Vekrakos
Spartorama | Το τελευταίο αντίο στην Βαγγελίτσα Γεωργακούλια, την «Γαλλικού» των μαθητικών μας χρόνων

Το τελευταίο αντίο στην Βαγγελίτσα Γεωργακούλια, την «Γαλλικού» των μαθητικών μας χρόνων

Ν.Μ. 30/12/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Το τελευταίο αντίο στην Βαγγελίτσα Γεωργακούλια, την «Γαλλικού» των μαθητικών μας χρόνων
“Alors, notre dame, bon voyage au paradis”
Οδός Εμπόρων

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 89 ετών έφυγε για το τελευταίο της ταξίδι, η επί δεκαετίες μοναδική καθηγήτρια Γαλλικών για όλο το Γυμνάσιο Αρρένων Σπάρτης, Ευαγγελία (Βαγγελίτσα) Γεωργακούλια. 

Αντικειμενικά κοντή, ακόμη και για την εποχής της, με ψηλά τακούνια και πάντα ένα υπερυψωμένο κότσο να δεσπόζει στο κεφάλι της, κατάφερνε, με την παρουσία της και μόνο, να πειθαρχεί τα «ντερέκια» των μεγάλων τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου Αρρένων Σπάρτης. 

Είναι χαρακτηριστική η συνήθεια που είχε όταν κουνώντας το δάκτυλο απαιτούσε από τον μαθητή -που συνήθως της έριχνε δύο ή και τρία κεφάλια-, να χαμηλώσει για να τον ανταμείψει μ΄ έναν μπάτσο στο μάγουλο ή στο σβέρκο, ως τιμωρία. Ο μπάτσος βέβαια ήταν ασθενικός και θύμιζε περισσότερο μητρικό χάδι, αλλά είχε από μόνος του συμβολικό χαρακτήρα. 

Έτσι και ο γράφων άκουσε κάποτε την εκνευρισμένη καθηγήτριά του να προστάζει: «Σκύψε ρε». Ναι, τον έφαγα κι εγώ τον μπάτσο μου, και τον θεωρώ από τα πολυτιμότερα παράσημα της μαθητικής μου ζωής. Όχι μόνο γιατί είχε δίκιο να με τιμωρήσει αλλά και επειδή στην ουσία μου το είπε με το βλέμμα της, ότι το έκανε για να δώσει το παράδειγμα στους άλλους. 

Δεν ξέρω αν όλοι μάθαμε Γαλλικά από την Βαγγελίτσα. Σίγουρα όμως όλοι μάθαμε να αναγνωρίζουμε, να σεβόμαστε και να τιμούμε την προσωπικότητα του άλλου, και να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα (έστω και ενός μικρού μπάτσου) όταν σφάλουμε.

 

“Alors, notre dame, bon voyage au paradis”

 

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Τρίτη 31/12/2019 στις 2:00 μ.μ., στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

 

Το spartorama.gr, συλλυπείται θερμά τους οικείους της.


N.M.


Οδός Εμπόρων