Vekrakos
Spartorama | Γιώργος Σακελλαρόπουλος: Προτείνει την ίδρυση ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, με έδρα την Λακωνία

Γιώργος Σακελλαρόπουλος: Προτείνει την ίδρυση ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, με έδρα την Λακωνία - video

Spartorama 29/01/2023 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Παιδεία
Γιώργος Σακελλαρόπουλος: Προτείνει την ίδρυση ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, με έδρα την Λακωνία
Η πρόταση υποστηρίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίων και προσωπικότητες στον τομέα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Το Σάββατο 28/1/2023 στο Επιμελητήριο Λακωνίας στο Γύθειο, έγινε η τελετή απονομής των βραβείων επιχειρηματικότητας 2023.

Εκεί ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ένας από του βραβευθέντες επιχειρηματίες, μετά την ανακήρυξη των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου ως η Νο. 1 στον κόσμο εταιρεία - παραγωγός gourmet ελαιόλαδων έκανε την εμπνευσμένη πρόταση δημιουργίας και στην χώρα μας ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας με έδρα την Λακωνία.

Η πρόταση υποστηρίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίων και προσωπικότητες στον τομέα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.


Ακολουθεί η επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας:


«Σπάρτη, 28 Ιανουαρίου 2023

 

 

ΠΡΟΣ: Αξιότιμο κ. Πρόεδρο και εκλεκτά μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λακωνίας

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ 

 

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε και εκλεκτά  Μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας

 

Με  αφορμή την πολύ τιμητική για μένα από μέρους σας βράβευση για τις διακρίσεις μας, με πρόσφατη την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ελαιόλαδων για το 2022, επιθυμώ, μαζί με τις πολλές ευχαριστίες μου, να σας καταθέσω την πιο κάτω πρόταση, καταστάλαγμα πολύχρονης εμπειρίας, γνώσης και μελέτης, προκειμένου να προωθηθεί αρμοδίως.

Η πρόταση μου αυτή ανάγεται  στην επιτακτική ανάγκη ίδρυσης και στη χώρα μας ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος  Ελαιοκομίας, με έδρα την περιοχή της Λακωνίας, που θα μελετά, θα ερευνά, θα μορφώνει σε υψηλό επίπεδο, θα δίνει κατευθύνσεις και γνώση σε ότι αφορά τα δύο βασικά και Εθνικά μας προϊόντα, το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά.

Προτείνω τη Λακωνία γιατί από την περιοχή μας προέρχονται οι 617 παγκόσμιες  διακρίσεις, οι οποίες  έφεραν την Ελλάδα μας και την Ελληνική Ελαιοκομία στην 1η θέση της παγκόσμιας ποιοτικής κατάταξης ελαιολάδων, κάτι που μας κάνει όλους ιδιαίτερα περήφανους.

Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω, ότι η ενασχόληση μου εδώ και 31 χρόνια με την Ελαιοκομία,  συνετέλεσε στην ανωτέρω πρόταση για τη χώρα μας, η οποία παγκοσμίως, είναι 2η στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και 3η στην παραγωγή ελαιολάδου.

Η ανάγκη αυτή είναι επιβεβλημένη σήμερα, καθώς  ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται εμφανής όλο και περισσότερο.

Επισημαίνω δε, ότι ανάλογα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα υπάρχουν ήδη σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μάλιστα, που εισήλθε τελευταία  πολύ ενεργά στον τομέα της ελαιοκομίας, υπάρχει Κέντρο Ελιάς στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια.

Αντίστοιχο Ίδρυμα υπάρχει στο ξακουστό Πανεπιστήμιο του Yale, με την πρωτοβουλία δύο Ελλήνων διακεκριμένων καθηγητών του εν λόγω Πανεπιστημίου, ενώ στο Πέρθ της Αυστραλίας έχει λειτουργήσει ειδικό Σχολείο Ελιάς, από επίσης διακεκριμένο καθηγητή, Ελληνικής καταγωγής.

