Vekrakos
Spartorama | «Εικονικώ τω Τρόπω» από τον Γεώργιο Κόρδη

«Εικονικώ τω Τρόπω» από τον Γεώργιο Κόρδη

Γεώργιος Κόρδης 16/03/2025 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Παιδεία Φιλοσοφία
«Εικονικώ τω Τρόπω» από τον Γεώργιο Κόρδη
Νύχτωσε σε πολιτεία οικειοθελώς ζεμένη σε ιδέες και νοήματα, κουκουλωμένη απο σωρούς ψεύτικους εαυτούς και αμάλαγα κορμιά

Νύχτωσε. Βράδυασε και νύχτωσε σε μια πολιτεία όπου οι άνθρωποι αρέσκονται σε εύκολες εικονικές ζωές ριζωμένοι μπροστά σε θεάματα δήθεν εξαίσια και άλλα φτηνά, σκυμένοι σε βιβλία-εξόδους διαφυγής, μανιασμένοι κατά μόνας να γράφουν, να ποιούν τέχνας θηρεύοντας κολακείες με την ψευδαίσθηση πως ποιούν άθλα δήθεν αξιοθαύμαστα και ξακουστά για σύμπασα την πλάση.

Νύχτωσε. Ακούω ρεμπέτικα. Αναπολώ άλλες εποχές με ανθρώπους κανονικούς που ξέρουν πως έχουν όρια, που ζουν μαζί. Εκείνους με τους παθιασμένους έρωτές τους, με τις πλατειές πανώριες αγάπες τους, τίς πελώριες κακίες τους, τα φρικτά μίση, τα ιεροτελεστικά φονικά, τους φαρμακερούς ψίθυρους, το τρομακτικό σούσουρο, τις κοφτερές μπηχτές.

Αναπολώ πολιτείες σκυμμένες στην ανάγκη με ανθρώπους μαζεμένους μαζί να ιερουργούν την κάθαρση σε εξοχικές πανήγυρεις, σε αστόλιστες ταβέρνες, σε υπόγεια καπηλειά να ξοδεύουν ψυχή και όνειρα, να αγγίζονται, να μοιράζοντα χνώτα, συμφορά και ελπίδες.

Νύχτωσε σε πολιτεία οικειοθελώς ζεμένη σε ιδέες και νοήματα, κουκουλωμένη απο σωρούς ψεύτικους εαυτούς και  αμάλαγα κορμιά.

Υ.Γ. Μόνος λόγος θεμιτός της τέχνης αλλά και των νοημάτων θα μπορούσε να  είναι να οδηγήσουν στο τέλος των ψευδαισθήσεων   της εικονικής ζωής. Να οδηγήσουν τους ανθρώπους  εκεί όπου οι τέχνες και τα γράμματα είναι άχρηστα, εκεί όπου έχει ανατείλλει η κανονική ζωή της κοινωνίας των προσώπων που δεν χρειάζονται νοήματα και φυγές αλλά παρουσία πλήρη ψυχών τε και σωμάτων και την πανήγυρη της των πάντων ενώσεως.

(Δεύτερη γραφή)

Καληνύχτα


Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr


Εικόνα άρθρου: «Τ΄ όνειρο πάει με τον καπνό στον ουρανό» Ν. Καββαδίας.
Μελάνια και αυγοτέμπερα σε ξύλο. 50x70 εκ. 2005


Οδός Εμπόρων