Vekrakos
Spartorama | Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σπάρτης Σχετικά με τη Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σπάρτης Σχετικά με τη Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης

Spartorama 08/08/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Υγεία
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σπάρτης Σχετικά με τη Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης
Όλες οι προτάσεις μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά, ώστε να υπάρξει άμεσα οριστική επίλυση του ζητήματος της πλήρους στελέχωσης σε προσωπικό του ΓΝ Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης.

Απόσπασμα

Από το  35ο  Πρακτικό συνεδρίασης του  Δημοτικού  Συμβουλίου έτους 2024


ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΓΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΝΜ ΣΠΑΡΤΗΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης  κατά την τακτική του  συνεδρίαση του η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 του μηνός Ιουλίου του έτους 2024, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00, αποφάσισε   ομόφωνα την έκδοση  του  ακόλουθου ψηφίσματος σχετικά  με τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, (ΓΝ Λακωνίας) – Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης (ΝΜ Σπάρτης)

  

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας (ΓΝ Λακωνίας) – Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης (ΝΜ Σπάρτης) αποτελεί την κεντρική νοσηλευτική μονάδα του Νομού Λακωνίας, η οποία εφημερεύει καθ΄ όλο το έτος και καλύπτει το σύνολο των περιστατικών του Νομού.

Ως το κεντρικό νοσοκομείο του Νομού Λακωνίας πρέπει να στελεχώνεται με το προβλεπόμενο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Πλην, όμως, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα λειτουργίας των εφημεριών του Νοσοκομείου που έχουν οδηγήσει αφενός στην αποχώρηση μεγάλου αριθμού ειδικευμένων ιατρών από το δυναμικό του και αφετέρου στην απροθυμία νέων ιατρών να επιλέξουν το μεν Νοσοκομείο για τα πρώτα χρόνια της ειδικότητας, τα δε περιφερειακά ιατρεία του νομού για την υπηρεσία υπαίθρου.

Στα προβλήματα αυτά, εξάλλου, αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κος Άδωνις Γεωργιάδης. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καθώς και:

  • τη συμμετοχή του Δημάρχου Σπάρτης, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024, σε ευρεία σύσκεψη για τα ζητήματα του Νοσοκομείου με τον Υπουργό Υγείας κο Άδωνι Γεωργιάδη,  
  • την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σπάρτης, για τα θέματα του Νοσοκομείου, από τη Διοίκηση αυτού στη συνεδρίασή του της 27ης Μαρτίου 2024, 
  • το από 16η Ιουλίου 2024 Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Σπάρτης, με το οποίο συντασσόμαστε, 
  • την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σπάρτης, για τα θέματα αυτά, από εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Σπάρτης, στη συνεδρίαση αυτού της 17ης Ιουλίου 2024, 

κρίνουμε αναγκαίο τον άμεσο προγραμματισμό εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας σειράς δράσεων και ενεργειών, με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, που θα ενισχύσουν σημαντικά και ουσιαστικά τον βασικό υγειονομικό φορέα του Νομού. 

Συγκεκριμένα, ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας:

