Vekrakos
Spartorama | Απάντηση Παναρίτη - Σακελλαρόπουλου στην ανακοίνωση του Δήμου Σπάρτης περί «Δημιουργίας Σχολής Ελαιουργικής Καινοτομίας»

Απάντηση Παναρίτη - Σακελλαρόπουλου στην ανακοίνωση του Δήμου Σπάρτης περί «Δημιουργίας Σχολής Ελαιουργικής Καινοτομίας»

Spartorama 25/08/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Απάντηση Παναρίτη - Σακελλαρόπουλου στην ανακοίνωση του Δήμου Σπάρτης περί «Δημιουργίας Σχολής Ελαιουργικής Καινοτομίας»
Γιώργος Σακελλαρόπουλος:«Oρισμένοι μετά από επτά (7) μήνες «αδράνειας» θυμήθηκαν προεκλογικά να το αναδείξουν ως θέμα...»

Το Επιμελητήριο Λακωνίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:


«Γύθειο, 25 Αυγούστου 2023
Αρ. Πρωτ.2254/Φ2702

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

Παραλάβαμε την ανακοίνωσή σας στην οποία αναφέρεστε στη «Δημιουργία στη Σπάρτη Ινστιτούτου/Σχολής Ελαιουργικής Καινοτομίας» και στη στήριξή σας στο εγχείρημα του Επιμελητηρίου μας και επισημαίνουμε τα εξής:

  • Στην εκδήλωση «Βραβεία Επιχειρηματικότητας» του Επιμελητηρίου μας, όπου το μέλος μας κ. Σακελλαρόπουλος κατέθεσε την πρότασή του, καθώς και στην εκδήλωση που διοργανώσαμε με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συζητήθηκε και το εν λόγω θέμα, είχατε προσκληθεί ως Δήμαρχος Σπάρτης και παρευρεθήκατε. Κατά συνέπεια γνωρίζετε ότι το Επιμελητήριό μας συνεργάζεται με τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές που στηρίζουν το εγχείρημα και γενικά με την Πανεπιστημιακή  Κοινότητα και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπως και με τους φορείς που έχουν δηλώσει εγγράφως και εμπράκτως την  υποστήριξή τους (ΚΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου), προκειμένου να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση για Ινστιτούτο  Ελαιοκομίας και όχι Ελαιουργίας, μεταξύ των οποίων υπάρχει  μεγάλη διαφορά.
  • Η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς  Εμπορικού Επιμελητηρίου-ICC Ελλάς της οποίας είστε Πρόεδρος ΔΣ και ο Δήμος Σπάρτης όπου είστε Δήμαρχος δεν μας έχουν καταθέσει την επίσημη υποστήριξή τους στο  εγχείρημα, την οποία και αναμένουμε μετά τις τελευταίες σας δηλώσεις, αν και εντός της προεκλογικής περιόδου για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι δύσκολο.
Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

Το Επιμελητήριό μας είναι ανοιχτό σε συνεργασία με όλους τους φορείς προκειμένου να πετύχουμε στόχους που βοηθούν στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας. Για το λόγο αυτό αναμένουμε, μετά την ολοκλήρωση των Αυτοδιοικητικών εκλογών, οι νέες αρχές του τόπου μας να τοποθετηθούν εγγράφως και εμπράκτως για το εγχείρημά μας προκειμένου να προχωρήσουμε όλοι μαζί και δυναμικά στην υλοποίησή του.


Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ»


-------


Στις 22/8/2023 ο Δήμος εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:


«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ / ΣΧΟΛΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 

Ήδη καταβάλουμε προσπάθειες για τη δημιουργία στη Σπάρτη Ινστιτούτου Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου Ερευνών Ελαιουργικής Καινοτομίας και παράδοσης μαθημάτων σύγχρονων μεθόδων ελαιουργίας και αύξησης των στρεμματικών αποδόσεων! 

Σε αυτή τη προσπάθεια στηρίζουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες φορέων όπως το Επιμελητήριο Λακωνίας, με τον πολυβραβευμένο βιοκαλλιεργητή Γιώργο Σακελλαρόπουλο.

Η υποστήριξη φορέων, όπως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), η ΓΣΕΒΕΕ, και το ICC - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας (του οποίου Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου είναι ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας), καθώς και από 9 καθηγητές Πανεπιστημίων (Yale, Harvard, ΔΙΠΑΕ, Δυτικής Αττικής, ΕΚΠΑ) και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη! 

ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: 

Ήδη καταβάλουμε προσπάθειες για τη δημιουργία στη Σπάρτη Ινστιτούτου Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου Ερευνών Ελαιουργικής Καινοτομίας και παράδοσης μαθημάτων σύγχρονων μεθόδων ελαιουργίας και αύξησης των στρεμματικών αποδόσεων! 

