Vekrakos
Spartorama | Παράσταση Διαμαρτυρίας Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», Λακωνικής και Μολάων «Γιάννης Ρίτσος»

Παράσταση Διαμαρτυρίας Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», Λακωνικής και Μολάων «Γιάννης Ρίτσος»

Spartorama 10/09/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Παιδεία
Παράσταση Διαμαρτυρίας Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», Λακωνικής και Μολάων «Γιάννης Ρίτσος»
Για τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις/συμπτύξεις τμημάτων που πραγματοποιήθηκαν σε πολυθέσιες σχολικές μονάδες της Λακωνίας και την υποβάθμιση ολιγοθέσιων σχολικών μονάδων

Παράσταση Διαμαρτυρίας για τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις/συμπτύξεις τμημάτων που πραγματοποιήθηκαν σε πολυθέσιες σχολικές μονάδες της Λακωνίας και την υποβάθμιση ολιγοθέσιων σχολικών μονάδων πραγματοποίησαν στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας χθες, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στις 08:30 το πρωί οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας: Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», Λακωνικής και Μολάων «Γιάννης Ρίτσος».

Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινών δράσεων των  πρωτοβάθμιων σωματείων του Νομού, που ήταν από τα πρώτα Πανελλαδικά που αντέδρασαν στην αντιπαιδαγωγική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει κατακαλόκαιρο, με τα σχολεία κλειστά, εκτεταμένες συμπτύξεις/συγχωνεύσεις τμημάτων για το σχολικό έτος 2024-25. Μια απόφαση που ανέτρεψε τον προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου που είχε προηγηθεί από τους Συλλόγους Διδασκόντων και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Νομού και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/τριες, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού  παρέδωσαν ψήφισμα στον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας κ. Αντώνη Κωνστάνταρο, Αναπληρωτή του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης που απουσίαζε σε επιμορφωτική ημερίδα στο Γύθειο, με το οποίο καταγγέλλεται η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για εκτεταμένες συγχωνεύσεις/συμπτύξεις ακόμα και καταργήσεις τμημάτων και την υποβάθμιση κυρίως των πολυθέσιων σχολικών μονάδων για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση και με αυτόν τον επιτακτικά αυταρχικό τρόπο στα χρονικά της ελληνικής εκπαίδευσης, αδιαφορώντας για τις εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες σε βάρος της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναδεικνύοντας το αντίκτυπο που έχει η πολιτική αυτή απόφαση στο παιδαγωγικό έργο, το οποίο σαφέστατα υποβαθμίζεται στα πολυπληθή τμήματα 24 - 25 μαθητών/τριών, καθώς και τις σοβαρές συνέπειες σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής ζωής. Τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι περιπτώσεις ειδικών μαθησιακών αναγκών, που επέβαλαν τον διαχωρισμό των τμημάτων, και έθεσαν τα προβλήματα που αφορούν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία την άμεση ανάκληση των συγχωνεύσεων – συμπτύξεων τμημάτων, την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς τόσο στη Γενική Αγωγή όσο και στον Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση – Συνεκπαίδευση (Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη), με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων, καθώς και τη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών/τριών και νηπίων ανά τάξη/τμήμα.

Παράλληλα, στα πλαίσια της κινητοποίησης, υλοποιώντας τη σχετική απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. της Λακωνίας κατέθεσαν τις κοινές, συλλογικές αιτήσεις των διορισθένων τα έτη 2020 και 2021, που έχουν συνταχθεί με ευθύνη της Ομοσπονδίας, για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης. Η συλλογική αίτηση για άμεση μονιμοποίηση των αιτούντων εκπαιδευτικών, που έχουν συμπληρώσει διετή δοκιμαστική περίοδο, σύμφωνα με το άρθρο 40 του Νόμου 3528/2001, βασίζεται στο δεδικασμένο (νομολογία) μετά την υπ’ αρίθμ. 1510/2024 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία ακυρώνει απόφαση ανάκλησης πράξεων μονιμοποίησης νεοδιορίστων της Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Αττικής. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία συντονισμένα, μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων, επιχειρεί να θέσει τέλος στην ομηρία χιλιάδων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει ο κλάδος ενάντια στην αντιπαιδαγωγική μορφή αξιολόγησης που προσπαθεί να επιβάλει του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τις Διευθύνσεις όλης της χώρας να εκδώσουν τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης για όλους/ες τους/τις νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς.

Ο Αναπληρωτής του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας αντέκρουσε τα αιτήματα και τα επιχειρήματα των Συλλόγων για τα σοβαρά προβλήματα που είχε η πολιτική των συγχωνεύσεων/συμπτύξεων τμημάτων, επικαλούμενος τη νομοθεσία και τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, την οποία καλείται να εφαρμόσει η Διεύθυνση Π.Ε. Λακωνίας. Όσον αφορά τις αιτήσεις για έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιορίστων εκπαιδευτικών, δήλωσε ότι θα διαβιβαστούν στη νομική υπηρεσία του Υπουργείου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στη Διεύθυνση Π.Ε. Λακωνίας.

 

Από τα Δ.Σ. των Συλλόγων


















  


Οδός Εμπόρων