Vekrakos
Spartorama | «Οι λαϊκές αγορές, η Τρίπολη, τα Χανιά και η Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Οι λαϊκές αγορές, η Τρίπολη, τα Χανιά και η Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 17/12/2019 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία
«Οι λαϊκές αγορές, η Τρίπολη, τα Χανιά και η Σπάρτη», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Χανιά: « Πέντε ημέρες την εβδομάδα μία διαφορετική γειτονιά φιλοξενεί μια λαϊκή αγορά, την οποία επισκέπτονται οι Χανιώτες ανεξαρτήτως ηλικίας και εισοδήματος»
Οδός Εμπόρων

Η ανάπτυξη μιας πόλης είναι υπόθεση, αποκλειστικά, των στρατηγικών και ρηξικέλευθων πολιτικών εμπνευσμένων δημοτικών αρχών, οι οποίες επιλέγουν και ιεραρχούν τα προβλήματα και τις ανάγκες των δήμων τους με βάση ΤΙ συμφέρει την πόλη και τους πολίτες και ΟΧΙ τα μικρά συντεχνιακά ή ατομικά συμφέροντα.  Εν ολίγοις, είναι καθαρά θέμα πολιτικής νοοτροπίας και ρήξεων με αντιλήψεις συντηρητικές και οπισθοδρομικές. 

Στη Σπάρτη, λ.χ.,  έχει αναχθεί σε κοσμοϊστορικό γεγονός και αιτία πολέμου ένα απλό κι ευλογοφανές αίτημα των κατοίκων της Λάκκας και του Ν. Κόσμου-Ψυχικού για μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης από το κέντρο στις συνοικίες, σε πλήρη αντίθεση με άλλες πόλεις που θέλουν να πάνε μπροστά και το θέμα αυτό θεωρείται (και είναι) αυτονόητη επιλογή, στα πλαίσια της αποκεντρωμένης,  ισόρροπης ανάπτυξης και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών. 

Στη γειτονική μας Τρίπολη, π.χ., γίνονται 3 λαϊκές την εβδομάδα, ΟΛΕΣ σε διαφορετικά σημεία  και ΟΧΙ στο κέντρο  της  πόλης. Ειδικότερα το Σάββατο γίνονται 2 λαϊκές, η μία στην πλατεία Βαλτετσίου  -νότια του κέντρου- και η άλλη στην πλατεία Θεοκρίτου  - στον αντίποδα  -βορειοδυτικά του κέντρου. Την Τετάρτη, γίνεται και τρίτη λαϊκή, στην πλατεία Μαντινείας, στο βορειοανατολικό σημείο της πόλης. Οι τρεις, εκτός κέντρου πόλης  και σε διαφορετικά σημεία, λαϊκές δημιουργούν ένα τρίγωνο, το οποίο εξυπηρετεί ΟΛΗ την πόλη, αποσυμφορεί το κέντρο, βοηθά την ανάπτυξη των συνοικιών και μέσω της αποκέντρωσης συμβάλλει ΚΑΙ στη συνολική ανάπτυξη της Τρίπολης. 

Το ίδιο, και πιο προωθημένο,  έχουν κάνει ΚΑΙ τα Χανιά. Διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα της 29-3-2019:

«Οι λαϊκές αγορές αποτελούν παράδοση για τους Χανιώτες. Πέντε ημέρες την εβδομάδα μία διαφορετική γειτονιά φιλοξενεί μια λαϊκή αγορά, την οποία επισκέπτονται οι Χανιώτες ανεξαρτήτως ηλικίας και εισοδήματος. Οι λαϊκές αγορές των Χανίων είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει όποιος θέλει να γνωρίσει την πραγματική εικόνα της πόλης.

Ο Δήμος Χανίων ανακοινώνει τη νέα χωροθέτηση  των λαϊκών αγορών από 01/04/2019 έως και 31/03/2020 βάσει της υπ. αρ. 210/ΑΔΑ/ΩΦΑ2ΩΗ5-94Κ/27-03-2019 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου». 

Σε αντίθεση με την Τρίπολη, με τα Χανιά (αλλά και με δεκάδες άλλες  πόλεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα) στη Σπάρτη η λαϊκή αγορά γίνεται επί  180 χρόνια(!) στο κέντρο της πόλης(!) (130 χρόνια στην κεντρική πλατεία και 50 χρόνια στο κέντρο, 200 μ. από την πλατεία)!

Είναι δυνατόν να ισχυριστεί κανείς πως ένα καθεστώς του 19ου αιώνα  πρέπει να διατηρηθεί  και στον 21ο αιώνα;

Είναι δυνατόν η Σπάρτη της νέας εποχής να πορευθεί προς το μέλλον δεμένη με βαρίδια 200 χρόνων; 

Αυτή η νοοτροπία του: «μην θίγετε τα κακώς κείμενα», που έχει γίνει κατεστημένο στη Σπάρτη από την ίδρυσή της μέχρι ΚΑΙ σήμερα, είναι η μοναδική αιτία που η Σπάρτη κάνει σημειωτόν ή βαδίζει προς τα πίσω, την ώρα που άλλες πόλεις καλπάζουν προς τα εμπρός. 

«Αυτός που δεν τολμάει τίποτε, δεν χρειάζεται ελπίδα για τίποτε», Σίλερ

 

17-12-2019
Βαγγέλης  Μητράκος


Οδός Εμπόρων