Vekrakos
Spartorama | Νεοκλής Κρητικός: Παρέμβαση για τον τρόπο υπολογισμού επιφανείας σε κτίσματα με φαρδείς τοίχους

Νεοκλής Κρητικός: Παρέμβαση για τον τρόπο υπολογισμού επιφανείας σε κτίσματα με φαρδείς τοίχους

Spartorama 23/09/2021 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
Νεοκλής Κρητικός: Παρέμβαση για τον τρόπο υπολογισμού επιφανείας σε κτίσματα με φαρδείς τοίχους
Ο βουλευτής Λακωνίας ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ο υπολογισμός των επιφανειών να γίνεται σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό, όπως σε όλες τις άλλες περιοχές
Οδός Εμπόρων

Παρέμβαση έκανε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των επιφανειών των πέτρινων κτισμάτων με φαρδείς τοίχους.

Η παρέμβαση έγινε μετά από επιστολή που έλαβε ο κ. Κρητικός από κατοίκους της Γαρδενίτσας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Λακωνίας ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ο υπολογισμός των επιφανειών να γίνεται σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό, όπως σε όλες τις άλλες περιοχές, δηλαδή με υπολογισμό των εσωτερικών τοίχων στα τριάντα εκατοστά και εξωτερικών στα πενήντα εκατοστά.

Παρακάτω η ερώτηση του κ. Κρητικού προς τον Υπουργό Οικονομικών:

«Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με το ΦΕΚ-912/Δ/98 η Γαρδενίτσα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας είναι παραδοσιακός οικισμός και οι περισσότερες κατασκευές είναι πέτρινες και έχουν ηλικία εκατοντάδων ετών.

Το χαρακτηριστικό της κατασκευής είναι οι φαρδείς πέτρινοι τοίχοι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται το συνολικό εμβαδόν κατά 40% έως 100% του ωφέλιμου χώρου. Για παράδειγμα μία παραδοσιακή κατοικία με εμβαδόν ωφέλιμου χώρου 60 τ.μ. αυξάνεται στα 100 τ. μ.

Όπως  αντιλαμβάνεστε υπάρχει άνιση μεταχείριση σχετικά με όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, όπως είναι οι λογαριασμοί στη ΔΕΗ, τα τέλη στο Δήμο, μεταβιβάσεις κλπ.

Με δεδομένου ότι υπάρχει μειωτικός  συντελεστής στις μεταβιβάσεις, ο οποίος άλλες φορές λαμβάνεται υπόψιν και άλλες όχι, αιτούμαι να εξετάσετε τη δυνατότητα του υπολογισμού της συνολικής επιφάνειας σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό, όπως σε όλες τις άλλες περιοχές, δηλαδή με υπολογισμό των εσωτερικών τοίχων στα τριάντα εκατοστά και εξωτερικών στα πενήντα εκατοστά.»


Με εκτίμηση,


Νεοκλής Δ. Κρητικός
Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας
Νέα Δημοκρατία


Οδός Εμπόρων