Vekrakos
Spartorama | Δήμος Σπάρτης: Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις για τα «Παλαιολόγεια 2023»

Δήμος Σπάρτης: Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις για τα «Παλαιολόγεια 2023»

Spartorama 31/05/2023 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Ιστορία Λακωνία Μουσική Πολιτισμός
Δήμος Σπάρτης: Ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις για τα «Παλαιολόγεια 2023»
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 έως και την Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Στον Άγιο Δημήτριο, στον Βυζαντινό Μυστρά, στην εκκλησία που στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, κορυφώθηκαν τη Δευτέρα 29 Μαΐου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης για τα «Παλαιολόγεια 2023».

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία καθώς και την επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε ομιλία με θέμα, «Η Άλωση: Κορύφωση μιας διαχρονικής απειλής» από τον Λυκειάρχη της Ιονίου Σχολής και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Μελέτη Μελετόπουλου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του πεσόντος Αυτοκράτορα στο Μυστρά, εκφώνηση ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη – Μυστρά και μουσικό δρώμενο με τίτλο «Εδώ Κωνσταντινούπολη». 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Λύκειο των Ελληνίδων Σπάρτης και την κ. Πολυτίμη Αλεξανδρίδη Πολυχρονάκου, αλλά και τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων, που για ακόμα μια χρονιά λάμπρυναν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις των Παλαιολογείων.

Στη συνέχεια, ο Δήμος Σπάρτης παρέθεσε καφέ και γλυκίσματα σε κατάστημα του Μυστρά. 

«Ο Μυστράς είναι ότι πλησιέστερο υπάρχει στη Βυζαντινή μας κληρονομιά, με τις τόσες εκκλησίες, τα αρχοντικά, τα μοναστήρια και το παλάτι! Και είμαστε ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα που τιμάει με τέτοιες εκδηλώσεις τον τελευταίο αυτοκράτορα», δήλωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης.

Το τριήμερο που είχε προηγηθεί, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης, διοργάνωσαν και παρουσίασαν πλήθος εκδηλώσεων. 

Η αρχή έγινε στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαΐου, με την σπουδαία Ελληνίδα συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα η οποία χάρισε στο κοινό ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. 

Το απόγευμα του Σαββάτου δόθηκε στον Ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά, η εκκίνηση του 16ου Παλαιολόγειου Δρόμου, ενώ το ίδιο βράδυ ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης, παρουσίασε τα «Χορωδιακά 2023» με τη συμμετοχή των χορωδιών, «Αρμονία» της Πρέβεζας και «Ανδρέας Λαζάρου» του Παλαιού Φαλήρου. 

Την Κυριακή 28 Μαΐου στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού Μυστρά, έλαβε χώρα η ημερίδα με τίτλο, «Ηθικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Αξίες από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο και στον Νεότερο Ελληνισμό». Στην ημερίδα συμμετείχαν σπουδαίοι ομιλητές, όπως ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Μιχαήλ Σταθόπουλος, η Καθηγήτρια και Επίτιμη Διευθύντρια του ΙΝΕΒΥΠ, Γεωργία Καραμάνου - Ξανθάκη, ο πρ. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γεώργιος Κοντογιώργης, η Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Σοφία Κοτζάμπαση, η Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μαρία Λιάτση και ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Πολέμης. 

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας έκανε μια καταγραφή των ηθικών αξιών και αρετών, «σοφία, φρόνηση, σωφροσύνη, ανδρεία, δικαιοσύνη, η θέληση να ωφελήσεις το σύνολο, η θέληση και η ικανότητα να κάνεις τους άλλους καλύτερους, η ικανότητα να εφαρμόζεις στη πράξη τις αρετές σου, η κατ’ εξοχήν Σπαρτιατική αρετή της αιδούς (το να ντρέπεσαι μην δεν φανείς αντάξιος των βασιλιάδων και της Σπάρτης), η χριστιανική προσταγή της αγάπης, η προσταγή του Καζαντζάκη («εγώ μόνος σου θα σώσω τη γής»), η αρετή της αφοσίωσης στους προϊστάμενους και αρχηγούς σου και στη παράταξη σου, και φυσικά οι αρετές του τρίπτυχου Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια! Δυστυχώς στο Βυζάντιο πολλές από αυτές, όπως της αιδούς και της αφοσίωσης, βρέθηκαν σε έλλειψη, σύμφωνα με το πλήθος των παραδειγμάτων που ανέφερα!»

Το απόγευμα της Κυριακής στην Πνευματική Εστία Σπάρτης, παρουσιάστηκε το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο, «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που φιλοτέχνησε και εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το λεύκωμα παρουσιάστηκε από τον βουλευτή του Κυπριακού Κοινοβουλίου κ. Ηλία Μυριάνθους και τον σύμβουλο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Κωνσταντίνο Μυγδάλη. Στον προαύλιο χώρο της Πνευματικής Εστίας, φιλοξενήθηκε μια ιδιαίτερη φωτογραφική έκθεση με ιερούς ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, που έχουν χτιστεί στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. 

Μάλιστα ο Δήμαρχος ανέλαβε να συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων και τη συνεργασία μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού η οποία συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και έχει ως Μέλη όλους τους Ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους σε όλα τα νομοθετικά σώματα και κοινοβούλια ανά τον κόσμο.

Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν στο σκοπευτήριο «Γεωργία Δ. Γερουλάκου», Σκοπευτικοί Αγώνες στο πλαίσιο του εορτασμού των Παλαιολογείων, παρουσία του Δημάρχου που συνεχάρη όλους τους αθλητές.

Ο Δήμος Σπάρτης, επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τους Αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας κ.κ. Θεόδωρο Βερούτη και Νίκωνα Τζινιέρη για την οικονομική στήριξή τους στις εκδηλώσεις των Παλαιολογείων, καθώς και τον Έλληνα ομογενή κ. Λεωνίδα Κάτσο για την ευγενική του χορηγία με το ποσό των 2.000 ευρώ. Ευχαριστίες επίσης σε όλους όσοι εργάστηκαν για το άρτιο αποτέλεσμα των δράσεων καθώς επίσης και σε όσους αγκάλιασαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, «ως Δημοτική Αρχή, θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι βαριά βιομηχανία για τη Σπάρτη! Θέλουμε να αναδείξουμε όχι μόνο την αρχαία και Βυζαντινή λάμψη της πόλης και του Δήμου, αλλά να βάλουμε τη Σπάρτη στο Χάρτη της Ευρώπης, όχι σαν μια μικρή επαρχιακή πόλη 17 χιλιάδων κατοίκων ή ως ένα Δήμο 36-37 χιλιάδων κατοίκων, χωρίς ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον (πέρα από την ένδοξη αρχαία ιστορία της), αλλά σαν ένα Δήμο που να ξεχωρίζει για την ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ του και που να ξεχωρίζει ως σύγχρονο κέντρο παραγωγής ιδεών και πολιτισμού! Σε καμία άλλη σχετικά μικρή επαρχιακή πόλη της Ευρώπης δεν γίνονται όσα γίνονται στη ΣΠΑΡΤΗ! Και θα συνεχίσουμε με τους ίδιους και γρηγορότερους ρυθμούς!»


















Οδός Εμπόρων