Vekrakos
Spartorama | Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης: Πρόγραμμα Ιουνίου 2023

Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης: Πρόγραμμα Ιουνίου 2023

Spartorama 10/06/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Πολιτισμός
Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης: Πρόγραμμα Ιουνίου 2023
Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης είναι δωρεάν

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Πέμπτη 8 Ιουνίου – Κυριακή 11 Ιουνίου

  • Διεθνές Φόρουμ Σπαρτιατικών Σπουδών «Η Αρχαία Σπάρτη στον 21ο Αιώνα: Σύγχρονες Τάσεις και Νέες Εξελίξεις»

Συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

  • Πέμπτη 8 Ιουνίου και ώρα 18:00: Τελετή έναρξης στο Κτήριο Σαϊνοπούλειο Ιδρύματος
  • Παρασκευή 9 Ιουνίου και ώρα 09:00 & 16:50: 1η Συνεδρία «Η Σπαρτιάτικη Παράδοση στον 21ο Αιώνα» στην Κεντρική Αίθουσα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 09:00 & 16:00: 2η Συνεδρία «Το Σύνταγμα της Αρχαίας Σπάρτης ΙΙ: Μαθήματα για τη Σύγχρονη Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσης»
  • Κυριακή 11 Ιουνίου και ώρα 09:00: 3η Συνεδρία « Sparta and Laconia, Cultural Heritage and Green Tourism»

Σάββατο 10 Ιουνίου

  • Πεζοπορία στο Καταφύγιο του Ταΰγετου

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος διοργανώνει πεζοπορία από το σημείο Μαγγανιάρης στο Καταφύγιο του Ταϋγέτου στις 10 Ιουνίου 2023. Στην τοποθεσία Μαγγανιάρης θα ξεκινήσει ένα μαγευτικό οδοιπορικό στη σκιά του ορεινού δάσους των μαυρόπευκων και των κρυστάλλινων πηγών της διαδρομής προς το καταφύγιο.

  • Πρόγραμμα Πεζοπορίας

Η συνάντηση των συμμετεχόντων στη πεζοπορία και της ομάδας συνοδών βουνού θα γίνει το Σάββατο 10 Ιουνίου στις 12:30 μ. μ. μπροστά στον Ανδριάντα του Βασιλιά Λεωνίδα στο Εθνικό Στάδιο Σπάρτης, απ’ όπου θα ξεκινήσουμε με ιδιωτικά μεταφορικά μέσα για την τοποθεσία Μαγγανιάρης.

Για όσους δεν θα έχουν μεταφορικό μέσο, ένα λεωφορείο πενήντα (50) θέσεων, από την πλευρά το Ν.Π.Π.Π. του Δήμου Σπάρτης, θα περιμένει για τη μεταφορά τους στην τοποθεσία Μαγγανιάρης και την επιστροφή τους στη Σπάρτη (Ανδριάντας Βασιλιά Λεωνίδα) στο τέλος της πεζοπορίας.

Έναρξη ανάβασης από τον Μαγγανιάρη προς το καταφύγιο: 14:00.

Επιστροφή στον Ανδριάντα του Βασιλιά Λεωνίδα (Εθνικό Στάδιο Σπάρτης) στις 20:00.

Δωρεάν συμμετοχή

Φόρμα για Δήλωση Συμμετοχής:

https://docs.google.com/.../1FAIpQLSe7dCAB6vz.../viewform...

 

Κυριακή 11 Ιουνίου

  • «Το soundtrack της ζωής μου»

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 (ώρες 11:30-13:00), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, οργανώνει κύκλο καλλιτεχνικών εργαστηρίων, για συγγενείς-φροντιστές ατόμων με άνοια, υπό τον γενικό τίτλο «Με όπλο μας την Τέχνη», στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα ανακαλέσουν, μέσω της μουσικής, λεπτομέρειες από σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Στόχος τους εργαστηρίου είναι να αναδείξει τη συμβολή της μουσικής στη φροντίδα ενός ανθρώπου με άνοια.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

