτού συμπολίτη μας κ. Βρεττάκου: 

  1. Το θέμα της μετακίνησης της Λαϊκής δεν θεωρείται «λήξαν». Παραμένουμε «με το όπλο παρά πόδα» μέχρι να έρθει μια δημοτική αρχή που θα εκφράζει μιαν άλλη, προοδευτική νοοτροπία για την πόλη.
  2. Αναρωτιέμαι πώς η λαϊκή αγορά θα παρεμποδίζει την είσοδο και τη χρήση στα καταστήματα και στις κατοικίες της πλατείας του Ν. Κόσμου αλλά δεν παρεμποδίζει την είσοδο και τη χρήση στα πολυαριθμότερα και με ασύγκριτα μεγαλύτερη κίνηση καταστήματα και κατοικίες του κέντρου. Θα ήταν ενδιαφέρον (για να υπάρχει σύγκριση των μεγεθών) να παρετίθετο και ο αριθμός των καταστημάτων και των κατοικιών του χώρου της λαϊκής του κέντρου. Σύγκριση με δυο μέτρα και δυο σταθμά δε γίνεται.
  3. Ο χώρος διεξαγωγής της Λαϊκής στο Νέο Κόσμο (οπωσδήποτε ΚΑΙ στη Λάκκα) καθορίστηκε από την Τροχαία Σπάρτης ύστερα από αυτοψία που διενήργησαν αστυνομικοί της υπηρεσίας (βλέπε έγγραφο Τροχαίας 13711 / 9-7-2018). Άραγε διαθέτει παρόμοια  έγκριση ο χώρος της κεντρικής λαϊκής αγοράς;
  4. Δεν είναι αλήθεια ότι η Λαϊκή Αγορά του Ν. Κόσμου θα παρεμπόδιζε την είσοδο και τη χρήση σε 4 κατοικίες, 10 καταστήματα, 1 αποθήκη και 1 γκαράζ (!!!) της οδού Ομήρου, για τον απλούστατο λόγο ότι  η οδός Ομήρου ΔΕΝ είχε ορισθεί ως χώρος διεξαγωγής της Λαϊκής. Η σχετική γνωμοδότηση της Τροχαίας πάνω στην οποία στηρίχτηκε ο όλος σχεδιασμός και η χωροθέτηση ανέφερε: «συνηγορούμε για τη διεξαγωγή λαϊκής αγοράς μόνο στην περιμετρική οδό πλατείας Σαϊνοπούλου (από Ομήρου  έως Ομήρου)».
  5. Ο χώρος της Λαϊκής στο Ν. Κόσμο  ΚΑΙ κλίση διαθέτει  για την απομάκρυνση των νερών της βροχής και της έκπλυσης του χώρου μετά το πέρας της λειτουργίας της ΚΑΙ σημεία υδροληψίας από το σύστημα υδρεύσεως ΚΑΙ φρεάτια υπονόμων διαθέτει ώστε μετά την λήξη της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς να μπορεί να καθαρίζεται και να πλένεται επιμελώς από το συνεργείο καθαριότητας της δημοτικής αρχής. Καλό είναι να διασταυρώνονται  οι όποιες πληροφορίες, για να μην δημοσιεύονται διαπιστώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  6. Καμία παρεμπόδιση της μετακίνησης των κατοίκων της συνοικίας μας από τη Λαϊκή δεν θα υφίστατο, αφού υπάρχουν παράπλευροι δρόμοι παράκαμψης και αφού αυτό ακριβώς εξασφάλισε (πρώτα απ’ όλα) η Τροχαία, ύστερα από αυτοψία του χώρου και των οδών.
  7. Το ότι στην  συνοικία μας, που έχει πολύ αραιή κυκλοφορία και πολλούς παράπλευρους δρόμους και χώρους, θα υπήρχε πρόβλημα στάθμευσης τη στιγμή που το κέντρο της πόλης υφίσταται κυκλοφοριακή κόλαση ακόμα και κατά τις  μέρες που δεν υπάρχει Λαϊκή, το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών.
