Vekrakos
Spartorama | «Αυτός ο Πόλεμος Πρέπει να Τελειώσει» από τον Γιάννη Μητράκο

«Αυτός ο Πόλεμος Πρέπει να Τελειώσει» από τον Γιάννη Μητράκο

Γιάννης Μητράκος 31/01/2023 Εκτύπωση Άρθρα Ιστορία Κοινωνία Παιδεία
«Αυτός ο Πόλεμος Πρέπει να Τελειώσει» από τον Γιάννη Μητράκο
Τι φαντάζονται άραγε οι δυτικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί εγκέφαλοι; Μήπως ότι ενισχύοντας με πολεμικά μέσα την Ουκρανία θα κάμψουν τη Ρωσία και θα την οδηγήσουν σε συμβιβασμό ή ήττα;

Ο καταστροφικός κι αιματηρός πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στην ψυχή κάθε καλοπροαίρετου ειρηνικού ανθρώπου που βλέπει δυο ομόφυλους και ομόδοξους λαούς να αλληλοσφάζονται, εξυπηρετώντας τα άνομα σχέδια αυτών που ενδιαφέρονται μόνο για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη μας, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή.  

Είναι κοινό «μυστικό» πλέον πως ο πόλεμος αυτός δεν θα είχε ξεκινήσει αν η δυτική συμμαχία με ηγέτη τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε σταματήσει να σχεδιάζει τη στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξοπλισμένες με συστοιχίες πυραύλων που στοχεύουν τη Μόσχα, με στόχο τη γεωστρατηγική κυριαρχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Στα αμερικανο-νατοικά σχέδια στοιχήθηκε πρόθυμα η ουκρανική ηγεσία, η οποία πίστεψε πως θα είχε έτσι την ευκαιρία να «κλείσει» παλιούς λογαριασμούς με τη Ρωσία και να επιβάλλει τους δικούς της σχεδιασμούς στους ρωσόφωνους πληθυσμούς της Ουκρανίας.

«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»! Τα δυτικά σχέδια και η ουκρανική προκλητικότητα ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της «ρωσικής αρκούδας» με όλες τις τραγικές συνέπειες που παρακολουθούμε άναυδοι κάθε βράδυ στις οθόνες των τηλεοράσεών μας. Κι όπως πάντα τα θύματα είναι οι απλοί άνθρωποι, οι άμαχοι πολίτες, τα νέα στρατευμένα παιδιά και των δύο πλευρών που χύνουν το αίμα τους θυσία στα αντικρουόμενα συμφέροντα Δύσης και Ανατολής.

Αυτό που συμβαίνει στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι χωρίς προηγούμενο. Οι μεγάλες δυνάμεις, οι διεθνείς οργανισμοί,  και οι συμμαχίες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τη λήξη του πολέμου με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Οι δυτικές χώρες αντί να διατηρήσουν διαύλους επικοινωνίας με τη ρωσική ηγεσία και να προτείνουν τρόπους απεμπλοκής των εμπόλεμων πλευρών υποδαυλίζουν τη αντιπαλότητα και το μίσος μεταξύ τους και το χειρότερο: τροφοδοτούν την Ουκρανία με βαριά όπλα για να συνεχιστεί η αιματοχυσία.

Τι φαντάζονται άραγε οι δυτικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί εγκέφαλοι; Μήπως ότι ενισχύοντας με πολεμικά μέσα την Ουκρανία θα κάμψουν τη Ρωσία και θα την οδηγήσουν σε συμβιβασμό ή ήττα; Η όλη κατάσταση, δυστυχώς,  δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο κι ακούγονται για πρώτη φορά από το τέλος του ψυχρού πολέμου απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ οι Ρώσοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η Δύση βρίσκεται σε ακήρυκτο πόλεμο εναντίον τους. Δεν είναι λίγοι οι στρατιωτικοί αναλυτές μάλιστα που εκφράζουν δημοσίως τους φόβους τους για τη μετατροπή ενός τοπικού πολέμου σε παγκόσμια σύρραξη!    

ΟΙ φιλειρηνικοί λαοί έπρεπε να είχαν ξεσηκωθεί και με μπροστάρη τη νεολαία να διαδηλώσουν  σε όλο τον κόσμο, απαιτώντας από τις πολιτικές ηγεσίες την άμεση ανάληψη μεμονωμένων και συλλογικών πρωτοβουλιών για την παύση του πολέμου και τη σύναψη ειρήνης. Κι εν πάση περιπτώσει αυτός ο διεθνής οργανισμός που λέγεται ΟΗΕ ας δικαιώσει έστω για μια φορά την ύπαρξή του  αντί να περιορίζεται σε ωραία λόγια και κροκοδείλια δάκρυα.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στην ανθρώπινη ιστορία από τον πόλεμο. Ο Γάλλος ποιητής Πωλ Βαλερύ (1871-1945) είχε πει εύστοχα και χαρακτηριστικά: Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι  που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν.

Και ο Ινδός στοχαστής και ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948) είχε δηλώσει: Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.


Γιάννης Μητράκος


Οδός Εμπόρων