Σε αυτή τη προσπάθεια στηρίζουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες φορέων όπως το Επιμελητήριο Λακωνίας, με τον πολυβραβευμένο βιοκαλλιεργητή Γιώργο Σακελλαρόπουλο.

Η υποστήριξη φορέων, όπως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), η ΓΣΕΒΕΕ, και το ICC - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας (του οποίου Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου είναι ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας), καθώς και από 9 καθηγητές Πανεπιστημίων (Yale, Harvard, ΔΙΠΑΕ, Δυτικής Αττικής, ΕΚΠΑ) και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη!»


-------


Τέλος ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος προέβη στη ακόλουθη ανάρτηση στα ΜΚΔ (25/8/2023):

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα...

Θα μου επιτρέψετε ένα σύντομο ιστορικό, για να "μην ανακαλύψουμε την Αμερική" και από το οποίο ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του...

Γιατί τελικά χρειάζεται να το κάνω, μιας και έγινε η Σχολή Ελαιοκομίας στη Σπάρτη, δημόσιο θέμα των ημερών, και ορισμένοι μετά από επτά (7) μήνες "αδράνειας" θυμήθηκαν προεκλογικά να το αναδείξουν ως θέμα...

  • Υπάρχει ήδη κατατεθημένη δημόσια πρόταση μου με πάρα πολλές δημοσιεύσεις στον τύπο και τα ΜΜΕ, με ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη την ανάγκη ίδρυσης Ανώτατου Πανεπιστημιακού ή Ερευνητικού Ιδρύματος Σχολής Ελαιοκομίας στην Ελλάδα, με έδρα του τη Σπάρτη.
  • Από τις 28 / 1 / 2023, προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λακωνίας, με τη στήριξη καθηγητών διεθνών πανεπιστημίων και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα & το εξωτερικό καθώς και τη αμέριστη στήριξη των κεντρικών επαγγελματικών φορέων της Ελλάδας.
Αναφέρω επιγραμματικά & με αλφαβητική σειρά, τα ονόματα τους, ευχαριστώντας τους δημόσια για την τιμή της υποστήριξης στην πρόταση μου:
  • Δρ. Βασίλης Βασιλείου, Διευθυντής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α.
  • Δρ. Στέφανος Κάλης MD Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής και Σχολής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ
  • Δρ. Ανδρέας Καραμάνος, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Ομότιμος καθηγητής, π.Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας
  • Γιάννης Κορομβόκης, Δημοσιογράφος - Σύδνεϋ Αυστραλίας, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (Δεκ. 2022), Βραβείο Προαγωγής Δημοσιογραφίας Ιδρύματος Μπότση (Ιαν.2020)
  • Δρ. Τάσσος Κυριακίδης, Ερευνητής Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α.
  • Δρ. Απόστολος Κυριτσάκης, Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, των ΗΠΑ, Φουλμπράϊτερ, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), Βραβείο Αμερικάνικης Εταιρίας Χημικών Λαδιών (AOCS Fellow), Πρόεδρος Διεθνούς  Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες
  • Δημήτριος Κυριτσάκης, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή, Πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού
  • Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικό Τμήμα Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Δρ. ΓιάννηςΤσάκνης, Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Λιπών και Λαδιών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».

Η δημόσια πρόταση μου στηρίχθηκε ομόφωνα από το Επιμελητήριο Λακωνίας, τον πρόεδρο και τα μέλη του, καθώς και από τους φορείς:

  • Ελληνική Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας(ΕΣΕΕ)
  • Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ)
  • Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)
  • Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  • ΠΕΜΕΤΕ - Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών.
Και δυο λόγια που θεωρώ κατάθεση της ψυχής μέσα από όλα τα βιώματα της διαδρομής μου, αλλά και πολύ σημαντικά από την ομιλία μου στο Επιμελητήριο Λακωνίας, κατά την κατάθεση της πρότασης:

«Η πρόταση μου αυτή ανάγεται  στην επιτακτική ανάγκη ίδρυσης και στη χώρα μας ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος  Ελαιοκομίας, με έδρα την περιοχή της Λακωνίας, που θα μελετά, θα ερευνά, θα μορφώνει σε υψηλό επίπεδο, θα δίνει κατευθύνσεις και γνώση σε ο,τι αφορά δύο από τα βασικά και εθνικά μας προϊόντα, το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά».

«Η ενασχόλησή μου εδώ και 31 χρόνια με την Ελαιοκομία, συνετέλεσε στην ανωτέρω πρόταση για τη χώρα μας, η οποία παγκοσμίως, είναι 2η στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και 3η στην παραγωγή ελαιολάδου. Η ανάγκη αυτή είναι επιβεβλημένη σήμερα, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται εμφανής όλο και περισσότερο».


Οδός Εμπόρων