Vekrakos
Spartorama | Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος για το Συμπόσιο «Ancient Greek Cuisine: Back to the Future», στο Πανεπιστήμιο του Yale

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος για το Συμπόσιο «Ancient Greek Cuisine: Back to the Future», στο Πανεπιστήμιο του Yale

Spartorama 17/04/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Κόσμος Οικονομία Πολιτισμός
Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος για το Συμπόσιο «Ancient Greek Cuisine: Back to the Future», στο Πανεπιστήμιο του Yale
Το event δημιουργήθηκε, με την ελπίδα να ενώσει τα ελληνικά εθνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, με την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Σπάρτη, από το χθες στο σήμερα
Οδός Εμπόρων

Τρείς Έλληνες, ο καθηγητής Υγείας του Γέηλ Τάσσος Κυριακίδης, ο αναγνωρισμένος με Michelin διάσημος Μιχάλης Ψιλάκης και ο χιλιοβραβεyμένος βιολογικός καλλιεργητής και παραγωγός Γιώργος Σακελλαρόπουλος (ο συμπολίτης μας), συνδύασαν τις δεξιότητες τους (διοίκηση, γαστρονομία και βιολογική καλλιέργεια) και την αγάπη τους για την Ελλάδα και οργανώνουν για πρώτη φορά το συμπόσιο με τίτλο «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα: Επιστροφή στο Μέλλον». 

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο του Yale, όπου αναμένεται κατάμεστο με εκατοντάδες προσκεκλημένους. Ένα Συμπόσιο εμπνευσμένο από την ελληνική αρχαιότητα και τον μύθο. 

Η ιδέα του Συμποσίου ανήκει αποκλειστικά στον Γιώργο Σακελλαρόπουλο ο οποίος, ενθουσιασμένος με την εξέλιξη, δήλωσε χαρακτηριστικό:


«Το γαστρονομικό γεγονός Ancient Greek Cuisine: Back to the Future, που θα γίνει στις 19 & 20 Απριλίου στο πανεπιστήμιο του Yale, αποτελεί μια ιστορική στιγμή και  ένα παγκόσμιο event που γίνεται για πρώτη φορά, με βάση την αρχαία Ελληνική διατροφή και τα συστατικά της κουζίνας της, από το παρελθόν στο σήμερα, προβάλλοντας τη χώρα μας διεθνώς.

Η έμπνευση για το συγκεκριμένο event ήταν ένα πιστεύω μου πολλά χρόνια πίσω. Πήρε σάρκα και οστά στη συνάντηση και συζήτηση μου τον Οκτώβριο του 2021, με τον καθηγητή κύριο Κυριακίδη Τάσσο του Πανεπιστημίου Yale, στους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στη Σπάρτη Λακωνίας.

Εκεί, συνδυάσαμε την επί πολλά χρόνια νοοτροπία μας, της βιολογικής καλλιέργειας, του φυσικού τρόπου ζωής και της υγειοπροστατευτικότητας, μαζί με τις εξαιρετικές ιδέες του κ. Κυριακίδη περί αρχαιότητας, Ελληνικής διατροφής, παράδοσης αλλά και της σύγχρονης, επιστημονικής αντίληψης του.

Κοινή μας πεποίθηση είναι πως για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να έχουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν και στην ιστορία μας. Έτσι, δημιουργήθηκε το event, με την ελπίδα να ενώσει τα ελληνικά εθνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, με την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Σπάρτη, από το χθες στο σήμερα.

Το ρόλο αυτό, μέσω της γαστρονομίας, ανέλαβε ο ελληνικής καταγωγής πολύ γνωστός σεφ της Αμερικής κος Μιχάλης Ψιλάκης, ο οποίος έχει διακριθεί μεταξύ άλλων και με αστέρι Michelin.

Οι εξαιρετικές δημιουργίες του, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο χώρο του Πανεπιστημίου Yale στα πλαίσια του event, ακολουθούν φυσικά αυτή τη φιλοσοφία, προάγουν τον Αρχαιοελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό και έχουν αμιγώς ελληνικά χρώματα.

Για το συγκεκριμένο event επιλέχθηκαν τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, καθώς αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Ελληνικής υψηλής ποιότητας με διεθνή αναγνώριση, αλλά και με αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργείται το ερευνητικό έργο “Olives For Health” από την Σχολή Δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Yale, υπό την αιγίδα του Yale Olive Sciences and Health Institute, με στόχο την εξερεύνηση των οφελών στην υγεία μέσω της καθημερινής κατανάλωσης επιτραπέζιων βιολογικών ελιών μας.

Νοιώθω πραγματικά ιδιαίτερη χαρά, δικαίωση και τιμή να προβάλλεται η Ελλάδα αλλά και η Σπάρτη σε όλον τον κόσμο, μέσω της Αρχαιοελληνικής γαστρονομίας και της σύγχρονης επιστήμης.

Οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον καθηγητή Κυριακίδη Τάσσο και το σεφ Ψιλάκη Μιχάλη, για την θετική τους ανταπόκριση, τις ιδέες τους και για την εξαιρετική συνεργασία μας.

Εύχομαι η «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα» να αποτελέσει το επίκεντρο της σημερινής διατροφής παγκοσμίως και η χώρα μας να γίνει ο σηματωρός των ποιοτικών τροφίμων του μέλλοντος.»


Η προβολή για την Ελλάδα και την Σπάρτη ειδικότερα, είναι τεράστια. Ας ευχηθούμε όλα τα παραπάνω να είναι απλώς η αρχή.


Οδός Εμπόρων