  • την άμεση ένταξη του ΓΝ Λακωνίας- ΝΜ Σπάρτης στην ομάδα των άγονων τύπου A νοσοκομείων, προκειμένου να υπάρξουν σοβαρά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών (επίδομα αγόνου, δυνατότητα ταχύτερης βαθμολογικής εξέλιξης, μετακίνηση σε νοσοκομείο του κέντρου μετά από τριετή ή πενταετή παραμονή στην άγονη θέση)
  • την τροποποίηση του σχετικού Π.Δ., ώστε και σε περιοχές όπως η Σπάρτη, στην οποία εδρεύει το Νοσοκομείο, να μπορούν να δοθούν κίνητρα και από την τοπική αυτοδιοίκηση για την προσέλκυση ιατρών.
  • την άμεση αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού. 
  • την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών κρίσης των υποψηφίων για διορισμό γιατρών.
  • την έκδοση ξεχωριστής προκήρυξης για το ΓΝ Λακωνίας - ΝΜ Σπάρτης, όλων των κενών οργανικών θέσεων των γιατρών σε βαθμίδα Διευθυντή ή Επιμελητή A. 
  • τη διαρκή επαναπροκήρυξη όσων θέσεων ιατρών παραμένουν ακάλυπτες.
  • τη στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με τους ειδικούς που προβλέπονται στον οργανισμό του Νοσοκομείου, ειδικευόμενους και ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου.
  • την άμεση μετακίνηση ειδικευμένων στρατιωτικών ιατρών για την κάλυψη της καθημερινής λειτουργίας των τμημάτων και των εφημεριακών αναγκών στο ΓΝ Λακωνίας- ΝΜ Σπάρτης. 
  • τη δυνατότητα κάλυψης θέσεων ειδικευομένων από γιατρούς υπηρετούντες τη στρατιωτική θητεία τους
  • τη δυνατότητα μερικής απαλλαγής από την Υπηρεσία Υπαίθρου των γιατρών που θα υπηρετούν ως ειδικευόμενοι στο ΓΝ Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης. 
  • την ένταξη του ΓΝ Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης στην πιλοτική εφαρμογή της εξάμηνης κλινικής άσκησης γιατρών του Ν. 4999/2022 (Νόμος Γκάγκα). 
  • τη διοικητική και επιστημονική διασύνδεση του ΓΝ Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης με τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, ώστε να υπάρξει εξειδικευμένη φροντίδα και νοσηλεία των ασθενών όπου χρειάζεται αλλά και επιστημονικά κίνητρα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών.
  • την ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού του ΓΝ Λακωνίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Όλα τα ανωτέρω μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά, ώστε να υπάρξει άμεσα οριστική επίλυση του ζητήματος της πλήρους στελέχωσης σε προσωπικό του ΓΝ Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης. 

Ωστόσο, όλα τα ανωτέρω αποτελούν ταυτόχρονα πρόκληση για την Πολιτεία, δεδομένου ότι σε δυο έτη, περίπου, αναμένεται η παράδοση του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, το οποίο θα παρέχει υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμια περίθαλψη για τους πολίτες της Λακωνίας και όχι μόνον.

 

Η παρούσα απόφαση πήρε αριθμό  129/25-07-2024

 

Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως:

 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Στέφανος Βρεττάκος  


ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Δεδεδήμου Γεωργία (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.), Κουρεμπής Γεώργιος (Γραμματέας Δ.Σ.), Αντωνάκος Χρήστος-Άγγελος, Αρβανίτης Δημήτριος, Βαγιακάκου-Δογαντζή Αδαμαντία, Βαλιώτης Ευάγγελος, Γιαννακόπουλος Παντελής, Γκολέμης Αναστάσιος, Δούκας Πέτρος, Ζαχαράκη Νίκη, Θεοδωρακάκος Παναγιώτης, Κακούρος Δημοσθένης, Κανελλοπούλου Αναστασία, Καρμοίρης Ιωάννης, Κοκκορός Ευστράτιος, Κουλουβάκος Γεώργιος, Κουρτσούνης Παναγιώτης, Κυριακούλιας Δημήτριος, Λάζαρης Θεοφάνης, Μαλλιαρός Δημήτριος, Μπαρέλος Παναγιώτης, Μπεμπέτσος Παντελής, Παυλής Παναγιώτης, Σελίμος Σπυρίδων, Τζανετέα Αδαμαντία, Τριτάκης Παναγιώτης, Τσιρώνη Μαρία, Τσούκλερης Νικόλαος, Φλώρος Νικόλαος

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 

Ανδριοπούλου  Γεωργία –Σπαρτιατών  


Ακριβές απόσπασμα

από το πρακτικό 35/25-07-2024

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. 

Στέφανος Βρεττάκος


Οδός Εμπόρων