Παρασκευή 16 Ιουνίου

  • Επίδειξη Οικιακής Κηποτεχνίας

Στο Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και ώρα 19:00, θα γίνει επίδειξη βασικών αρχών οικιακής κηποτεχνίας από τον κ. Ιωάννη Αλεξόπουλου, MSc Agronomist, όπως μεταφυτεύσεις φυτών, επιλογή υποστρώματος σε γλάστρες, βασικές αρχές λίπανσης φυτών και ανθών, βασικές αρχές βιολογικής φυτοπροστασίας, καθώς και βασικές αρχές συντήρησης κήπου. Θα αναλυθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα φυτεμένων μπαλκονιών και ταρατσών, καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός χώρου με οργανωμένη φύτευση ψυχαγωγίας. Τέλος, θα γίνει μια πρώτη γνωριμία του κοινού με τη λαχανοκομία και ιδιαίτερη παρουσίαση σύγχρονων μορφών εξειδικευμένων προϊόντων γαστρονομίας όπως φύτρες και βρώσιμα λουλούδια. Παράλληλα με την παρουσίαση θα γίνεται διαδραστική επίδειξη και μετά το πέρας αυτής θα δοθεί αρκετός χρόνος για Q&A (ερωτήσεις - απαντήσεις).

Είσοδος Ελεύθερη

 

Σάββατο 17 Ιουνίου

  • Συνέδριο «Νότιο Πελοπόννησος, από τη Σπάρτη, στη Μεσσήνη στο Μυστρά και στη Μάνη – Ένα Διαχρονικό Ιστορικό Οδοιπορικό»
  • Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης και ώρα 11:30.

Είσοδος Ελεύθερη

Συνδιοργάνωση με το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

 

Σάββατο 17 Ιουνίου

  • «Καρποί μνήμης»

Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 (ώρες 11:30-13:00), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, οργανώνει κύκλο καλλιτεχνικών εργαστηρίων, για συγγενείς-φροντιστές ατόμων με άνοια, υπό τον γενικό τίτλο «Με όπλο μας την Τέχνη», στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Θα υλοποιηθεί ένα ειδικά σχεδιασμένο βιωματικό εργαστήρι όπου θα παρουσιαστεί το δέντρο της ελιάς στην ελληνική τέχνη. Οι συμμετέχοντες, αξιοποιώντας ευφάνταστες δραστηριότητες, που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και τη λεπτή κινητικότητα, θα γνωρίσουν έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των αρχικών σταδίων της άνοιας. 

  • Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

Κυριακή 18 Ιουνίου

  • «Μουσικοθεραπεία και καθημερινό στρες»

Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 (ώρες 11:30-13:00), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, οργανώνει κύκλο καλλιτεχνικών εργαστηρίων, για συγγενείς-φροντιστές ατόμων με άνοια, υπό τον γενικό τίτλο «Με όπλο μας την Τέχνη», στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναγνωρίζουν τα στρεσογόνα ερεθίσματα της καθημερινότητάς τους και να τα αποβάλουν μέσω της μουσικής, εξασφαλίζοντας ηρεμία, αποφόρτιση και ευεξία.

  • Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

Τετάρτη 21 Ιουνίου

  • «Το Παιχνίδι των Τεσσάρων Πολέμων»

Θεατρική Παράσταση πέντε σχολείων δευτεροβάθμιας του Δήμου Σπάρτης. 

Συμμετέχουν το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης, το 1ο ΓΕΛ Σπάρτης, το 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης, το 2ο ΓΕΛ Σπάρτης και το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης.

Η θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης.

Συνδιοργάνωση με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

 

Παρασκευή 23 Ιουνίου

  • 7ο Μουσικοχορευτικό Οδοιπορικό: Τα Φύλα των Ελλήνων – Από την Κρήτη ως τη Θράκη» στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κοκκινόραχης.

Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου «Πάρνων», ο Χορευτικός Όμιλος Μεγάρων, ο Χορευτικός Παραδοσιακός Σύλλογος Ορφέας με έδρα τον Κολωνό και η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η παραδοσιακή ορχήστρα του Ηλία Πλαστήρα, καθώς επίσης και ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής από τη Κρήτη.

