Vekrakos
Spartorama | Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Επιμνημόσυνες Δεήσεις και Απόδοση Τιμών στον ήρωα Πρινοκοκκά στο Καστρί

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Επιμνημόσυνες Δεήσεις και Απόδοση Τιμών στον ήρωα Πρινοκοκκά στο Καστρί

Spartorama 19/09/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Εκκλησία Ιστορία Κοινωνία
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Επιμνημόσυνες Δεήσεις και Απόδοση Τιμών στον ήρωα Πρινοκοκκά στο Καστρί
Στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Καστρίου προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου
Οδός Εμπόρων

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Καστρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Ακολούθησε, στο πλαίσιο της θλιβερής επετείου της συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή, επιμνημόσυνη δέηση για τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την Γενοκτονία των Ποντίων και την Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Επίκαιρη ομιλία εξεφώνησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστορείου κ. Βασίλειος Λαγανάς.

Ακολούθως, στο Ηρώο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού, τελέσθηκε αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του ήρωα Πρινοκοκκά και των συναγωνιστών του, ενώ στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ερχομό των προσφύγων στη Λακεδαίμονα -κυρίως από τα μέρη του Πόντου- η Μονή Καστρίου διέθεσε όλη την περιουσία της για την αποκατάσταση των ξεριζωμένων Ελλήνων, οι οποίοι δημιούργησαν, κάτω από το Μοναστήρι, την κοινότητα της Νέας Λιβεράς.

Όσον αφορά στον άρχοντα Πρινοκοκκά, ήταν αγωνιστής του 15ου αιώνα. Όταν οι Τούρκοι το 1.460μ.Χ προέλασαν στον Μοριά χωρίς να βρουν αντίσταση, επειδή το Δεσποτάτο του Μυστρά είχε διαλυθεί, ο Πρινοκοκκάς αντιτάχτηκε. Στο Καστρί πολέμησε γενναία με 300 περίπου πατριώτες. Οι Οθωμανοί, αδυνατώντας να καταβάλουν την αντίστασή του, προχώρησαν σε πολιορκία του Καστρίου.  Ο Πρινοκοκκάς ύστερα από πολυήμερη μάχη, μην έχοντας άλλα εφόδια και τρόφιμα και βλέποντας τους στρατιώτες του να πεθαίνουν από την πείνα, αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει. Οι Τούρκοι, όμως, δεν κράτησαν τον λόγο τους και τον έγδαραν ζωντανό, ενώ παλούκωσαν τους συναγωνιστές του και άλλους κατοίκους της περιοχής.







(φωτογραφίες: Δημήτριος Σκιαδάς)

immspartis.gr


Οδός Εμπόρων