Vekrakos
Spartorama | «Οι Ελεγείες Του Ρεμπέτικου» του Μιχάλη Τερζή, εντυπωσίασαν στο Εθνικό Ωδείο Σπαρτης

«Οι Ελεγείες Του Ρεμπέτικου» του Μιχάλη Τερζή, εντυπωσίασαν στο Εθνικό Ωδείο Σπαρτης - video

Spartorama 25/01/2018 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Μουσική
«Οι Ελεγείες Του Ρεμπέτικου» του Μιχάλη Τερζή, εντυπωσίασαν στο Εθνικό Ωδείο Σπαρτης
Εξαιρετική η ερμηνεία της διεθνούς φήμης σολίστ πιάνου, Έλενας Μουζάλα
Οδός Εμπόρων

ΟΙ ΕΛΕΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ- ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ | MICHALIS TERZIS - THE ELEGIES OF REBETICO


Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε από τη σολίστ πιάνου Έλενα Μουζάλα το έργο του Μιχάλη Τερζή «Οι Ελεγείες Του Ρεμπέτικου», την Κυριακή 21/1 στην μεγάλη αίθουσα συναυλιών του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης. 

Η παρουσίαση και ο σχολιασμός των τραγουδιών του έργου έγινε από την Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης κα Κυριακή Χελιώτη, με την βοήθεια προβολών εικόνων και βίντεο.


«Οι Ελεγείες Του Ρεμπέτικου» του Μιχάλη Τερζή, είναι μεταγραφή και εναρμόνιση για Πιάνο 17 ρεμπέτικων τραγουδιών κορυφαίων συνθετών - Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου κ.ά. που ο συνθέτης δημιούργησε ως αφιέρωμα και φόρο τιμής στα πρόσωπα των συνθετών και στο ακατάλυτο έργο τους. Τα ρεμπέτικα τραγούδια αναβλύζουν αβίαστα μέσα από το γνήσιο λαϊκό αίσθημα των δημιουργών τους, οι οποίοι, χωρίς να έχουν θεωρητική μουσική κατάρτιση, γράφουν μεγάλα τραγούδια ακολουθώντας το ένστικτο και τα βιώματά τους, μέσα από τις κακουχίες της εποχής, το ξεριζωμό, τον πόλεμο, τις διώξεις, τη φτώχεια, την κοινωνική αδικία και την καταφρόνια. Την ιστορία των τραγουδιών και των συνθετών τους παρουσιάζει η Κυριακή Χελιώτη ενώ η Έλενα Μουζάλα στο πιάνο τους δίνει μια άλλη διάσταση και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άκουσμα με την ερμηνεία της.

 

Μιχάλης Τερζής: Βιογραφικό

Ο Συνθέτης ΜιχάληςΤερζής γεννήθηκε στην Αξιούπολη της Μακεδονίας. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για τέσσερα χρόνια. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα με τον Κ. Χρονόπουλο και Α. Αινιαν.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 αρχίζει την καριέρα του σαν πιανίστας, παίζοντας στις μπουάτ της Πλάκας Εσπερίδες, με το Γιάννη Αργύρη και Απανεμιά, με τους Γιώργο Ζωγράφο, Βαγγέλη Ντίκο κ.α . Επίσης στη Λήδρα, στο Θεμέλιο, στην Ξαστεριά, με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Κοντογιάννη, Δημήτρη Σκαμάγκα, στο Περιβόλι του ουρανού με τους Νίκο Δημητράτο, Στέλιο Βαμβακάρη, Κώστα Μαντζόπουλο κ.α. 


Μουζάλα Ελένη: Βιογραφικό 

Έχοντας δώσει δείγματα του ξεχωριστού ταλέντου της από πολύ νεανική ηλικία, η Έλενα Μουζάλα θεωρείται από τις καλύτερες πιανίστριες της γενιάς της. Αριστούχος απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου, συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία με υποτροφίες ελληνικών και γαλλικών ιδρυμάτων. Το 1976 αποφοίτησε από το Conservatoire National Superieur de Musique de Paris με πρώτο βραβείο πιάνου και μουσικής δωματίου. Κατόπιν, παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου στην Ελβετία, με τον διάσημο δεξιοτέχνη του πιάνου, Γκυόργκυ Σέμποκ. Έχει διακριθεί σε αξιόλογους Διεθνής Διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ευρώπη και την Αμερική και έχει συμπράξει με διακεκριμένα σύνολα και ορχήστρες ανά τον κόσμο. 

Κατείχε, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Παρισιού και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ “Μανώλης Καλομοίρης” στη Σάμο. Το Μάιο του 2008 ψηφίστηκε στους εκατό σημαντικότερους Έλληνες από την παγκόσμια ψηφοφορία που συνδιοργάνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΙ και ΒΒC. Το 2013 & 2014 διετέλεσε Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού στην Ελλάδα, για θέματα που αφορούν τη μουσική παιδεία της χώρας.


Δείτε παρακάτω το video με το ρεσιτάλ


Οδός Εμπόρων