Vekrakos
Spartorama | Συνέντευξη με την κα Σταυρούλα Πλαγάκη, Ποδολόγο - Ποδίατρο

Συνέντευξη με την κα Σταυρούλα Πλαγάκη, Ποδολόγο - Ποδίατρο

Φωτεινή Μακεδονοπούλου 23/09/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Συνέντευξη με την κα Σταυρούλα Πλαγάκη, Ποδολόγο - Ποδίατρο
Το πρόβλημα της «Πελματιαίας Απονεύρωσης»
Οδός Εμπόρων

Επισκεφθήκαμε το άρτιο εξειδικευμένο επιστημονικό Κέντρο Θεραπείας Ποδιού, που εδρεύει στην πόλη μας, τη Σπάρτη, και ανακαλύψαμε έναν πολυχώρο, στον οποίο παρέχονται διαφορετικές θεραπείες με κύριο στόχο τη θεραπεία των κάτω άκρων.

Εκεί, συναντήσαμε την ποδολόγο - ποδίατρο Σταυρούλα Πλαγάκη και συζητήσαμε για τις παθήσεις των ποδιών μας, ενώ εντρυφήσαμε σ’ ένα καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι και χωρίς να το γνωρίζουν πολλές φορές, την πελματιαία απονεύρωση.


Κα Πλαγάκη, η επιστήμη την οποία υπηρετείτε αποτελεί μια καινοτόμο ενέργεια για την πόλη μας αλλά και για την Ελλάδα. Σε τι ακριβώς αποσκοπούν οι υπηρεσίες σας και πως μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην καθημερινότητά μας;

Είναι εύλογη η παρατήρησή σας ότι η Ποδολογία αποτελεί μια καινοτόμο επιστήμη, δεδομένου ότι δεν είναι ευρέως γνωστή. Εντούτοις, με μία σύντομη ιστορική αναδρομή ανακαλύπτει κανείς ότι οι θεραπείες ποδιών ανάγονται στην εποχή του Ιπποκράτη περί το 400 π.Χ. Ο ίδιος εντρύφησε στο πρόβλημα της σκληροδερμίας των ποδιών όπως είναι οι κάλοι- τύλοι- υπερκερατώσεις. Η Ποδολογία αποτελεί κυρίαρχος τομέας της παραϊατρικής και ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με τις παθήσεις των κάτω άκρων. Αντιλαμβάνεστε δε, ότι η αποκλειστική ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών με παθήσεις των κάτω άκρων δεν είναι σήμερα εφικτή απ’ τους ιατρούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν κατά κυριότητα τη χειρουργική θεραπεία των εν λόγω παθήσεων. Αντίστροφα, θα λέγαμε ότι στην παρακολούθηση αλλά και στη θεραπεία των παθήσεων των κάτω άκρων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο η επιστημονικά εξειδικευμένη γνώση των ποδολόγων. Επιπλέον, ο Ποδολόγος λειτουργεί και ως Ποδοθεραπευτής και ενισχύει ουσιαστικά, τους Δερματολόγους, Διαβητολόγους, Ορθοπεδικούς κ.ο.κ. Συνοψίζοντας, θα επισημάναμε ότι ο Ποδολόγος είναι υπεύθυνος για μια σειρά από εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων των κάτω άκρων.  Το Κέντρο Θεραπείας Ποδιού αποτελεί έναν εξειδικευμένο χώρο στον οποίο συνδυάζονται  σύγχρονα  μέσα τεχνολογίας, αυστηρή υγιεινή και επιστημονικό προσωπικό. Αποσκοπούμε στην προστασία και λύση των προβλημάτων των κάτω άκρων. Η πρόοδος των τεχνικών μεθόδων διευκολύνει τόσο εμάς όσο και τους ασθενείς μας. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως διαβητικούς, αιμοφιλικούς και ρευματοπαθείς. Επιπλέον, δεν απομακρύνουμε μόνο ενοχλητικούς κάλους και παραμορφωμένα νύχια, αλλά διαπιστώνουμε παθολογίες που χρίζουν ιατρικής παρακολούθησης και συνεργαζόμαστε καθημερινά με ιατρούς σχετικών ειδικοτήτων. Καθοδηγούμε τους ασθενείς για τη φροντίδα των ποδιών τους και αποσκοπούμε η φροντίδα αυτή να υφίσταται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μέσω συγκεκριμένων υλικών όπως κατασκευασμένοι πάτοι ή υποδήματα, νάρθηκες προστατευτικά και πολλοί άλλοι μέθοδοι ανακούφισης.


