Vekrakos
Spartorama | Δημοσθένης Τζανάκος: Αναγκαία Διευκρίνιση για το Γλυπτό «Σπαρτιάτισσα Μάνα»

Δημοσθένης Τζανάκος: Αναγκαία Διευκρίνιση για το Γλυπτό «Σπαρτιάτισσα Μάνα»

Spartorama 08/08/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Παιδεία Πολιτική
Δημοσθένης Τζανάκος: Αναγκαία Διευκρίνιση για το Γλυπτό «Σπαρτιάτισσα Μάνα»
Καταθέτω το σεβασμό μου, στο δικαίωμα του «Ινστιτούτου Σπαρτης» να προωθεί τους στόχους και τους σκοπούς του, με τον τρόπο που το ίδιο επιλεγεί

Έχω γνωστοποιήσει στα Μ.Μ.Ε., πως τις αρχές του 2024, απέστειλα επιστολή στο Δήμο Σπάρτης, με την οποία αναλυτικά κοινοποιώ την πρόθεσή μου, να προσφέρω στην πόλη μου, δίχως καμία αμοιβή, δύο γλυπτά μου, προκειμένου αυτά, εφόσον η πρότασή μου γίνει αποδεκτή και εγκριθούν ως προς την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και καταλληλότητα από την όποια επιτροπή επιλεγεί, να τοποθετηθούν σε δημόσιο χώρο.

Πρόκειται για το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΗΤΗ» και τη «ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ ΜΑΝΑ». Τα δύο αυτά έργα, έχουν ολοκληρωθεί σε μορφή γύψινου εκμαγείου. Απομένει μόνο η χύτευσή τους σε κατάλληλο εργαστήριο, αλλά αυτό το κόστος δε δύναμαι να το καλύψω.

Συγχρόνως, έχει κοινοποιηθεί (και έχει λάβει σημαντική δημοσιότητα), σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, αλλα και στα κοινωνικά δίκτυα, τόσο η επιστολή μου, όσο και  φωτογραφίες του έργου στην εξέλιξη και τελική μορφή του.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, αναλύω και το τί με οδήγησε συναισθηματικα και ιστορικά στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για τα παραπάνω, βρίσκομαι ακόμα σε αναμονή, σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας.

Αντίστοιχα το «Ινστιτούτο Σπάρτης» χθες, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του, να προχωρήσει σε διαγωνιστικες διαδικασίες, προκειμένου αφού προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός και με τη συμμετοχή επιστημονικής επιτροπής, στη συνέχεια, επιλεγεί και κατασκευαστεί γλυπτό, με την επωνυμία «ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ ΜΑΝΑ», κοινοποιώντας συγχρόνως και σχετικό τραπεζικό λογαριασμό για καταθέσεις χρημάτων.

Καταθέτω το σεβασμό μου, στο δικαίωμα του «Ινστιτούτου Σπαρτης» να προωθεί τους στόχους και τους σκοπούς του, με τον τρόπο που το ίδιο επιλεγεί. Επειδή όμως αρκετοί συμπολίτες, έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μου και με ιδιαίτερη χαρά, μου δηλώνουν πως χαίρονται που επιτέλους η προσφορά μου βρήκε ανταπόκριση και μου δηλώνουν πως προτίθενται να συνδράμουν οικονομικά σε αυτήν την προσπάθεια, είμαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω πως η πρόταση του «Ινστιτούτου Σπαρτης» κινείται ανεξάρτητα από τη δική μου. Εξάλλου εγώ δεν ζητώ χρήματα. Το γλυπτό μου είναι έτοιμο και περιμένει την αξιολόγησή του! Ξεκαθαρίζω, όμως, πως ουδείς έως σήμερα, από καμία πλευρά, έχει ενδιαφερθεί, έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί μου. Σε καμία περίπτωση εξάλλου, δεν είναι κάποιος υποχρεωμένος να το κάνει, ακόμα και αν έχει λάβει γνώση της προσφοράς μου!

Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να προσκαλέσω, όποιο φυσικό πρόσωπο, φορέα, δημόσιο πρόσωπο επιθυμεί, να δει από κοντά τα συγκεκριμένα έργα μου, προκειμένου να αποκτήσει ίδια γνώμη. Η πρόσκληση απευθύνεται και στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ινστιτούτου Σπαρτης», ανεξάρτητα απο τις κινήσεις και τις αποφάσεις του, αλλά και σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο. Δεν επιφέρει καμία υποχρέωση. Αντίθετα θα είναι χαρά μου.

Με βαθειά εκτίμηση, στις προσπάθειες ανθρώπων αυτής της πόλης, να προάγουν και να «βγάλουν στο φως» τη μακραίωνη και καθοριστική, για το παγκόσμιο γίγνεσθαι Ιστορία (και Πολιτισμό) της Αρχαίας Σπάρτης.

Δημοσθένης Γ. Τζανάκος
Γλύπτης,
Πτυχιούχος Σχολής Καλών Τεχνών,
Μέλος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος,
καθηγητής Μ.Ε.

Σπάρτη 8/8/24


Οδός Εμπόρων