Vekrakos
Spartorama | Δήμος Σπάρτης: Πεζοπορία στο Καταφύγιο του Ταϋγέτου

Δήμος Σπάρτης: Πεζοπορία στο Καταφύγιο του Ταϋγέτου

Spartorama 02/06/2023 Εκτύπωση Αθλητισμός Δημοτικά Κοινωνία Λακωνία
Δήμος Σπάρτης: Πεζοπορία στο Καταφύγιο του Ταϋγέτου
Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί μια υπενθύμιση προς το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και τις ενέργειες που χρειάζεται να προβεί για την προστασία του πλανήτη μας. Από τον πρώτο εορτασμό της το 1974, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βοήθησε να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη και να αναδειχθούν θέματα, όπως η εξάντληση της στιβάδας του όζοντος, οι τοξικές χημικές ουσίες, η απερήμωση και η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, που υπονομεύουν την υγεία της ατμόσφαιρας, τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ζωής στη Γη, τα οικοσυστήματά της και τους πεπερασμένους πόρους της.

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος (Ν.Π.Π.Π.) του Δήμου Σπάρτης, στο πλαίσιο του εορτασμού της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2023, διοργανώνει Πεζοπορία στο Καταφύγιο του Ταϋγέτου το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ 10.06.2023


Η συνάντηση των συμμετεχόντων στη πεζοπορία και της ομάδας συνοδών βουνού θα γίνει το Σάββατο 10 Ιουνίου στις 12:30 μ. μ. μπροστά στον Ανδριάντα του Βασιλιά Λεωνίδα στο Εθνικό Στάδιο Σπάρτης, απ’ όπου θα ξεκινήσουμε με ιδιωτικά μεταφορικά μέσα για την τοποθεσία Μαγγανιάρης.

Για όσους δεν θα έχουν μεταφορικό μέσο, ένα λεωφορείο πενήντα (50) θέσεων, από την πλευρά το Ν.Π.Π.Π. του Δήμου Σπάρτης, θα περιμένει για τη μεταφορά τους στην τοποθεσία Μαγγανιάρης και την επιστροφή τους στη Σπάρτη (Ανδριάντας Βασιλιά Λεωνίδα) στο τέλος της πεζοπορίας.

Έναρξη ανάβασης από τον Μαγγανιάρη προς το καταφύγιο: 14:00.

Επιστροφή στον Ανδριάντα του Βασιλιά Λεωνίδα (Εθνικό Στάδιο Σπάρτης) στις 20:00.


Περιγραφή διαδρομής:

Πρόκειται για μια τοποθεσία σπάνιας ομορφιάς, κρυμμένη μέσα στα πλατάνια και στα τρεχούμενα νερά. Εκεί θα ετοιμάσουμε το σακίδιο μας και θα περπατήσουμε προς το καταφύγιο του Ταϋγέτου. Η διαδρομή από την πηγή Μαγγανιάρη έως το καταφύγιο είναι κάτι λιγότερο από 2 ώρες, με υψομετρική διαφορά 570 μ. και μήκος 4 χιλιομέτρων περίπου. Το μονοπάτι είναι πολύ καλά σημαδεμένο, βατό και ιδανικό για το καλοκαίρι, καθώς βρίσκεται στη σκιά του ορεινού δάσους των μαυρόπευκων. Έπειτα από δύο συναντήσεις με τον δασικό δρόμο Μαγγανιάρη – Καταφυγίου, θα αφήσουμε πίσω τον «πολιτισμό» και θα πάρουμε τον ανήφορο. Το μονοπάτι διατρέχει με μικρή κλίση το δάσος και οδηγεί στην πηγή του Τρίποδα, που δίνει το όνομά της σε ολόκληρη την πλαγιά, περίπου στη μέση της διαδρομής. Από το σημείο αυτό η κλίση μεγαλώνει και ψηλότερα το μονοπάτι διασταυρώνεται με το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 της διαδρομής Καταφύγιο – Λακκώματα - Αναβρυτή. Λίγο μετά το μονοπάτι μας βγάζει στην πηγή Βαρβάρα, την τελευταία πηγή πριν από το καταφύγιο, η οποία το καλοκαίρι συνήθως δεν έχει νερό. Ύστερα από μια μικρή ανηφόρα σε χωματόδρομο βρισκόμαστε στο καταφύγιο. Στο καταφύγιο θα υπάρξει ομιλία σχετικά με την ιστορία του Ταϋγέτου, όπως και για την πλούσια χλωρίδα - πανίδα που βρίσκεται στην αγκαλιά του μοναδικού αυτού όρους. Αφού δροσιστούμε από τα κεράσματα που θα υπάρχουν εκεί για εμάς και εφόσον πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες με καθαρό οξυγόνο θα ξεκινήσουμε για την επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.

Απαραίτητος ρουχισμός των συμμετεχόντων:

  • Κάλτσες μακριές
  • Σορτς ή κολάν (ΟΧΙ Τζίν)
  • 2 κοντομάνικες μπλούζες
  • Ισοθερμική μπλούζα
  • Fleece για το κρύο
  • Αδιάβροχο (έστω και μιας χρήσης)
  • Καπέλο
  • Γυαλιά Ηλίου
  • Αντηλιακό

Απαραίτητος εξοπλισμός των συμμετεχόντων:

  • Σακίδιο Πλάτης (έως 30 λίτρα)
  • Πεζοπορικά Μποτάκια
  • Νερό & Σνακ Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον 1.5 lt νερό & σνάκ μεγάλης θερμιδικής αξίας (πχ. μπάρες δημητριακών, μπισκότα, σοκολάτες, παστέλια)

Παρέχονται:

  • Έμπειροι συνοδοί βουνού με συσκευές ενδοεπικοινωνίας με GPS
  • Πιστοποιημένος διασώστης πρώτων βοηθειών της EFR
  • Φαρμακείο

Η συμμέτοχή είναι δωρεάν.

Φόρμα για Δήλωση Συμμετοχής:

docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe7dCAB6vzRY1P4A4LGctaYkNxCWCdQCuVgjiMdK_2qwd-DFg/viewform


Ν.Π. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος: npp.sparti@gmail.com 

Ν.Π. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος: Τηλ. 27310-21192


Οδός Εμπόρων