Vekrakos
Spartorama | Η θεατρική ομάδα της Σορβόννης «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ» τρέχει στον Πηνελόπειο Δρόμο – Υακίνθεια 2024

Η θεατρική ομάδα της Σορβόννης «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ» τρέχει στον Πηνελόπειο Δρόμο – Υακίνθεια 2024

Spartorama 09/08/2024 Εκτύπωση Αθλητισμός Δημοτικά Θέατρο Κοινωνία Παιδεία
Η θεατρική ομάδα της Σορβόννης «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ» τρέχει στον Πηνελόπειο Δρόμο – Υακίνθεια 2024
Βραδιά ποίησης «Η Γέννηση των Αγώνων/Πίνδαρος» από την θεατρική ομάδα της Σορβόννης «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ», σε σκηνοθεσία του Καθηγητή Philippe Brunet

Το ΛΑΚΕΔΑΙΟΜΟΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ με την υποστήριξη των Σπαρτιατών Δρομέων και του Dimopoulos Coaching, μέσα στα πλαίσια των Υακινθείων 2024, διοργανώνουν τον 4ο ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ 11χλμ., με την ονομασία Πηνελόπειος δρόμος. 

Επίσης μετά τον αγώνα, θα ακολουθήσει στις 20:00 βραδιά ποίησης «Η Γέννηση των Αγώνων/Πίνδαρος» από την θεατρική ομάδα της Σορβόννης «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ», σε σκηνοθεσία του Καθηγητή Philippe Brunet.

 

Συνθέτης: Francois Cam

Παρουσίαση: Μπάμπης Πλαϊτάκης

Χορογραφίες: Fantine Cave-Radet

Φωτογραφία: Agnieszka Kaminska

 

Πηνελόπειος δρόμος

Ημερομηνία διεξαγωγής: 24 Αυγούστου 2024

Τόπος διεξαγωγής: Γεωργίτσι Λακωνίας, Σπαντίδου Αμφιθέατρον*

Ώρα διεξαγωγής αγώνα 11χλμ: 18:00

Χιλιομετρική απόσταση διαδρομής: 11χλμ μικτά ασφάλτινα – χωματόδρομος

Χρονικό όριο αγώνα: 1 ώρες 45 λεπτά

 

Διοργανωτική επίβλεψη αγώνα: Ιωάννης Δημόπουλος

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 11 ΧΛΜ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Ο αγώνας ξεκινά από το Σπαντίδου Αμφιθέατρο και κατευθύνεται κατηφορικά προς το χωριό Αγ. Κωνσταντίνος ακολουθώντας αγροτικό δρόμο με μεγάλη κλίση ως τα 1,150μ. όπου οι δρομείς θα συναντήσουν μια ρεματιά και από το σημείο αυτό αρχίζει μια απότομη ανηφόρα ως τα 2χλμ (Νεκροταφείο Αγ. Κωνσταντίνου) ο δρόμος συνεχίζει να είναι ανηφορικός με μικρότερη κλίση και στο 2,3χλμ οι δρομείς μπαίνουν στο χωριό και σε ασφάλτινο δρόμο στρίβοντας προς τα αριστερά με κατεύθυνση προς την Αγόριανη. Ο δρόμος συνεχίζει να έχει ανηφορική κλίση με μικρές διακυμάνσεις στις κλίσεις και περίπου στο 5ο χλμ οι δρομείς εισέρχονται στο χωριό της Αγόριανης, όπου στα πρώτα περίπου 300μ έχει μια γλυκιά ανηφόρα όπου γίνεται πιο έντονη και στο 5,6χλμ οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Γεωργίτσι και ακολουθούν την πορεία, που ακολουθούν οι δρομείς στον αγώνα των Αθανάτων ως το 7,5χλμ όπου και το ψηλότερο σημείο του αγώνα στα 754μ. Στο σημείο εκείνο οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Αμφιθέατρο Σπαντίδου, όπου αρχίζει η κατηφόρα. Στο 10χλμ ο δρόμος γίνεται χωμάτινος  σε αγροτικό δρόμο ως τον τερματισμό στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου.

Η διαδρομή είναι κυκλική και δεν απαιτούνται trail παπούτσια. Θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο αγώνας είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Μπορείτε να δηλώσετε ηλεκτρονικά συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο (μέχρι και 20/8/24):

 

https://forms.gle/G111nm8deqRMPGPE7

 

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών θα γίνεται δεκτός την ημέρα του αγώνα

 

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αναμνηστικό μετάλλιο. Βραβεύσεις (κύπελα) θα δοθούν για τους 3 πρώτους και τις 3 πρώτες του κάθε αγώνα. Δε θα γίνουν ηλικιακές βραβεύσεις.

