Vekrakos
Spartorama | Ινστιτούτο Σπάρτης: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Erasmus+ με την αποστολή νέων στην Ronda της Ισπανίας

Ινστιτούτο Σπάρτης: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Erasmus+ με την αποστολή νέων στην Ronda της Ισπανίας

Spartorama 14/12/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Παιδεία
Ινστιτούτο Σπάρτης: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Erasmus+ με την αποστολή νέων στην Ronda της Ισπανίας
Αυτούσια την επιστολή των νέων που συμμετείχαν, προς το Ινστιτούτο Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Για δεύτερη χρονιά το Ινστιτούτο Σπάρτης ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Erasmus+ με την αποστολή νέων στην Ronda  της Ισπανίας. Ο ενθουσιασμός των νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με την ονομασία Greenderaction, επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών του Ινστιτούτου Σπάρτης, επιλογών που συνδέονται με την εξωστρέφεια και την παροχή ευκαιριών σε νέους ανθρώπους να αποκτήσουν εμπειρίες, γνωριμίες, δικτύωση και ευκαιρίες για συνεργασία με νέους από άλλες χώρες.

Δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή των νέων που συμμετείχαν προς το Ινστιτούτο Σπάρτης, διότι εκφράζει με τον πιο ειλικρινή τρόπο τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους από το πρόγραμμα:

«Κατά το διάστημα 15-23 Νοεμβρίου 2021, μας δόθηκε η δυνατότητα και η ευκαιρία μέσω του Ινστιτούτου της Σπάρτης να συμμετάσχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus+ στην πόλη Ρόντα της Ισπανίας κοντά στην Μάλαγα (Ανδαλουσία). Κυρία θέματα του προγράμματος ήταν η ισότητα των φύλων, η οικολογία και  η βιώσιμη ανάπτυξη. Συμμετείχαν συνολικά 24 άτομα από 8 χώρες( Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τυνησία, Παλαιστίνη). Μείναμε σε πρότυπη μονάδα οικοτουρισμού ( Algaba) λίγο έξω από την πόλη κοντά στη φύση και πραγματοποιήσαμε τις περισσότερες δραστηριότητες εκεί.

Ξεκινήσαμε τις πρώτες μέρες με ομαδικές δραστηριότητες με σκοπό να γνωριστούμε καλύτερα με όλα τα άτομα  για την δημιουργία κλίματος συνεργασίας, συνεννόησης και σεβασμού. Στο πλαίσιο αυτό, γνωρίσαμε  αρκετά ξεχωριστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στοιχεία των πολιτισμών  κάθε χώρας με παραδοσιακές βραδιές που περιλάμβαναν φαγητά, παρουσιάσεις και χορούς. Παράλληλα, συζητήσαμε με την παρουσία ειδικών θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων. Μέσα από παραδείγματα περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης, διακρίσεων σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αναρωτηθηκαμε σε ποιο βαθμό εμφανίζεται στις σύγχρονες κοινωνίες και ποια βήματα μπορούν να γίνουν για την βελτίωση της κατάστασης και την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Έπειτα, μέσα από παρουσιάσεις γυναικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα  της οικολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης γνωρίσαμε εναλλακτικές και καινοτόμες λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα της υπερκατανάλωσης, της διαχείρισης των περιορισμένων φυσικών πόρων, την επεξεργασία των αποβλήτων μέσα από νέα κυκλικά και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Με αφορμή τη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ που διεξήχθη στη Γλασκώβη πρόσφατα, συζητήσαμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί μία παγκόσμια κρίση για την οποία απαιτείται δράση άμεση σε επίπεδο πολιτών, κοινωνίας, οργανισμών, επιχειρηματικότητας και αυτοδιοίκησης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ινστιτούτο της  Σπάρτης και προσωπικά την Πρόεδρό του κ. Αναστασία  Κανελλοπούλου για την άριστη συνεργασία,την καθοδήγηση, τη βοήθεια που μας προσέφερε και μας έδωσε την ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Επίσης, ελπίζουμε η δική μας εμπειρία να αποτελέσει έμπνευση για όλο και περισσότερους νέους συμπολίτες μας να αναζητήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες που οργανώνει το Ινστιτούτο Σπάρτης που θα τους προσφέρουν καινοτόμες ιδέες όχι μόνο για την προσωπική τους εξέλιξη αλλά και για να συνεισφέρουν δημιουργικά στην ανανέωση, πρόοδο και ευημερία της πόλης μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στον κύριο Χρήστο Μητράκο, υπεύθυνο τουρισμού του Δήμου Σπάρτης ο οποίος μας βοήθησε άμεσα με την παροχή τουριστικών οδηγών στα αγγλικά για να γίνει διανομή στα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος και την κύρια Ευαγγελία Πάντου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σπάρτης για την αποστολή ενημερωτικών καταλόγων με το ανασκαφικό έργο στην Σπάρτη. 

Οι συμμετέχοντες,

Κατερίνα Δούβρη
Δήμητρα Νικόλαρου
Ευάγγελος Φουντάς» 

Για ακόμα μία φορά το Ινστιτούτο Σπάρτης, ξεπερνώντας με τα μάτια και το πνεύμα των νέων ανθρώπων τα τοπικά όρια, δίνει το στίγμα των αναγκών της εποχής μας και για την πόλη μας.


Οδός Εμπόρων