Vekrakos
Spartorama | «Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παύση Πληρωμών;» από την Αναστασία Κανελλοπούλου

«Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παύση Πληρωμών;» από την Αναστασία Κανελλοπούλου

Spartorama 29/08/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική
«Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παύση Πληρωμών;» από την Αναστασία Κανελλοπούλου
Η μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής του λογαριασμού του έργου ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ, έδωσε στην ανάδοχο εταιρία την ευκαιρία να προχωρήσει και πάλι σε διακοπή εργασιών και να βυθίσει την ήδη «βυθισμένη» Παλαιολόγου σε απραξία και σε πιθανή διάλυση της εργολαβίας προς όφελός της

Ένα από τα θέματα που προκάλεσαν αίσθηση στην συνεδρίαση της 28/8/2024 του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, είναι η απόφαση του σώματος να πληρώσει από δικούς του πόρους ένα λογαριασμό της εργολαβίας ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ, που είναι ενταγμένη στο Περιφερειακό πρόγραμμα και αποτελεί ως εκ τούτου υποχρέωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Το θέμα ψήφισε και μέρος της αντιπολίτευσης, διότι τέτοιου είδους ευελιξία πρέπει να υπάρχει όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη εξέλιξη των έργων. Και βέβαια η Περιφέρεια Πελοποννήσου, διότι αυτή χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο, θα πρέπει σε εύλογο διάστημα να πληρώσει στον Δήμο Σπάρτης το παραπάνω ποσόν, το οποίο ανέρχεται στις 45.000,00 ευρώ περίπου και προέρχεται από τα τακτικά του έσοδα. 

Το θέμα, όμως,  που δημιουργεί τον προβληματισμό και την αιτία αυτού του άρθρου δεν είναι η «διευκόλυνση» που κάνει αυτή την στιγμή ο Δήμος Σπάρτης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά το γεγονός ότι η Περιφέρεια όλο και πιο συχνά δείχνει την αδυναμία της να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. 

  • Τι συμβαίνει άραγε; Τα δημόσια ταμεία είναι μείον;
  • Αυτό συμβαίνει παντού ή μόνον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;
  • Αυτό συμβαίνει σε όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου ή μόνον στον Δήμο Σπάρτης;
  • Μήπως πρέπει να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει; 

Ο Δήμος Σπάρτης έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές αυτή την αδυναμία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να χρηματοδοτήσει τα έργα που έχει εντάξει με διάφορους τρόπους στο Περιφερειακό Πρόγραμμα. 

Για παράδειγμα θα αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις: 

  • Η Περιφέρεια δεν έχει προβλέψει και δεν έχει χρηματοδοτήσει με το ποσόν των 420.000,00 ευρώ στο Πρόγραμμά της την Προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει με τον Δήμο Σπάρτης για την αντικατάσταση του ταρτάν και για συντήρηση του Σταδίου Σπάρτης.
  • Η Περιφέρεια μεταφέρει σε άγνωστο χρόνο την χρηματοδότηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Ταυγέτου (ΟΧΕ), η οποία ενώ κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 είχε προβλεφθεί σε περίπου 25.000.000,00 ευρώ για τους Δήμους Σπάρτης και Καλαμάτας, στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2021- 2027 προβλέπεται το ποσόν να μειωθεί στις 12.000.000,00 ή στις 16.000.000,00 ευρώ και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι πρόκειται να γίνει. Παρά τις φιλότιμες και έγκαιρες προσπάθειες του Προγραμματισμού του Δήμου Σπάρτης να καταθέσει γρήγορα τις προτάσεις για την ΟΧΕ, η Περιφέρεια έχει δηλώσει ότι το πρόγραμμα μεταφέρεται σε άγνωστο χρόνο στο μέλλον.
  • Η Περιφέρεια αδυνατεί να πληρώσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της στα δημόσια έργα και συγκεκριμένα στο έργο ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ, λογαριασμό του  οποίου αναγκάζεται να πληρώσει ο Δήμος Σπάρτης για να προστατεύσει νομικά το έργο. 

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν εύλογα ερωτήματα και χρειάζονται πειστικές απαντήσεις. 

Η μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής του λογαριασμού του έργου ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ, έδωσε στην ανάδοχο εταιρία την ευκαιρία να προχωρήσει και πάλι σε διακοπή εργασιών και να βυθίσει την ήδη «βυθισμένη» Παλαιολόγου σε απραξία και σε πιθανή διάλυση της εργολαβίας προς όφελός της. Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Σπάρτης να αντιμετωπίσει το αναπάντεχο αυτό νέο πρόβλημα στην Παλαιολόγου, αλλά πλέον μπορούμε  με σιγουριά να πούμε ότι είναι θέμα χρόνου η διάλυση της εργολαβίας με την ΔΟΜΗΚΑΤ και τον κ Γεωργαλή. 

Κανένας εχέφρων δημότης δεν πιστεύει πλέον ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το εν εξελίξει έργο της Παλαιολόγου από τον κ Γεωργαλή μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, που είναι η τελική του προθεσμία και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε  όσοι είχαμε δηλώσει τον Απρίλιο του 2024 ότι έπρεπε να μην δοθεί στον συγκεκριμένο ανάδοχο νέα παράταση μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 και μάλιστα με αναθεωρήσεις, γιατί απλά θα ροκάνιζε τον χρόνο. 

Δυστυχώς η στάση πληρωμών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκτός του ότι αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα, φέρνει τον Δήμο Σπάρτης σε πολύ δύσκολη περίσταση. 

Μακάρι να διαψευσθούμε για τις δυσοίωνες προβλέψεις μας!


Αναστασία Κανελλοπούλου


Οδός Εμπόρων