Vekrakos
Spartorama | «Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούν τα πάντα» από τον Π. Κουμουνδούρο

«Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούν τα πάντα» από τον Π. Κουμουνδούρο

Spartorama 29/08/2023 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Κρίση Λακωνία Πολιτική
«Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούν τα πάντα» από τον Π. Κουμουνδούρο
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε στιγμές που χρειάζεται να ανοίξει μέτωπα με τις πολιτικές της κοινωνικής κατεδάφισης, σαν να έχει πέσει σε θερινή νάρκη»

Τι καλοκαίρι και αυτό φέτος. Οι καπνοί ταξίδεψαν σε όλη την Μεσόγειο. Από τα χειρότερα που έχουν ζήσει οι παλιότεροι και ίσως το χειρότερο που ζουν οι νεότεροι. Οι φωτιές ακόμα δεν έσβησαν. Έσβησε όμως η πιθανότητα κάποιας αλλαγής με την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παραιτήθηκε και ο Τσίπρας. Με κομματιασμένη την αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι παίζει μόνος του κι ας καίγονται δάση και άνθρωποι, δολοφονούν οι νεοναζί, σηκώνει κεφάλι ο φασισμός, όλο και πιο πολλοί στοιβάζονται στην τραπεζαρία της φτώχειας. Ας βγάζει στο σφυρί τα πάντα, κουκουλώνοντας καθημερινά την αλήθεια, με ένα κάρο ψέματα. Περιφέρουν στους τόπους του θανάτου την εικόνα του ως προστάτη άγιου. Όσο χειρότερα αναγγέλλει και διαπράττει τόσο γενικεύεται η μοιρολατρική διαπίστωση: Τίποτε δεν γίνεται!

Η αλήθεια δυστυχώς είναι πικρή και μαύρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε στιγμές που χρειάζεται να ανοίξει μέτωπα με τις πολιτικές της κοινωνικής κατεδάφισης, σαν να έχει πέσει σε θερινή νάρκη. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσχέρειες, θα πείτε. Τον Αύγουστο είναι ο μήνας της άδειας και η ταξική πάλη δικαιούται άδεια. Το κόμμα επίσης έχει τώρα τις διαδικασίες του. Θα εκλέξει νέο -ή νέα- πρόεδρο. Βάζει μπρός να ανανεωθεί, να ανασυγκροτηθεί, να ανασυντεθεί, να ανασυνταχθεί. Να γίνει πιο συλλογικό και πιο λογικό, και πιο δημιουργικό, και πιο επιστημονικό, για να μπορέσει έτσι να παίξει τον ρόλο του στις νέες συνθήκες.

Στο μεταξύ ο Μητσοτάκης δεν κηρύσσει εκεχειρία. Παρά την στρατηγική της εξαφάνισης καθημερινά μικραίνει το πολιτικό μπόι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το πολιτικό μπόι της Αριστεράς δεν εξαρτάται όμως μόνο από τα εκλογικά ποσοστά. Εξαρτάται από την παρουσία στα κοινωνικά μέτωπα. Από δύσκολες αντιστάσεις, όχι από φλύαρες τάσεις. Από την αντίσταση στις πολιτικές που ρίχνουν την κοινωνία σε γενικευμένους εμφύλιους - όλοι εναντίον όλων. Από την αφοσίωση στα συμφέροντα της πλειοψηφίας, ό,τι κι αν αυτή ψηφίζει. Αυτό έκανε ακόμα και στους πιο χαλεπούς και βάρβαρους καιρούς. Κατάφερε, αν και μειοψηφία, πολλά σε πολλά πεδία. Της Δημοκρατίας, της εργασίας, του Πολιτισμού.

Μπορεί να μας πέφτει λίγο το 18%; Εντάξει, αλλά ανταποκριθείτε στην εντολή που αυτό συνεπάγεται, κι ας τελειώνει η πλάκα με τη γοητεία της απογοήτευσης. Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούν τα πάντα. Όπως πάντα. Και από τη συμμετοχή στη δύσκολη προσπάθεια να αλλάξει η πραγματικότητα, από το παρών στην προσπάθεια να αναστηλωθεί η ελπίδα στην κοινωνία, από την ετοιμότητα να σταθούν όρθιοι και ευδιάκριτοι στην πρώτη γραμμή θα κριθούν οι πάντες. Επώνυμοι, ανώνυμοι και συνώνυμοι…

Έχουμε ανήφορο ακόμη η συμμετοχή σε κάθε μάχη να είναι και μια νίκη

 

Παναγιώτης Κουμουνδούρος
Συντονιστής της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Οδός Εμπόρων