Vekrakos
Spartorama | Βράβευση Πνευματικών Δημιουργών από τον Δήμο Σπάρτης

Βράβευση Πνευματικών Δημιουργών από τον Δήμο Σπάρτης

Spartorama 20/09/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Λακωνία Πολιτισμός
Βράβευση Πνευματικών Δημιουργών από τον Δήμο Σπάρτης
Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

Μια υπέροχη βραδιά μας υπόσχεται για σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 ο Δήμος Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, με το καθιερωμένο Φεστιβάλ στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης!

Φυσικά εκτός από την ωραία και σπουδαία Έκθεση Εικαστικών,

  • Στις 7:15 Παράσταση "E-motion" της Τριαντάφυλλης Μουζάκη

«Συναισθηματικά αποτυπώματα» — παράσταση με την ηθοποιό Τριαντάφυλλη Μουζάκη. 

Εμείς δημιουργούμε το συναίσθημα ή αυτό μας πλάθει;

  • Στις 8:30 Βράβευση Πνευματικών Δημιουργών της Λακωνίας

Θα ευχαριστήσουμε και θα τιμήσουμε συμβολικά κάποιοι Λάκωνες που έχουν συμβάλει στην «άνθιση» του πολιτιστικού πλούτου τόσο της περιοχής μας, όσο και ολόκληρης της χώρας.

Εκείνα τα δύσκολα και ανεκτίμητα ‘εύγε του Δήμου και των σοφιστών’, όπως μας δίδασκε ο Καβάφης!

1. Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΟΥ - ΧΡΟΝΗ εργάστηκε για μια εικοσαετία ως επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης -Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης. Έχει διδάξει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Σπούδασε και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester(Λέστερ), Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, τεχνικές διδασκαλίας της τέχνης για το Δημοτικό Σχολείο στο Πανεπιστήμιο του MissouriColumbia. Την εμπειρία της εμπλούτισε ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο The Art Institute of Chicago.

 

2. Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΤΣΑΒΕΣ γεννήθηκε στην Άρνα του Δήμου Σπάρτης. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας κυρία Ελένη Κουπαδουκάκη και έχει δυο γιους, δικηγόρους Αθηνών. Διορίσθηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λακωνίας την οποία υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις επί 35 χρόνια.

Η ποίηση για τον Γιώργο Ατσαβέ αποτελεί πιστή σύντροφο από τα μαθητικά του χρόνια. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία καθώς και με πληθώρα άλλων διακρίσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως Βέλγιο, Ιταλία, Αγγλία, ΗΠΑ και Κίνα.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά και περιελήφθησαν σε αναγνωρισμένες ποιητικές ανθολογίες.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Αμφικτιωνίας Ελληνισμού, και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» της οποίας διατελεί και αντιπρόεδρος. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και υπό έκδοση βρίσκεται η 7η.

 

3. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΦΟΣ

Ο συγγραφέας Νικόλαος Κουφός από τον Βασσαρά. Εκεί γεννήθηκε το 1960.

Σπούδασε Παιδαγωγική και Θεολογία.

Υπηρέτησε στο Δημόσιο από το 1983 έως το 2019, ως Δάσκαλος, Διευθυντής Σχολείου, Προιστάμενος Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

Για το συγγραφικό και πνευματικό του έργο έχει τιμηθεί: Από τις Κοινότητες Καβύλης και Στέρνας Έβρου, τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Στέρνας Έβρου «Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος», τη XVI (16η) Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού που εδρεύει στο Διδυμότειχο, τον Ιστορικό Σύλλογο Βασσαραίων Βοστώνης ΗΠΑ, ( Ίδρυση, 1901) και από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Έχει πολλές διακρίσεις όπως:

ΕΠΑΙΝΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ για το βιβλίο του, με τίτλο : «Παλαιά Σχολεία του Οινούντος» (2012).

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ Οδοιπορικού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, (2018).

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ Ελεύθερου Κειμένου, από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, (2020) .

Έχει συγγράψει πάνω από 11 βιβλία ενώ έχει συμμετάσχει και σε τρία συλλογικά έργα. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Λακώνων Πνευματικών Δημιουργών «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος».

 

4. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΠΑΝΔΙΔΟΣ

Ο Δημήτριος Α. Σπαντίδος είναι Έλληνας ιολόγος και ερευνητής καρκίνου. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου διετέλεσε καθηγητής ιολογίας από το 1989 έως το 2015.

Είναι επίσης ο ιδρυτής των Εκδόσεων Σπαντίδος και ο αρχισυντάκτης και των δώδεκα περιοδικών τους.

Τιμές και βραβεία

1989 Βοηθητικό Μέλος της Academia National De Medicina De Buenos Aires, Αργεντινή

2002 Doctor Honoris Causa του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής "Carol Davila", Βουκουρέστι, Ρουμανία

2004 Doctor Honoris Causa του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής "Iuliu Hatieganu", Cluj-Napoca, Ρουμανία

2013 Επίτιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Fujian, Κίνα

2022 Μέλος Academia Europaea

 

5. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Γεννήθηκε το 1933. Είναι διδάκτορας και υφηγητής Ψυχιατρικής και Νευρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1973 ανέλαβε τη διεύθυνση του Νευρολογικού Κέντρου του Θεραπευτηρίου «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ενώ από το 1984 μέχρι το 2000 υπηρέτησε ως Διευθυντής του 12ου Ψυχιατρικού Τμήματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μελέτη της Ιστορίας της Μάνης.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών επί σειρά ετών και πρόεδρος από το 2012 έως το 2022. Έχει γράψει εννέα βιβλία για τη Μάνη καθώς και πολλά άρθρα. Το 2017 το βιβλίο του «Οι Μανιάτες στην Επανάσταση του 1821» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

 

6. ΜΕΤΑΞΙΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Η Μεταξία Παπαποστόλου γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1964. Σπούδασε µε υποτροφία φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, στο τµήµα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου. Από το 1988, υπηρέτησε στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση.

Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σε επιστηµονικά περιοδικά. Έχει αναπτύξει κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Υπήρξε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λακωνίας, πρόεδρος του Συνδέσµου Φιλολόγων Λακωνίας, νοµαρχιακή σύµβουλος, δηµοτική σύµβουλος και αντιδήµαρχος Σπάρτης. Είναι γραµµατέας του Δ.Σ. του Σαϊνοπουλείου Ιδρύµατος και ταµίας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Είναι παντρεµένη µε το Λεωνίδα Αλεξανδρή και έχουν ένα γιο.

 

  • Στις 9:30 Συναυλία με τους Gadjo Dilo

Οι «Gadjo Dilo» είναι μια παρέα μουσικών που παντρεύει της gypsy jazz και swing μουσική παράδοση, με τους ήχους και τα χρώματα του παλιού καλού ελληνικού τραγουδιού και πολύ περισσότερο είναι μια ομάδα που αγαπά να αυτοσχεδιάζει, να δημιουργεί και να πειραματίζεται.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Οδός Εμπόρων