Vekrakos
Spartorama | Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Spartorama 15/05/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Ιστορία Κοινωνία
Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Τη 19η Μαίου, θρηνούμε τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους

Κάθε χρόνο την 19η Μαΐου, τιμούμε την Ιερή Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.Τιμούμε τις 353.000 αθώες ψυχές που εξοντώθηκαν συστηματικά από το 1916 έως το 1923, από τους Νεότουρκους ,με όλα σχεδόν τα μέσα που μπορεί να επινοήσει η ανθρώπινη ραδιουργία, τις εκτελέσεις, τις ατέλειωτες πορείες θανάτου, τα τάγματα εργασίας, τους απαγχονισμούς και τους βιασμούς. Στις 19 Μαίου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, αποβιβάζεται στη Σαμψούντα, και θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος», κάθε χρόνο τιμώντας τα θύματα της γενοκτονίας, οργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Φέτος οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 1η Ιουνίου 2024, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης, στις 6:30 μμ, με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «GENOCIDE-Μία αληθινή ιστορία» (σκηνοθεσία Τ. Ζήσης - Κείμενο & Σενάριο: Βασιλική Τσανακτσίδου)και την εισήγηση του Δρ Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Α.Π.Θ κου Θωμά Αλεξιάδη, με θέμα «Το αντάρτικο σωτηρίας των Ελλήνων του Πόντου μεταξύ των ετών 1916-1922».

Η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Σπάρτης και η κατάθεση στεφάνου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19Μα?ου 2024. Ομιλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα εκφωνήσει ο κος Ν. Μπαζούκης.

Τη 19η Μαίου, θρηνούμε τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση 353.000 ψυχών! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η αναγνώριση άλλωστε είναι ζήτημα ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.

 

Το ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος»


Οδός Εμπόρων