Vekrakos
Spartorama | Ακραίος Εμπαιγμός Κανακάκου: «Μα είναι δυνατόν να θέλουμε να κόψουμε τους φοίνικες;»

Ακραίος Εμπαιγμός Κανακάκου: «Μα είναι δυνατόν να θέλουμε να κόψουμε τους φοίνικες;» - video

Ν.Μ. 31/10/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική Πολιτισμός
Ακραίος Εμπαιγμός Κανακάκου: «Μα είναι δυνατόν να θέλουμε να κόψουμε τους φοίνικες;»
Σαν να μην ψήφισε την «ανάπλαση» της Παλαιολόγου που προβλέπει την απομάκρυνση των φοινίκων
Οδός Εμπόρων

« Καλύτερα να μου κοπεί το χέρι
παρά να κοπούν οι φοίνικες»
Νίκος Γεωργιάδης


Το θέμα της καταστροφής των φοινίκων (βλέπε και άρθρο εδώ) συζητήθηκε (ελέω της παρέμβασης του Δημοτικού Συμβούλου Νικολάου Τσούκλερη) στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, 26 Οκτωβρίου 2022.

Η τοποθέτηση (μια πρόταση μόνον) του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αργειτάκου ήταν ως συνήθως χλιαρή και υποτονική παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες («θα τα πούμε άλλη φορά») προς μεγάλη τέρψη του κ. Δημάρχου.

Την σούπα ήρθε να χαλάσει (ως πότε;) ο Δημοτικός Σύμβουλος του κ. Αργειτάκου ο κ. Νικόλαος Τσούκλερης, η τοποθέτηση του οποίου για το θέμα ήταν υποδειγματική. Αξίζει να την ακούσετε στο παρακάτω βίντεο και να δείτε την αναστάτωση που προκάλεσε στον κ. Δήμαρχο ο οποίος άρχισε εναγωνίως να κάνει νοήματα στον κ. Κανακάκο ότι θα πρέπει να απαντήσει στον κ. Τσούκλερη.

Πράγματι πήρε τον λόγο ο κ. Χρήστος Κανακάκος του οποίου η τοποθέτηση μόνο στην σφαίρα του παραλόγου μπορεί να ενταχθεί. Συγκεκριμένα τόνισε: «Η υπηρεσία πρασίνου αυτή τη δουλειά την κάνει χρόνια για τους φοίνικες, την έκανε και τις τελευταίες ημέρες. Ακριβώς την ίδια εργασία συντήρησης. Κάποτε έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά αλλά δεν φαινότανε η γύμνια γιατί τώρα έχουν μείνει ελάχιστοι. Θα ξαναπιάσουν. Πιστεύω ότι με τη συντήρηση αυτή πάλι θα πετάξουν, αλλά δε ξέρει κανείς πόσο θα κρατήσουν».

Ο κ. Αργειτάκος διαμαρτυρήθηκε έντονα αλλά μάλλον ανεπίσημα αφού δεν είχε ανοίξει το μικρόφωνό του και δεν ακούγεται καθαρά στο βίντεο. Ο κ. Κανακάκος αντέδρασε με τα παρακάτω:  «Μα τώρα τι είναι αυτά που λες Σταύρο; Δηλαδή συμφωνείς με τα δημοσίευμα που κάποιος έγραψε; Μα είναι δυνατόν να θέλουμε να φύγουν οι φοίνικες; Τι λέτε τώρα. Να θέλουμε να κόψουμε τους φοίνικες;».

Η παραπάνω φράση είναι απολύτως παράλογη. Μα κ. Κανακάκο, η παράταξή σας κι εσείς δεν ψηφίσατε την εκτρωματική μελέτη ανάπλασης της Παλαιολόγου, που προβλέπει ην απομάκρυνση των φοινίκων; Το ξεχάσατε; Άρα θέλετε να κοπούν.

Το επιχείρημα που εμμέσως προτείνει ο κ. Κανακάκος είναι το εξής: Εμείς συντηρούμε τους φοίνικες και κάνουμε ότι κάναμε εδώ και τόσα χρόνια. Πιστεύουμε ότι μερικοί θα ξαναπετάξουν. Το ζήτημα της μελέτης είναι άλλο θέμα. Εμείς μιλάμε για την τρέχουσα συντήρηση των φοινίκων και αγνοούμε παντελώς την μελέτη που ψηφίσαμε -άρα την γνωρίζουμε- που προβλέπει την εξαφάνισή τους και της οποίας η υλοποίηση είναι θέμα εβδομάδων.

