Vekrakos
Spartorama | Φαράγγι Ενιπέα - Όλυμπος

Φαράγγι Ενιπέα - Όλυμπος - video

Spartorama 24/07/2022 Εκτύπωση Ελλάδα Κοινωνία Χρήσιμα
Φαράγγι Ενιπέα - Όλυμπος
Ο Ενιπέας, κατά την Ελληνική μυθολογία, ήταν ο ωραιότερος από όλους τους ποτάμιους θεούς και αντικείμενο πόθου για όλες τις θεές
Οδός Εμπόρων

Στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου αναπτύσσεται ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια της Ελλάδας, το φαράγγι του Ενιπέα.

Ο Ενιπέας είναι ο μόνος ποταμός του Ολύμπου με συνεχή ροή καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχει τις πηγές του στη θέση Πριόνια και η θερμοκρασία του νερού του είναι λίγο πάνω από το μηδέν.

Το ομώνυμο φαράγγι το οποίο διαρρέει, ξεκινάει από το Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου με υψόμετρο στα 300 μέτρα περίπου και καταλήγει στη θέση Πριόνια με υψόμετρο στα 1100 μέτρα. Οι δύο άκρες του φαραγγιού συνδέονται με ορειβατικό μονοπάτι μήκους 9 χιλιομέτρων το οποίο είναι τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4, που ξεκινάει από τα Πυρηναία όρη και καταλήγει στην Κρήτη.

Ο Ενιπέας, κατά την Ελληνική μυθολογία, ήταν ο ωραιότερος από όλους τους ποτάμιους θεούς και αντικείμενο πόθου για όλες τις θεές. Ο ίδιος όμως, προτίμησε τη θεά του έρωτα Αφροδίτη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ήρας, η οποία για να τον εκδικηθεί, τον μεταμόρφωσε σε ποτάμι.

Η διαδρομή που θα πραγματοποιήσουμε είναι από την θέση Μύλοι έως τη θέση Βυθός. Αποτελεί το χαμηλότερο τμήμα του μονοπατιού με συνολικό μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο, ενώ η υψομετρική διαφορά είναι στα 120 μέτρα περίπου.

Με αφετηρία λοιπόν τη θέση Μύλοι στο Λιτόχωρο, που αποτελεί μια από τις εισόδους του Εθνικού δρυμού, μπορείς να αρχίσεις την πεζοπορία. Το μονοπάτι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του φαραγγιού και ταυτίζεται με τον τσιμεντένιο νεραύλακα που μεταφέρει νερό του Ενιπέα στο Λιτόχωρο.

Το μονοπάτι ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους χωρίς να έχει απότομες κλίσεις, ενώ το φαράγγι έχει αρκετό βάθος και η οπτική επαφή με το ποτάμι είναι περιορισμένη. Τα στοιχεία όμως που κυριαρχούν είναι η πλούσια και πυκνή βλάστηση, ενώ τα απόκρημνα βράχια και οι ορθοπλαγιές σου δημιουργούν δέος.

Στη μέση της διαδρομής περίπου υπάρχει μια διακλάδωση στα αριστερά, με τη σχετική σήμανση, όπου συνεχίζει το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 και ακολουθεί πορεία υψηλότερη σε σχέση με το φαράγγι.

Αφήνεις πίσω σου την διακλάδωση και συνεχίζεις την πορεία σου ακολουθώντας το τσιμεντένιο, οριοθετημένο μονοπάτι. Ο ήχος των ορμητικών νερών του Ενιπέα, που αντηχεί στις πλαγιές του φαραγγιού, γίνεται όλο και εντονότερος καθώς πλησιάζεις στη θέση Βυθός, όπου το μονοπάτι συναντά την κοίτη του ποταμού.

Στη τοποθεσία Βυθός το φαράγγι του Ενιπέα δημιουργεί ένα μεγάλο άνοιγμα με καταρράκτη και με θέα στις κορυφές του Ολύμπου και μπορείς να απολαύσεις την εικόνα και τους ήχους που συνθέτουν αυτό το δημιούργημα της φύσης.

Γενικά σε όλη τη διαδρομή το μονοπάτι είναι αρκετά ψηλότερα από την κοίτη του ποταμού. Για να μπορέσεις να την προσεγγίσεις πρέπει να ακολουθήσεις ένα κατηφορικό και απότομο μονοπάτι που ξεκινάει και αυτό από τη θέση Μύλοι. Έπειτα από την σύντομη κατάβαση βρίσκεσαι πλέον δίπλα στον Ενιπέα, όπου το τοπίο είναι υπέροχο. Ο ποταμός σχηματίζει μικρούς καταρράκτες με τις αντίστοιχες λιμνούλες με τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Έχοντας την κατάλληλη ενδυμασία και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, μπορείς να περάσεις στην απέναντι όχθη μέσα από τον Ενιπέα και να ακολουθήσεις το παρόχθιο μονοπάτι.

Η πεζοπορία στο φαράγγι του Ενιπέα αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία. Στη διαδρομή που ακολουθήσαμε υπάρχει μεγάλη εναλλαγή τοπίων καθώς η πυκνή βλάστηση, οι επιβλητικές ορθοπλαγιές, τα ορμητικά νερά και οι γαλαζοπράσινες λιμνούλες είναι εικόνες που συναντάς και σου αποτυπώνονται στην μνήμη σου.























Πηγή: heoce.gr


Οδός Εμπόρων