  8. Οι τριτοκοσμικές τουαλέτες του χώρου της σημερινής λαϊκής αγοράς (τις οποίες ελάχιστοι χρησιμοποιούν αφού οι περισσότεροι προτιμούν τα καταστήματα εστίασης)  είναι άραγε καλύτερες από τις σύγχρονες χημικές τουαλέτες που θα έμπαιναν στις Λαϊκές των  συνοικιών μας ; Οι γειτονιές που εξυπηρετούν λαϊκές αγορές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα έχουν σταθερές εγκαταστάσεις τουαλετών ή η Λάκκα κι ο Ν. Κόσμος είναι κάτι διαφορετικ;
  9. Πράγματι, ο χώρος διεξαγωγής της σημερινής Λαϊκής Αγοράς απέχει ίδια, περίπου, απόσταση από όλες τις συνοικίες της πόλης  ΜΟΝΟ που οι συνοικίες αυτές (Δαγρέικα, Νέες Εργατικές Κατοικίες, Πλατανιστά, Χαρίσιο, Καλογωνιά, Α. Βαρβάρα, Ν. Κόσμος, Ψυχικό, Λάκκα, Παλιές Εργατικές Κατοικίες κ.α. βρίσκονται ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ από το χώρο της Λαϊκής της Σπάρτης και οι πολίτες (πολλοί εξ αυτών μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας) ζουν ένα Γολγοθά για να πάνε στη Λαϊκή και να γυρίσουν φορτωμένοι με τα καρότσια και τις τσάντες στα σπίτια τους. Γι’ αυτό θα πρέπει ο δήμος να μετακινήσει όχι μόνο τη λαϊκή της Τετάρτης αλλά κι εκείνη του Σαββάτου και να θεσμοθετήσει τουλάχιστον 4  λαϊκές σε 4 διαφορετικές μέρες αποκεντρωμένες στις συνοικίες. Έτσι θα αναπνεύσει το κέντρο της Σπάρτης, θα αξιοποιηθεί, με άλλες χρήσεις υπέρ των πολιτών, ο σημερινός χώρος της Λαϊκής, θα εξυπηρετείται ΟΛΗ η πόλη, θα αποκατασταθεί το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ισότητα μεταχείρισης και θα εξυπηρετηθεί η ολόπλευρη ανάπτυξη της πόλης μέσω της αποκέντρωσης.
  10. Ο νόμος περί «λαϊκών αγορών» προβλέπει συγκεκριμένες   προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λειτουργία τους, οι οποίες ΟΛΕΣ ικανοποιήθηκαν απολύτως στην περίπτωση της μετακίνησης της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης, η οποία μετακίνηση στηρίχτηκε σε εξονυχιστική και σοβαρή ΜΕΛΕΤΗ όλων των παραμέτρων και πήρε γι’ αυτό έγκριση από ΟΛΑ τα εκ του Νόμου αρμόδια Όργανα κι Επιτροπές.  Εκείνο που τελικά έλειψε ήταν ΜΟΝΟ η πολιτική βούληση του νέου δημοτικού συμβουλίου για μια καινοτόμο απόφαση τοπικής ανάπτυξης, σαν εκείνες που έχουν πάρει δεκάδες άλλοι δήμοι σ’  ολόκληρη την Ελλάδα.
  11. Καλό θα ήταν, τέλος, αν μέσα στο «μεγαλόπνοο όραμα για την πόλη» έμπαινε και η πρόταση των κατοίκων Ν. Κόσμου – Ψυχικού και Λάκκας για τη δημιουργία ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ εκτός κέντρου της πόλης (κατά τα πρότυπα της Καλαμάτας και άλλων πολλών πόλεων), η οποία θα καταργούσε οριστικά το «παζάρι» στο κέντρο και θα έκανε (μεταξύ άλλων αναγκαίων) τη Σπάρτη μια σύγχρονη πόλη με ευτυχισμένους πολίτες.

Δυστυχώς, όμως, στη Σπάρτη ισχύει το: «Οι άλλοι όπως βαδίζουν κι εμείς ανάποδα».

 

Σπάρτη 16-1-2020
Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων