Vekrakos
Spartorama | «Οι «Φοίνικες» της Σπάρτης» από το Γιώργο Κεραμιδά

«Οι «Φοίνικες» της Σπάρτης» από το Γιώργο Κεραμιδά

Spartorama 02/12/2023 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Κοινωνία Παιδεία
«Οι «Φοίνικες» της Σπάρτης» από το Γιώργο Κεραμιδά
«Κάθε πρόοδος είναι μια αλλαγή. Κάθε αλλαγή, δεν σημαίνει απαραίτητα πρόοδος»

Ο βασιλιάς Λεωνίδας επιβλέπει την πόλη με το άγρυπνο βλέμμα του. Στρέφοντας τα μάτια προς τα πάνω, ο ουρανός πλαισιωμένος από άγρια σύννεφα, μας μεταφέρει σε μια ομορφιά που μας κάνει να στοχαζόμαστε. Κοιτώντας μπροστά, προβάλλουν οι «Φοίνικες» σύμβολα της Σπάρτης. 

Ένα σύμβολο είναι κάτι, που είναι ικανό να δώσει μια σημασία, ένα νόημα διαφορετικό από αυτό που εμφανώς αντιπροσωπεύει. 

Στην αρχαία Ελλάδα, ο Φοίνικας ήταν σύμβολο τόσο του αθλητισμού και της δόξας που αποκτούν οι νικητές στους αγώνες, όσο και της ενότητας & αδελφοσύνης λόγω του παραστήματος του. Για τη χριστιανική εκκλησία, ο Φοίνικας θεωρείται δέντρο της ζωής και τα κλαδιά του συμβολίζουν τη νίκη κατά του θανάτου. Είναι σύμβολο της νίκης, των δικαίων ανθρώπων και της δικαιοσύνης. 

Ο βασιλιάς Λεωνίδας βλέπει περήφανα τους Φοίνικες στη σειρά, με τα γερά στερεωμένα φύλλα τους που διατηρούνται για πάντα, με το ξύλο του κορμού τους που δεν υποχωρεί και δεν λυγίζει στην πίεση, όπως δεν υποχώρησε και εκείνος με τους 300, όπου με ρώμη όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο φρόνημα, αρνήθηκαν τα δώρα και τις τιμές του Ξέρξη, νίκησαν το θάνατο και δόξασαν την Ελλάδα. 

«Οι Φοίνικες αποτελούν μέρος της ιστορίας της πόλης, συμβολίζοντας με την μακροβιότητα τους τη νίκη κατά του θανάτου». 

Κρίνεται απαραίτητο για τη διατήρηση αξιών που αποτελούν μέρος της ταυτότητάς μας, να έχουμε αυτούς τους Φοίνικες υγιείς και ακριβώς στην ίδια δυναμική διάταξη που είναι τώρα, η οποία μας εμπνέει και μας δίνει μια αίσθηση νίκης και υπερηφάνειας. 

Να μην ξεχνάμε ότι,

«Κάθε πρόοδος είναι μια αλλαγή. Κάθε αλλαγή, δεν σημαίνει απαραίτητα πρόοδος.»

 

Γιώργος Κεραμιδάς
Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας
NYC, EAC, ABNLP


Φωτο άρθρου: Σόφη Βαφάκου


Οδός Εμπόρων