Vekrakos
Spartorama | Πνευματική Εστία Σπάρτης: «Το διατηρητέο κτήριο του παλαιού Δικαστηρίου»

Πνευματική Εστία Σπάρτης: «Το διατηρητέο κτήριο του παλαιού Δικαστηρίου»

Spartorama 31/12/2019 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Κοινωνία
Πνευματική Εστία Σπάρτης: «Το διατηρητέο κτήριο του παλαιού Δικαστηρίου»
Το πρώτο δημόσιο κτήριο της νέας Σπάρτης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Λακωνίας
Οδός Εμπόρων

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης σε συνεργασία με τα Γ.Α.Κ. Λακωνίας, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των θεσμικών φορέων, για την αποκατάσταση – επισκευή του κτηρίου του παλαιού Δικαστηρίου της Σπάρτης και εγκατάσταση σε αυτό των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Λακωνίας , οργανώνουν εκδήλωση με θέμα:

«Το διατηρητέο κτήριο του παλαιού Δικαστηρίου: το πρώτο δημόσιο κτήριο της νέας Σπάρτης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Λακωνίας». 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου) το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020, στις 7:00 μ.μ. 

Θα μιλήσουν: 

  • Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Κομνηνός, ο οποίος θα ανοίξει την εκδήλωση με έναν σύντομο χαιρετισμό.
  • Ο αρχιτέκτονας & μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ. κ. Γιώργος Γιαξόγλου, ο οποίος:
    • θα αναφερθεί στο ιστορικό των πολεοδομικών ρυθμίσεων για την εξασφάλιση χώρου για την κατασκευή στη Σπάρτη, Δικαστικού Μεγάρου,
    • θα αναγνώσει κείμενο της Dr αρχιτέκτονα κ. Όλγας Φουντουλάκη, το οποίο αναφέρεται σε άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες για το κτήριο, για την περίοδο 1835 – 1850.
    • και θα ολοκληρώσει με αναφορά στην περαιτέρω ιστορία του κτιρίου από το 1850 έως και το 1985.
  • Ο αρχειονόμος των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Λακωνίας κ. Μιχάλης Σόβολος, ο οποίος θα αναφερθεί στον πλούτο του αρχειακού υλικού καθώς και στις δράσεις της υπηρεσίας, αλλά και στις ανάγκες στέγασής της σε κατάλληλο περιβάλλον, όπως έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλες παρόμοιες υπηρεσίες στην Ελλάδα.
  • Η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Λακωνίας κ. Πέπη Γαβαλά, η οποία θα αναφερθεί στο ιστορικό των ενεργειών που έχουν γίνει απ’ όταν παραχωρήθηκε  το διατηρητέο κτήριο του παλαιού Δικαστηρίου στην υπηρεσία, μέχρι σήμερα.
  • Τέλος, η εκδήλωση θα κλείσει με τοποθετήσεις των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων.


  


Οδός Εμπόρων