Vekrakos
Spartorama | Εύγε στον Δήμαρχο Σπάρτης για τη σθεναρή του στάση στο ζήτημα της Παλαιολόγου

Εύγε στον Δήμαρχο Σπάρτης για τη σθεναρή του στάση στο ζήτημα της Παλαιολόγου - video

Ν.Μ. 03/03/2024 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική
Εύγε στον Δήμαρχο Σπάρτης για τη σθεναρή του στάση στο ζήτημα της Παλαιολόγου
Συνεχίστε απτόητος κ. Δήμαρχε. Τα υπόλοιπα είναι απλώς θόρυβος

Παρακολούθησα με προσοχή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, 27 Φεβρουαρίου 2024 με μοναδικό θέμα συζήτησης «Ενημέρωση για το έργο της κεντρικής οδού Κων. Παλαιολόγου στην Σπάρτη».

Λίγες μέρες πριν την συνεδρίαση είχε ανακοινωθεί η γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας η οποία δικαίωνε τον εργολάβο του έργου για την ένσταση που κατέθεσε εναντίον της απόφασης του Δήμου Σπάρτης να τον κηρύξει έκπτωτο από το έργο της Παλαιολόγου. Ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά που δικαιώθηκε ο ίδιος εργολάβος από το ίδιο Τεχνικό Συμβούλιο έναντι της απόφασης έκπτωσής του από το έργο «Ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων έναντι του Άλσους Γουδέ».

Για να το πούμε λίγο λιανά. Ειδικοί στη εκτέλεση Δημοσίων Έργων, ανώτερα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έγκριτοι Μηχανικοί με εμπειρία στις κατασκευές και προφανώς αξιόπιστοι στη κρίση τους, κλήθηκαν να εξετάσουν τα επιχειρήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (η επιβλέπουσα αρχή) και τα επιχειρήματα του Εργολάβου, τα οποία αποδεικνύονται εγγράφως από την αλληλογραφία που ανταλλάχτηκε μεταξύ τους στην πορεία του έργου και απεφάνθη ότι η καθυστέρηση του έργου οφείλεται κατά κύριο λόγο σε λάθος χειρισμούς της επιβλέπουσας αρχής και όχι του Αναδόχου.

Στο Συμβούλιο ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου οι οποίο δήλωσαν προσβεβλημένοι (ότι θίγεται η επαγγελματική τους επάρκεια) και ζήτησαν έμμεσα την κάλυψη του σώματος. Φυσικά, όπως επαλειμμένα επισήμανε η αρχηγός της Μείζονος αντιπολίτευσης κα Ντία Τζανετέα, θα ‘έπρεπε να είχε προσκληθεί και ο ανάδοχος ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να εκθέσει και αυτός, ισότιμα, τις απόψεις του.

Και εδώ αρχίζει το παράλογο. Αντί η συζήτηση να επικεντρωθεί στο τι πρέπει να κάνουμε τώρα, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στην νέα χρονική παράταση που αναμένεται να εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο με τις μικρότερες δυνατές χρονικές απώλειες και με τις καλύτερες προδιαγραφές, ώστε να σταματήσει αυτή η μόνιμη κατάσταση μιας πόλης -εργοταξίου, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομική, τουριστική και κοινωνική ζωή της πόλης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον κακό Εργολάβο και πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτόν, χωρίς να μπαίνει στο τραπέζι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διώξουμε το εργολάβο, πόσος χρόνος θα χρειαστεί να προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός, πόσος χρόνο θα πάρει στον νέο ανάδοχο να εγκατασταθεί και πόσος χρόνος θα περάσει μέχρι να εκτελεστεί το έργο.

Δηλαδή το δίλημμα που τέθηκε ήταν:

  • «Διώξτε τον κακό τον εργολάβο και θα δούμε για το έργο»

έναντι του

  • «Σεβαστείτε την γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου και συνεργαστείτε με τον ανάδοχο για την γρήγορη και άρτια περαίωση του έργου»

Αναρωτιέμαι ποια από τις δυο εναλλακτικές είναι για το καλό της πόλης. Η πρώτη απευθύνεται στο θυμικό, είναι δημαγωγικού χαρακτήρα και σκοπό έχει να χαϊδέψει την προσβεβλημένη Τεχνική Υπηρεσία. Η δεύτερη εναλλακτική είναι ρεαλιστική, βάζει κάτω τα δεδομένα και προσπαθεί να βρει την βέλτιστη λύση με όλα τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει.

Η Δημοτική Αρχή είχε έρθει διαβασμένη στην Συνεδρίαση. Παρουσίασε γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου του Δήμου με την οποία αποφαίνεται ότι η προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο για την ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Αρχής - Τεχνικού Συμβουλίου είναι  χρονοβόρα και η πιθανότητα να κερδίσουμε είναι μηδαμινή. Αποφάσισε λοιπόν, να συνεργαστεί με τον εργολάβο τον οποίο θα πιέσει για την άρτια και εμπρόθεσμη περάτωση του έργου, υπό νέα επίβλεψη, μηχανικοί από το μητρώο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) την οποία σημειωτέον ζήτησε η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Και ερχόμαστε τώρα στην αντιπολίτευση η οποία φαίνεται να αρέσκεται στην πρώτη εναλλακτική λύση και ότι αυτή συνεπάγεται. Στην προσπάθεια αυτή ειπώθηκαν πράγματα πρωτάκουστα. Σταχυολογώ:

  • «Κατάπτυστη» η γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου. Είναι «α λα καρτ»
  • Δεν ασχολήθηκε το Τεχνικό Συμβούλιο με την ουσία της έκπτωσης
  • Μην πάρετε μηχανικούς από το Τεχνικό Συμβούλιο να σας φτιάξουν σπίτι. Θα χάσετε
  • Αποθέωση της κ. Αλίκης Βελίκα (δικηγόρου στην Π.Ε. Λακωνίας) η οποία μειοψήφησε στο Τεχνικό Συμβούλιο χωρίς να έχει εξετάσει κανείς ποια ήταν τα επιχειρήματά της
  • Πλήρης απαξίωση του αναδόχου του έργου: «ο άνθρωπος κάνει αρπαχτές», «ο εργολάβος έχει δόντι»

Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ένας αιρετός να χαρακτηρίζει «κατάπτυστη» την απόφαση ενός θεσμοθετημένου Διοικητικού Οργάνου (Αποκεντρωμένης Αρχής - Τεχνικού Συμβουλίου) που παίρνει δεκάδες αποφάσεις διαιτησίας κάθε χρόνο αναφορικά με τις αντιδικίες Δήμων - Αναδόχων.

Υπόδειγμα υπήρξε η τελική τοποθέτηση του κ. Δημάρχου στο θέμα (βλ. βίντεο). Επέμεινε σθεναρά την θέση του, η οποία κατά την γνώμη μου είναι η μόνη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Σπάρτης, αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες και τα ρίσκα που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση και προχωρεί.

Εύγε κ. Δήμαρχε. Συνεχίστε απτόητος. Τα υπόλοιπα είναι απλώς θόρυβος.

 

Ν. Μ.


Οδός Εμπόρων