Συνδιοργάνωση με το Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινόραχης «Πάρνων» και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

 

Τρίτη 27 Ιουνίου

  • Συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπάρτης στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, ώρα 21:30

Στο πλαίσιο του 36ο Φεστιβάλ στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «50 Χρόνια Χρυσάφι» με τον Μανώλη Μητσιά και τον μαέστρο Σαράντο Κανελλάκο με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπάρτης.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλες τις τεράστιες επιτυχίες της πενηντάχρονης πορείας του Μανώλη Μητσιά που μας τραγουδούσε με ευγένεια και σπάνιο ήθος. Μας συστήθηκε «Στην Ελευσίνα μια φορά» και ρίζωσε στις καρδιές και στα χείλη μας στοίχους κορυφαίων ποιητών και μελωδίες των πιο σπουδαίων συνθετών της χώρας μας. Θα απολαύσουμε τραγούδια όπως «Ερωτικό (Πιρόγα)», «Ο Γιάννης ο φονιάς», «Δρόμοι παλαιοί» και πολλά άλλα.

Ο Μανώλης Μητσιάς θα πλαισιώνεται επί σκηνής από τους μουσικούς του και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Σπάρτης.

Είσοδος Ελεύθερη

 

Παρασκευή 30 Ιουνίου – Κυριακή 2 Ιουλίου

  • Τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένη στους διάσημους ιστορικούς οργανοποιούς Αναστάσιο και Επαμεινώνδα Σταθόπουλο

Συνδιοργάνωση με τη Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Στο πλαίσιο αφιερώματος στους διάσημους ιστορικούς οργανοποιούς Αναστάσιο και Επαμεινώνδα Σταθόπουλο (αρχές 20ου αιώνα), με καταγωγή από τη Μαγούλα Σπάρτης διοργανώνονται τα ακόλουθων εκδηλώσεων:

  • Masterclass Οργανοποιίας με καλεσμένο τον Ιταλό Οργανοποιό Λορένζο Λίππι (Lorenzo Lippi -www.Lippi.net) απευθύνεται μόνο σε άτομα με εμπειρία στην κατασκευή μουσικών οργάνων, και λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο Lorenzo Lippi είναι ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς οργανοποιούς, γνωστός για τα εκλεπτυσμένα έργα του και για την υψηλή ποιότητα ήχου των οργάνων του. Ξεκίνησε την καριέρα του κυρίως με την κατασκευή μπαρόκ και αναγεννησιακών οργάνων και αργότερα, για χρόνια, με κλασικές κιθάρες και μαντολίνα. Διδάσκει στο «Civica Scuola di Liuteria» του Μιλάνου από το 1979 και είχε ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση μεγάλου μέρους των σημερινών Ιταλών και όχι μόνο, οργανοποιών. Είναι γνωστός επίσης για τις οργανολογικές και τεχνολογικές του μελέτες, ενώ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικών με την οργανοποιία. Πρόσφατα συνέβαλε με άρθρα του στη νέα έκδοση του «Grove Dictionary of Musical Instruments». Συχνά προσκαλείται να δώσει διαλέξεις και master class στο εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο στον «Τρίτο Διεθνή Διαγωνισμό Κατασκευής Οργάνων» στο Pisogne (BS).

Αρκετοί μουσικοί σε όλο τον κόσμο (Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, ΗΠΑ, Ελβετία, Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν, Μεξικό και Ελλάδα) ερμηνεύουν με τα όργανα του Lorenzo Lippi.

Η διάρκεια του Masterclass θα είναι από το απόγευμα της Παρασκευής, 30/6 έως το πρωί της Κυριακής, 2/7.

  • Έκθεση Μουσικών Οργάνων με αφορά στα ιστορικά όργανα της οικογένειας Σταθόπουλου, και θα είναι ανοιχτή στο κοινό στη διάρκεια του τριημέρου στην αίθουσα και «Αλ. Κουρής» του Πνευματικού Κέντρου Σπάρτης.

Είσοδος Ελεύθερη

  • Συναυλία της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Νικόλαος Λάβδας

Η μουσική εκδήλωση θα είναι μια συναυλία με ντουέτο μαντολίνο-κιθάρα, της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Νικόλαος Λάβδας, με εκτελεστές τους δασκάλους της Αθηναϊκής Μαντολινάτας κκ Γιώργο Γουμενάκη και Μιχάλη Σιδηρόπουλο, και θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου & ώρα 21:00 στο Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Είσοδος Ελεύθερη

 

Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος

Πέτρος Γ. Δούκας


Οδός Εμπόρων