Vekrakos
Spartorama | Δίαυλος: Προγραμματισμένες δράσεις για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Δίαυλος: Προγραμματισμένες δράσεις για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Spartorama 30/10/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Υγεία
Δίαυλος: Προγραμματισμένες δράσεις για Νοέμβριο και Δεκέμβριο
Βιωματικά Σεμινάρια και Παρεμβάσεις
Οδός Εμπόρων

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αυτό το δελτίο τύπου, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τις επιστημονικές δράσεις που μέχρι στιγμής, είναι προγραμματισμένες  να υλοποιηθούν τους μήνες Νοέμβριο & Δεκέμβριο


Συμμετοχή στελεχών του «Διαύλου» στην 12η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης: 

Στα πλαίσια της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης  που θα διεξαχθεί 06-09 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης  με τίτλο: «Πρόληψη: Επιστήμη και Τέχνη της Ζωής» τα στελέχη του Κ.Π. Λακωνίας  «Δίαυλος» Παπαδοπούλου Ιωάννα & Γκουντούνα Ασπασία, σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο του Κέντρου Εκπαίδευσης & Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ κ. Ηλία Γκότση, θα συμμετέχουν με την προφορική ανακοίνωση: «Παρουσίαση Πιλοτικής παρέμβασης πρωτογενούς πρόληψης σε Ομάδα θετών Γονέων» καθώς και την διεξαγωγή του  βιωματικού εργαστηρίου με τίτλο: «Η σημασία των τελετουργιών στη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου» 


Βιωματικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό υλικό «Το σχολείο που Ονειρεύομαι»

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» διοργανώνει ένα βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο εξοικείωσης με το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Το σχολείο που ονειρεύομαι».

Πρόκειται για ένα υλικό εγκεκριμένο από το ΙΕΠ που αποτελείται από τρία επιμέρους υλικά: α) «Ταξίδι στο όνειρο»: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συναισθηματικής και κοινωνική μάθησης, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. β) «Οι Ονειροκατακτητές εν δράσει»: Πρόκειται για ένα υλικό αγωγής υγείας που απευθύνεται σε μαθητές μέσης σχολικής ηλικίας. γ) «Η Γέφυρα της Μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο»: Ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού.

Και τα τρία παραπάνω υλικά έχουν σχεδιαστεί με τη μέθοδο  της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης. Επομένως το σεμινάριο στο οποίο σας προσκαλούμε θα αποτελείται από δύο μέρη: α) Ένα εισαγωγικό τριήμερο σεμινάριο για εξοικείωση με τη φιλοσοφία και τις αρχές της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης, το οποίο θα είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες. Το τριήμερο αυτό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 14, 18 και 21 Νοεμβρίου και ώρες 17:00-21:00, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης & β) Δύο διήμερα σεμινάρια γνωριμίας και εξοικείωσης με τα δύο πρώτα υλικά.

Αναλυτικότερα, όσοι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα στην Α΄, Β΄ ή Γ ΄ Δημοτικού, θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο πάνω στο υλικό «Ταξίδι στο όνειρο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 5 Δεκεμβρίου και ώρες 17:00-21:00, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης. Όσοι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα στην Δ΄, Ε΄ ή ΣΤ΄ Δημοτικού, θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο πάνω στο υλικό «Οι Ονειροκατακτητές εν δράσει», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 12 Δεκεμβρίου και ώρες 17:00-21:00, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης.

Θα ακολουθήσουν πέντε δίωρες συναντήσεις υποστηρικτικών-εποπτικών συνομιλιών με τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων στις τάξεις τους.

Συντονίστριες – εκπαιδεύτριες  του σεμιναρίου θα είναι η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος Mcs & Επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου και η κ. Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός & Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου.        

 

Παρεμβάσεις  στην Κοινότητα: 

Ο  Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Μολάων «Η Αγία Παρασκευή», σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» διοργανώνουν δύο (2) ομιλίες ενημέρωσης, οι οποίες θα  πραγματοποιηθούν  στις 05: 00 το απόγευμα στο Ενοριακό Κέντρο Μολάων. Αναλυτικά:

  • Δευτέρα 11/11/19: «Ας μιλήσουμε για την Κατάθλιψη» με ομιλήτρια την κα Παπαδοπούλου Ιωάννα, Ψυχολόγο
  • Τετάρτη  13/11/19: «Αλκοόλ: Εθισμός & Συνέπειες» με ομιλήτρια την κα Καργάκου Κατερίνα,  Κοινωνική Λειτουργό 

Βιωματικό Σεμινάριο Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Μολάων, «Φροντίζομαι για να φροντίζω» 

Συνεχίστηκε τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Νοεμβρίου,  το Βιωματικό Σεμινάριο Νοσηλευτών βασισμένο στην Καταξιωτική Συστημική  Διερεύνηση, με συντονίστριες την Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο και την Κατερίνα Καργάκου, Κοινωνική Λειτουργό. Το Σεμινάριο ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί σε 8-10 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας δυόμιση ωρών εκάστη, στο χώρο του Νοσοκομείου Μολάων.

 

Παρέμβαση στην Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση: 

Σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό  κ. Κουτσαλιάρη Ελισάβετ, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 το πρωί, η κα Γκουντούνα Ασπασία -  Κοινωνική Λειτουργός, θα πραγματοποιήσει  3ωρη βραχεία βιωματική παρέμβαση, στους μαθητές της Α΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Σπάρτης στη θεματική «Αυτογνωσία - Αυτοεκτίμηση» 

Θεματικό Σεμινάριο με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης 

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» διοργανώνει θεματικό σεμινάριο τεσσάρων συναντήσεων. Οι συναντήσεις,  θα λαμβάνουν χώρα στο 2ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης, με ώρα έναρξης 6:00 το απόγευμα και  εισηγήτρια την Ασπασία Γκουντούνα – Κοινωνική Λειτουργό & Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου. Το πρόγραμμα αναλυτικά, έχει ως εξής:

  • Τετάρτη 13/11/19: «Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης – Αυτοπεποίθησης»
  • Τετάρτη 20/11/19: «Συνεργασία & Επικοινωνία Οικογένειας με το Σχολείο»
  • Τετάρτη 04/12/19: «Ενδοσχολικός εκφοβισμός: Αίτια & Αντιμετώπιση»
  • Τετάρτη 18/12/19: «Διαδίκτυο: Ασφαλής χρήση, κίνδυνοι & προστασία»

 

Παρέμβαση σε γονείς:

Κρίνοντας αναγκαία την συμβουλευτική υποστήριξή μας προς τους γονείς και κατόπιν συνεργασίας με τον Δ/ντή του 3ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης κ. Παπαγιαννάκο Αναστάσιο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 5:30 το απόγευμα,  στον χώρο του σχολείου, ενημερωτική ομιλία προς του γονείς των παιδιών  με θέμα: «Όρια και κανόνες στη σχολική ηλικία» με ομιλήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα.


Οδός Εμπόρων