Vekrakos
Spartorama | Κατάθεση θέματος προς συζήτηση: «Αντιμετώπιση του φαινομένου της υφαλμύρωσης στην ΠΕ Λακωνίας»

Κατάθεση θέματος προς συζήτηση: «Αντιμετώπιση του φαινομένου της υφαλμύρωσης στην ΠΕ Λακωνίας»

Spartorama 26/04/2024 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία
Κατάθεση θέματος προς συζήτηση: «Αντιμετώπιση του φαινομένου της υφαλμύρωσης στην ΠΕ Λακωνίας»
Ιδιαίτερα η Νότια Λακωνία και συγκεκριμένα περιοχές του Δήμου Μονεμβασίας και του Δήμου Ευρώτα, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Κατάθεση θέματος προς συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας στις 29/4/2024, βάσει των κείμενων διατάξεων του Ν.5056/2023, προκειμένου να εγγραφεί στην Ημερήσια Διάταξη με τίτλο: 

«Αντιμετώπιση του φαινομένου της υφαλμύρωσης στην ΠΕ Λακωνίας» 

Η Λακωνία είναι μια περιφερειακή ενότητα που στηρίζει την ανάπτυξη της κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στη Λακωνία παράγονται μερικά από τα ποιοτικότερα προϊόντα (λάδι, ελιές, εσπεριδοειδή) στην Ελλάδα και παγκόσμια.

Τα τελευταία χρόνια λόγω κλιματικής κρίσης έχει ανακύψει τεράστιο πρόβλημα με την επάρκεια των υδάτινων πόρων απαραίτητων για την άρδευση και την καλλιέργεια της γης.

Μια έκφανση του προβλήματος είναι το φαινόμενο της υφαλμύρωσης που επιτείνεται και λόγω της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αλλά και λόγω της ανυπαρξίας πολιτικών πρόληψης του φαινομένου.

Ιδιαίτερα η Νότια Λακωνία και συγκεκριμένα περιοχές του Δήμου Μονεμβασίας και του Δήμου Ευρώτα, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι υποχρεωμένη να προβεί σε συγκεκριμένο σχεδιασμό και εκπόνηση μελετών ώστε να υλοποιηθούν έργα που θα οδηγήσουν στην ανάσχεση του φαινομένου της υφαλμύρωσης και θα εξασφαλίσουν υδάτινους πόρους  απαραίτητους για την επιβίωση του Λάκωνα αγρότη.

Παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για τον εν λόγω σχεδιασμό, τις ενέργειες που έχουν γίνει  (μελέτες, έργα)  ή πρόκειται να γίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση.


Μαργαρίτα Σπυριδάκου
Περιφερειακή Σύμβουλος
ΠΕ Λακωνίας


Οδός Εμπόρων