Vekrakos
Spartorama | Σπαρτιάτικη διατροφή για φοιτητές του Yale

Σπαρτιάτικη διατροφή για φοιτητές του Yale

Spartorama 22/10/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία
Σπαρτιάτικη διατροφή για φοιτητές του Yale
Έρευνα με βιολογικές ελιές Καλαμών από τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου
Οδός Εμπόρων

Ελιές Καλαμών από συγκεκριμένο ελαιώνα στη Σπάρτη Λακωνίας σχεδιάζεται να προστεθούν σε ημερήσια βάση στο διαιτολόγιο ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Γέιλ από την αρχή του 2022. Με αυτό τον τρόπο, το πανεπιστήμιο θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κλινική μελέτη σε μεγάλο αριθμό ατόμων για τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών στην υγεία. Παράλληλα, βέβαια, θα αναβαθμίσει και το διαιτολόγιο των φοιτητών του. 

Στις αρχές Νοεμβρίου μεγάλες ποσότητες βιολογικής ελιάς Καλαμών από τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στη Σπάρτη θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να… συμμετέχουν στην έρευνα. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, σε συνεργασία με το τμήμα Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου, που πραγματοποιούν τη μελέτη, επέλεξαν τις συγκεκριμένες βιολογικές ελιές λόγω των επιστημονικώς αποδεδειγμένα υψηλών ποσοστών φαινολών που περιέχουν. Βάσει αναλύσεων που έχουν γίνει με τη μέθοδο του πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR), οι συγκεκριμένες ελιές περιέχουν πάνω από 1.700 mg/kg φαινολών και έτσι η ημερήσια κατανάλωση 3 γραμμαρίων ελιών (περίπου πέντε ελιές) παρέχει περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους, συστατικά στα οποία έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος περιεκτικότητας των εμπορικών δειγμάτων ελιάς Καλαμών σε φαινόλες συνήθως δεν ξεπερνά τα 350 mg/kg.

«Οι ελιές μας είναι ένα «λειτουργικό τρόφιμο», δηλαδή συγκεκριμένη ημερήσια κατανάλωση ενισχύει την υγεία», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα Γιώργος Σακελλαρόπουλος στην «Κ». Τα προϊόντα του έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία, «370 διεθνή βραβεία, αριθμός ρεκόρ», όπως λέει ο ιδιοκτήτης με καμάρι. Οπως εξηγεί, από την πλευρά του δίνει μεγάλη βαρύτητα στην προστασία που προσφέρει για την υγεία το προϊόν, «όχι επειδή το λέμε γενικά σαν φήμη, αλλά με βάση συγκεκριμένες επιστημονικές αποδείξεις».  Ηδη από το 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλινική μελέτη για τις βιολογικές ελιές Καλαμών του κτήματος από τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών με δείγμα υγιών ανθρώπων, όπου διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων και της χοληστερόλης. Τα αποτελέσματα μιας ακόμα μελέτης, που αυτή τη φορά συμπεριέλαβε εκατό ασθενείς από καρδιολογικές κλινικές, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Κατά της χοληστερίνης

Το 2021 οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου μετατράπηκαν σε σκόνη ώστε να δημιουργηθεί κάψουλα για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, κερδίζοντας διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Επίσης, τα βιολογικά ελαιόλαδα του κτήματος συμμετέχουν στην Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής που διενεργεί η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σε 1.000 εθελοντές πυροσβέστες με την επωνυμία «Feeding America’s Bravest». 

Η επιλογή των βιολογικών ελιών Καλαμών του συγκεκριμένου ελαιώνα από το Γέιλ για την πραγματοποίηση μελέτης υγείας ίσως λοιπόν να μην αποτελεί καινοφανή έκπληξη. Όμως ποιο είναι το μυστικό; Γιατί τέλος πάντων αυτές ειδικά οι ελιές είναι σχεδόν φάρμακο;

Ο κ. Σακελλαρόπουλος είναι φειδωλός στις πληροφορίες, αλλά εξηγεί ότι γίνεται μεγάλη και διαρκής προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, με τη συνδρομή της επιστήμης σε κάθε βήμα. «Παίζουν ρόλο οι καλλιεργητικές φροντίδες, είμαστε κάθε μέρα στον ελαιώνα. Επίσης, οι ελιές δεν γίνονται με παστερίωση αλλά με ζύμωση που διαρκεί 9-12 μήνες και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας δεν προστίθενται χημικά. Νομίζω πρόκειται για νίκη της ελληνικής βιολογικής ελιάς».


Τάνια Γεωργιοπούλου, kathimerini.gr


Οδός Εμπόρων