Vekrakos
Spartorama | Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Spartorama 03/12/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Εκκλησία Ιστορία
Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
«Ο Πόντος και άλλοι τόποι που άνθισε ο Ελληνισμός από αρχαιοτάτων χρόνων, δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται "χαμένες Πατρίδες", αλλά "αλησμόνητες Πατρίδες"»
Οδός Εμπόρων

Με μία αξιόλογη και μεστή νοημάτων εκδήλωση μνήμης, για την συμπλήρωση 100 ετών από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Σπάρτης, ολοκληρώθηκε το εορταστικό πρόγραμμα για τον Πολιούχο της Σπάρτης, Όσιο Νίκωνα «τον Μετανοείτε». Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 1η Δεκεμβρίου 2019 και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, συνδιοργάνωσαν το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης, ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας, η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας, η Βυζαντινή χορωδία της Σχολής "Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος" της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και ο Ι.Ν Οσίου Νίκωνος. 

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Προϊστάμενος του Ι.Ν Οσίου Νίκωνος Πρωτ. Αθανάσιος Σπηλιώτης. Ακολούθησε το πρόγραμμα της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής "Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος", υπό την διεύθυνση του υπεύθυνου της Σχολής κ. Παναγιώτη Χρόνη, που περιελάμβανε τα απολυτίκια του Οσίου Νίκωνος, των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων, του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη και της Παναγίας Σουμελά καθώς και τα στιχηρά Αίνων του Οσίου Νίκωνος. 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εφέτης κ. Νικόλαος Σταυριανίδης του οποίου η ομιλία είχε τίτλο: "Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον". 

Στη συνέχεια μέλη της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, αφηγήθηκαν με γλαφυρό τρόπο κείμενα και απήγγειλαν ποιήματα, σχετικά με το δράμα των Ποντίων. 

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης, τα μέλη της οποίας, ενδεδυμένα με παραδοσιακές στολές και υπό την διεύθυνση του εκπαιδευτικού κ. Γεωργίου Μανωλόπουλου, τραγούδησαν τρία παραδοσιακά τραγούδια: "Στην Παναγία Σουμελά", "Την Πατρίδα μ’ έχασα" και "Η Ρωμανία επέρασεν". Τα τραγούδια προλόγισε η καθηγήτρια φιλόλογος κ. Μεταξία Παπαποστόλου. 

Την εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, ο οποίος αρχικά συνεχάρη τους διοργανωτές των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Πολιούχο της Σπάρτης, καθώς και τους εμπνευστές και συμμετέχοντες της εξαιρετικής εκδήλωσης τιμής και μνήμης. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας επισήμανε ότι η ιστορική μνήμη σε ένα λαό είναι απαραίτητη, ώστε να αποτελεί  οδηγό για το μέλλον λειτουργώντας αποτρεπτικά στην επανάληψη λαθών που κόστισαν στην Πατρίδα μας.  Επίσης αναφέρθηκε στον Όσιο Νίκωνα, που καταγόταν από τον Πόντο, και σε άλλους Αγίους της Εκκλησίας μας, που αγίασαν στον μαρτυρικό αυτό τόπο. Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε ότι ο Πόντος και άλλοι τόποι που άνθισε ο Ελληνισμός από αρχαιοτάτων χρόνων, δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται "χαμένες Πατρίδες", αλλά "αλησμόνητες Πατρίδες".

































  



Οδός Εμπόρων