Με άλλα λόγια ο Σπαρτιατικός λαός πληρώνει συνεργεία για να συντηρήσει τους φοίνικες τους οποίους σε μερικές εβδομάδες θα κόψει. Και παράλληλα αφήνουμε τους τάφους των προγόνων μας να σπάνε τις μάντρες των νεκροταφείων και να απειλούν με νέμεση όλη την πόλη.

Ο μέγας Κάφκα είχε πολύ εύστοχα εντοπίσει και καυτηριάσει τον παραλογισμό της εξουσίας, ο οποίος εκτός από ηθελημένος οφείλεται και στην εγγενή ανικανότητα και εγληματική αδιαφορία των διοικούντων.

Αν θέλατε πραγματικά να σώσετε τους φοίνικες κ. Κανακάκο θα εφαρμόζατε μοντέρνες μεθόδους καταπολέμησης του σκαθαριού (βλέπε και άρθρο εδώ) για να σώσετε μερικούς και τους υπόλοιπους θα τους αντικαθιστούσατε με υγιείς, ανθεκτικούς στο σκαθάρι και με αρκετό ύψος φοίνικες ώστε να διατηρήσει η Παλαιολόγου την μοναδική της καλαισθησία. Αντ’ αυτού τους κλαδέψατε σύριζα μη αφήνοντας ούτε ένα δείγμα πράσινου βλαστού σε αυτούς που ήταν υγιείς. Με άλλα λόγια τους προετοιμάσατε -τους σαβανώσατε- για να γίνει ευκολότερη η απομάκρυνσή τους.

Δεν έχετε επιχειρήματα κ. Κανακάκο και μην εκτίθεστε άλλο. Το σίγουρο είναι ότι θα μείνετε στην ιστορία. Επί αντιδημαρχίας σας (και δημαρχίας Δούκα), στις 19 Οκτωβρίου 2022, έπεσε η ταφόπλακα στην εμβληματική ταυτότητα και μοναδική αισθητική της πόλης της Σπάρτης. Θα σας μνημονεύουν αρνητικά οι επόμενες γενιές.

 

Τώρα όσον αφορά το «δούλεμα» που υφίσταται ο Σπαρτιατικός λαός για το θέμα, δεν χρειάζομαι εγώ (κάποιος που γράφει) για να το αναδείξω. Προφανώς η άκρα του τάφου σιωπή που επικρατεί στη κοινωνία, στα τοπικά ΜΜΕ και στο δημοτικό Συμβούλιο (εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων) είναι ενδεικτική. Στο κάτω - κάτω της γραφής εμείς το ψηφίσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζει, ακριβώς, την αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον της πόλης και των παιδιών της.

Προς επίρρωση των ανωτέρω απομόνωσα μια ενδεικτική φράση του κ. Δημάρχου (πηγή lakonikos.gr) που είπε στη συνέντευξή του μετά την υπογραφή της σύμβασης αναφερόμενος στην επικείμενη «ανάπλαση» της Παλαιολόγου:

«Οι διασταυρώσεις με τις περιμετρικές οδούς του πυρήνα της πόλης (Θερμοπυλών και Όθωνος Αμαλίας) διαμορφώνονται με απλούς και εύκολους στην κυκλοφορία κυκλικούς κόμβους. Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό για την διατήρηση των φοινίκων, που έχουν ταυτισθεί με την εικόνα της πόλης στη συλλογική αντίληψη, η μελέτη αντιπροτείνει τη φύτευση έξι χουρμαδιών (ανθεκτικών στην προσβολή του σκαθαριού φοινίκων ανατολικής Μεσογείου) στην περιφέρεια του κάθε κόμβου.» 

Με άλλα λόγια: «Μη φωνάζετε ρε, θα σας δώσουμε μερικές χουρμαδιές να παίζετε!»

 

Ν. Μ. (ή κάποιος που γράφει)


Οδός Εμπόρων