 

ΦΥΛΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ – ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο θα υπάρχει χώρος φύλαξης πραγμάτων καθώς και χώροι αποδυτηρίων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων.

 

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του αγώνα, περίπου στις 19:45

 

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Μετά τον αγώνα θα δοθεί δωρεάν γεύμα – ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

 

 

Ο «Πηνελόπειος Δρόμος» (προς τιμήν της Πηνελόπης και του Οδυσσέα) διεξάγεται στα πλαίσια του θεσμού «Υακίνθεια», ο οποίος ξεκίνησε το 2017 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο «Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο Μνημοσύνη» και το αμφιθέατρο Σπαντίδου, στο οποίο λαμβάνει χώρα. 

Πρόκειται για τον Βασιλικό Αγώνα Δρόμου 11 χιλιομέτρων που διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Κέντρο που προαναφέρθηκε με την υποστήριξη των «Σπαρτιατών Δρομέων» και του Dimopoulos Coaching. Ο κυκλικός αγώνας δρόμου διεξάγεται στο χωριό Γεωργίτσι, στο οποίο βρίσκεται το αμφιθέατρο (εκκίνηση και τερματισμός), ενώ παράλληλα διεξάγεται και παιδικός αγώνας 1 χιλιομέτρων. 

Σύμφωνα με τον μύθο,  ο πρώτος αγώνας δρόμου με βασιλική σφραγίδα (πριν ακόμη και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες) διοργανώθηκε στην περιοχή του σημερινού χωριού Πελλάνα, το 1300-1200 π.Χ., από τον συμβασιλέα Ικάριο, προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης Πηνελόπης (πρώτη ξαδέλφη της Ωραίας Ελένης). Ο νικητής του βασιλικού αγώνα δρόμου θα παντρευόταν την Πηνελόπη. Νικητής αναδείχθηκε ο Οδυσσέας, ο οποίος προς τιμή της προστάτιδός του θεάς Αθηνάς, που τον βοήθησε να κερδίσει τον αγώνα, αφιέρωσε άγαλμα το οποίο ο περιηγητής Παυσανίας είχε δει στην Αρχαία Σπάρτη και ονομαζόταν Αθηνά Κελεύθεια. Ο Οδυσσέας αφού παντρεύτηκε την Πηνελόπη, αναχώρησε για την Ιθάκη. Ο πατέρας της Πηνελόπης Ικάριος τους παρακαλούσε να μείνουν στην Πελλάνα. Ο Οδυσσέας όμως ήταν ανένδοτος και η Πηνελόπη αφού έκρυψε το πρόσωπο της με το πέπλο της ανέβηκε στο άρμα του Οδυσσέα και τον ακολούθησε στην Ιθάκη. Στο σημείο εκείνο που η Πηνελόπη προσπάθησε να κρύψει τη ντροπή της (υπολογίζουμε ότι είναι η έξοδος της Εθνικής οδού για τον Άγιο Κωνσταντίνο) έστησαν οι Λακεδαιμόνιοι το άγαλμα της Αιδούς. Πριν τον αγώνα δρόμου που οργάνωσε ο συμβασιλέας Ικάριος προς τιμή της Πηνελόπης, ο αδερφός του βασιλιάς Τυνδάρεως οργάνωσε ιπποδρομία, στην οποία συμμετείχαν 27 πρίγκηπες μεταξύ των οποίων ήταν ο Μενέλαος, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και άλλοι. Νικητής αναδείχθηκε ο Μενέλαος, που παντρεύτηκε την Ωραία Ελένη. Στο γαμήλιο γεύμα στα σφάγια του βοδιού που θυσίασαν, ορκίστηκαν ότι θα είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι και έτσι έγινε στον Τρωικό πόλεμο"

 

*ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ (πρόσβαση)

H καλύτερη πρόσβαση είναι από το Γεωργίτσι. Για όσους έρχεστε από τη Σπάρτη βγαίνετε στην έξοδο της Πελλάνας. Όταν θα μπείτε στο Γεωργίτσι, θα περάσετε το μνημείο με το αεροπλάνο και βγαίνοντας στην έξοδο προς Αγόριανη στρίβετε δεξιά στην ένδειξη Αμφιθέατρο (στο βάθος είναι ορατό το Αμφιθέατρο). Για όσους έρχεστε από Τρίπολη ή Καλαμάτα, στο κόμβο του Λεύκτρου βγαίνετε στην έξοδο για Σπάρτη και συνεχίζετε μετά τα διόδια στην έξοδο για Λογγανίκο. Αφού περάσετε και την Αγόριανη πριν την είσοδο για το Γεωργίτσι στρίβετε αριστερά για το Αμφιθέατρο.


Οδός Εμπόρων