Το προνομιακό πεδίο της Ελλάδας, ως ελαιοπαραγωγική χώρα, καθώς και η γνώση μου για τις ταχέως αναπτυσσόμενες επιστημονικές μεθόδους και διαδικασίες που ισχύουν πλέον σε όλο τον κόσμο αλλά και για την παραγωγή και το εμπόριο της ελιάς και του ελαιολάδου, με κινητοποίησαν, ώστε να καταθέσω αυτή την πρόταση για την ίδρυση ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος  Ελαιοκομίας στη χώρα μας,  με έδρα την Λακωνία.

Είναι χρέος όλων μας, η εκπαίδευση, η εξειδίκευση και η ενημέρωση όλων εκείνων που θα δραστηριοποιηθούν ή ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελαιοκομία, κάτι που αναμφίβολα θα προσφέρει ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Η σημερινή, σημαντική για μένα μέρα, ευελπιστώ να αποτελέσει την αρχή για την πραγμάτωση του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος, καθώς θα προσφέρει όλα τα επιστημονικά εφόδια στην εργασία των νέων μας, καλύτερη αξιοποίηση του ευλογημένου καρπού της ελιάς και τεράστια οφέλη για την οικονομία της Λακωνίας και της  Ελλάδος γενικότερα. 

Έχω τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία με την αρωγή των αρμοδίων Υπουργείων και Φορέων, καθώς και όλων των κ.κ Βουλευτών του Νομού μας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αντιπεριφέρειας Λακωνίας, των Δήμων της Λακωνίας, και του Επιμελητηρίου μας, θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση της ίδρυσης ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, με στόχο την πολυεπίπεδη γνώση της.

Τέλος, σας επισυνάπτω τις επιστολές από καθηγητές Πανεπιστημίων και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τους οποίους επικοινώνησα, για την πρόταση αυτή και με αρκετούς έχω την τιμή να έχω συνεργαστεί.

Την υποδέχτηκαν με θέρμη, ενώ όπως αναφέρουν είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν όποτε και  με όποιο τρόπο τους ζητηθεί. 

 

Τους αναφέρω επιγραμματικά και με αλφαβητική σειρά:

 

Δρ. Βασιλείου Βασίλης

Διευθυντής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας

Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α.

 

Δρ. Κάλης Στέφανος MD

Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής & Σχολής Δημόσιας Υγείας

Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ

 

Δρ. Καραμάνος Ανδρέας

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Ομότιμος καθηγητής, π.Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας

 

Κος. Κορομβόκης Γιάννης

Δημοσιογράφος - Σύδνεϋ Αυστραλίας

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (Δεκ. 2022)

Βραβείο Προαγωγής Δημοσιογραφίας Ιδρύματος Μπότση (Ιαν.2020)

 

Δρ. Κυριακίδης Τάσσος

Ερευνητής Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών

Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α.

 

Δρ. Κυριτσάκης Απόστολος

Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, των ΗΠΑ, Φουλμπράϊτερ

Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ)

Βραβείο Αμερικάνικης Εταιρίας Χημικών Λαδιών (AOCS Fellow)

Πρόεδρος Διεθνούς  Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες

 

Κος. Κυριτσάκης Δημήτριος

Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή

Πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

 

Δρ. Μαγιάτης Προκόπης

Αναπληρωτής Καθηγητής

Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων

Φαρμακευτικό Τμήμα Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Δρ. Τσάκνης Γιάννης

Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Λιπών και Λαδιών

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

Σας ευχαριστώ θερμά κύριε πρόεδρε του Επιμελητηρίου Λακωνίας και προσβλέπω στην άμεση και θετική ανταπόκριση σας, στην πρόταση μου.

 

 

Με τιμή και εκτίμηση,

Γεώργιος Σακελλαρόπουλος»



  



Οδός Εμπόρων