Ποια διαδικασία ακολουθείτε προκειμένου να διαγνώσετε μια πάθηση των κάτω άκρων και ποια θεραπεία ακολουθείται κατά περίπτωση;

Για να μπορέσουμε να διαγνώσουμε κάποιο πρόβλημα των κάτω άκρων του εκάστοτε ασθενή χρίζει εξαιρετικής σημασίας το ιστορικό του ασθενή. Από τι πάσχει, τι θεραπεία έχει ακολουθήσει κατά το παρελθόν και μια σειρά άλλων ερωτήσεων που θα σκιαγραφήσει την πάθηση του εξάγοντας σχετικά συμπεράσματα. Δεν είναι όμως αρκετό το ιστορικό για να μας αναλύσει την πάθηση και πολύ περισσότερο να μας οδηγήσει στην κατάλληλη μέθοδο θεραπείας. Βασικός παράγοντας διάγνωσης του προβλήματος αποτελεί η εκτίμηση της παρούσας κατάστασης. Πρόκειται για την κλινική εικόνα του ασθενή η οποία θα αποδώσει τις σχετικές λεπτομέρειες για την επιλογή θεραπείας. Έπεται ο απεικονιστικός έλεγχος όπως είναι οι ακτινογραφίες, ο υπέρηχος, η μαγνητική ή αξονική τομογραφία.  Εξίσου σημαντική είναι και η εξέταση με τον πελματογράφο και η ανάλυση βάδισης όπου θα διευρύνουν τη μελέτη της πάθησης αποδίδοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, οι παθήσεις των κάτω άκρων είναι διαφορετικές και δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε ότι η κάθε τεχνική είναι για όλες τις παθήσεις ή για όλους τους ασθενείς. Η μοναδικότητα του ασθενή αλλά και της πάθησής του, μας επιβάλλει ξεχωριστή παρακολούθηση και θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική όπως φαρμακευτική αγωγή, ορθωτικοί πάτοι, νάρθηκες, φυσικοθεραπεία και πολλές άλλες μεθόδους ενώ δύναται να είναι και χειρουργική κατά την οποία παρίσταται ο αντίστοιχος ιατρός- χειρούργος.


Τι ακριβώς είναι η πελματιαία απονεύρωση, σε τι οφείλεται η εμφάνισή της και ποια είναι η θεραπεία της;

Καλείται και ως «Πτέρνα του δρομέα». Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια συχνή αιτία πόνου στο πέλμα του ποδιού συνήθως στην περιοχή της πτέρνας. Πρόκειται για μια ινώδης ταινία η οποία εκτείνεται από την πτέρνα ως τα μετατάρσια. Λειτουργεί σαν αμορτισέρ αφού απορροφά τους κραδασμούς από το τρέξιμο, τα άλματα και τη βάδιση. Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα στο πέλμα και συνδέει την πτέρνα με τα δάκτυλα και υποστηρίζει την καμάρα του ποδιού. Συνδέεται με τον αχίλλειο τένοντα, ο οποίος συνδέεται με τον γαστροκνήμιο μυ. Η πελματιαία απονεύρωση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να απορροφά τους κραδασμούς και τα φορτία στα οποία υποβάλλονται τα πόδια μας. Τις περισσότερες φορές δεν είναι εμφανής η αιτία που προκαλεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα.  Κάποιες φορές η υπερβολική επαναλαμβανόμενη φόρτιση μπορεί να τραυματίσει την απονεύρωση προκαλώντας μικρορήξεις οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τον πόνο και την φλεγμονή.

Επιβαρυντικοί Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην δημιουργία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι:

  • Δυσκαμψία της ποδοκνημικής λόγω μειωμένης ελαστικότητας των μυών της γάμπας.
  • Η παχυσαρκία
  • Πλατυποδία ή ψηλή ποδική καμάρα.
  • Κάποιες Αθλητικές δραστηριότητες που έχουν επαναλαμβανόμενη φόρτιση όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και ιδιαίτερα όταν γίνεται σε σκληρό έδαφος όπως η άσφαλτος, το μπαλέτο και ο χορός
  • Λανθασμένη τεχνική στο τρέξιμο ή την βάδιση που έχει ως αποτέλεσμα την κακή κατανομή των φορτίων στο πόδι και την πελματιαία απονεύρωση
  • Επαγγέλματα που περιλαμβάνουν πολύωρη ορθοστασία και βάδιση.

Αν και σε πολλούς ασθενείς που έχουν πελματιαία απονευρωσίτιδα συνυπάρχει και άκανθα πτέρνας. Πρόκειται για ένα μικρό οστεοφυτό που προκαλεί πόνο. Ωστόσο, η ύπαρξη της δεν συμβάλλει στην δημιουργία της νόσου. Μόνο το 5 των ανθρώπων που έχουν άκανθα πτέρνας αναπτύσσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα. Το συνηθέστερο συμπτώμα είναι ο πόνος στην πελματιαία επιφάνεια της πτέρνας. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος το πρωί μετά την πρωινή έγερση από το κρεβάτι ή μετά από μεγάλη περίοδο ανάπαυσης και μειώνεται προοδευτικά με την βάδιση. Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Συνήθως υπάρχει έντονη ευαισθησία στην βάση της πτέρνας. Οι ακτινογραφίες μπορεί να βοηθήσουν προκειμένου να αποκλειστούν άλλες αιτίες πόνου. Σε εμμένουσες καταστάσεις που δεν υποχωρούν με την συνηθισμένη αγωγή μπορεί να  γίνει μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία είναι κατά περίπτωση συντηρητική ή χειρουργική. Σε κάθε περίπτωση η ενδυνάμωση και οι διατάσεις των μυών της κνήμης και του πέλματος είναι ωφέλιμες. Τέλος, τα ειδικά ορθωτικά πέλματα συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία της φλεγμονής.


Ευχαριστούμε πολύ κα Πλαγάκη για αυτή τη διαφωτιστική και χρήσιμη ενημέρωση. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας

Φωτεινή Μακεδονοπούλου  











  




Οδός Εμπόρων