Vekrakos
Spartorama | Η τριλογία του Δημήτρη Κατσαφάνα, που αφορά στον Μυστρά, στο εκθετήριο του Κάστρου

Η τριλογία του Δημήτρη Κατσαφάνα, που αφορά στον Μυστρά, στο εκθετήριο του Κάστρου

Ν.Μ. 21/08/2022 Εκτύπωση Άνθρωποι! Άρθρα Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός
Η τριλογία του Δημήτρη Κατσαφάνα, που αφορά στον Μυστρά, στο εκθετήριο του Κάστρου
Εβδομήντα χρόνια έρευνας, στοχασμού και περισυλλογής και κυρίως πάθους και έρωτα για αυτό που αντιπροσωπεύει ο Μυστράς έχουν παραγάγει τους καρπούς τους
Οδός Εμπόρων

Ένα από τα όνειρα του κ. Δημήτρη Κατσαφάνα, του «εραστή του Μυστρά» ήταν να δει τα τρία του βιβλία που έχει γράψει για τον Μυστρά, το  «Πριγκιπάτο του Μορέως», «Το Πνεύμα του Μυστρά» και το «Δεσποτάτο του Μυστρά», την τριλογία του όπως την ονομάζει ο ίδιος, να πωλείται στο εκθετήριο του Κάστρου και να είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε δείχνει πρακτικό ενδιαφέρον για την καστροπολιτεία με την επίσκεψή του.

Μετά από πολλές προσπάθειες και την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών του, που επί μήνες ήταν σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες της «Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.)» στη Σπάρτη, του Εκδοτικού Οίκου «Ελληνικά Γράμματα» και του «Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.)» στην Αθήνα, τοποθετήθηκε επιτέλους και το τρίτο βιβλίο στο πωλητήριο του κάστρου.

Ήταν σημαντική η στιγμή για τον συγγραφέα, όταν στα ενενήντα πέντε του χρόνια, ανηφόρισε σιγά - σιγά τα σκαλιά του κάστρου για να βρεθεί στο πωλητήριο και να αντικρίσει το βιβλίο του να εκτίθεται εκεί.

Ένας έρωτας εβδομήντα ετών είχε φτάσει επιτέλους στην ολοκλήρωσή του. Εβδομήντα χρόνια έρευνας, στοχασμού και περισυλλογής και κυρίως πάθους και έρωτα για αυτό που αντιπροσωπεύει ο Μυστράς είχαν παραγάγει τους καρπούς τους. Τρεις σημαντικοί τόμοι πρωτότυπης εργασίας, διεθνώς αναγνωρισμένης από ειδήμονες και μη.

Ας ευχηθούμε στον σεβαστό λόγιο να συνεχίσει να μας εκπλήσσει με τις ιδέες του και να προχωρήσει και σε άλλες εκδόσεις, όπως με το τελευταίο του βιβλίο (βλέπε και άρθρο εδώ) και για το οποίο ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο όπως τα προηγούμενα.

 

Φωτογραφία άρθρου: Ο Δημήτρης Κατσαφάνας στο εκθετήριο μαζί με τους «συνεργάτες» του Παναγιώτη Ζηρίνη και τον μικρό Εμμανουήλ Ζηρίνη του οποίου το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα, ήταν και παραμένει αμείωτο.


Ν. Μ.







  



Οδός Εμπόρων